Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Achojki maminky a mimčové ..
Máme s malou menší problémek. Pořád se jí tvoří v nosánku „holoubátka“. Nevím, jestli je to tím, že máme v bytě chladněji, ale prostě nepřetápíme. Malá nekašle, jinak rýmu nemá a nemocná taky nebyla. Má 5 mě. a tyhle trable máe od narození. Prosím, pokud máte bezva tip na čištění ráda to s Ani uítáme. Jinak totiž řve jako tur a mi se pak třepe ruka. (Přeci ji to v nosánku nenchám).
Zdraví Dorka a Ani 5 měs.
Ahoj Dorka.
Holubi se tvoří v nose každému. Je to absolutně přirozený proces odlučování opotřebované sliznice nosu. Co by bylo blbé, kdyby maličké vysychal nosánek tak, že při vytahování holoubků by jí praskaly žilky v nose, to pak pomůže jenom zvlhčovat vzduch - syn s tím měl v pěti letech problémy, když jsme bydleli v paneláku. Jinak - šušníky jsem klukovi tahala z nosu asi do 3 let, i když už sám smrkal. Takže radím čistit, tahat, odstraňovat, dítko si zvykne a tobě se ruka jistě přestane třepat. Chce to jenom ten správný grif. Naše malá taky pěkně pokaždé huláká, ale jak je hotovo, brnknu ji ukazovákem po nose, řeknu HOTOVO a ona hned ztichne. Řekla bych že ječí jen pro radost z toho závěrečného brnknutí ![]()
Ahojky,
náš vašek (11.m) má taky někdy v nose šušně jak hrom. Koupila jsem v lékárně Sterimar (mořská voda) a když to nejde ven, tak mu stříknu do nosánku a většinou se šušeň uvolní a vyplaví.
makýš
Na uvolnění holoubků z nosánku je také dobrá Vincentka, prodává se minerálka, která se může kapat kapátkem. Ješte lepší je ta ve spreji sice stojí okolo 70Kč, ale vydrží a dá se doplňovat právě tou minerálkou. Vincentka působí také preventivně na rýmy a záněty nosohltanu.Lenka
Díky …
Matýsku mořskou vodu zkusím. Je to o hodně šetrnější než návrh mažílka. Chce koupit pinzetu s kulatou špičku, protože jsou šušně suché a spíš je zatlačíme než vytáhneme. On drží hlavu a vytahuju, prý nechce být spojován s nepříjemnými zážitky malé. Zloduch ![]()
Dorka
Já jsem se naučila udělat si čtverečky z papírového kapesníku ve velikosti, jakou zdravotníci používají k potření před injekcí. Ty pak smotám úhlopříčně a smotek nakápnu nosním olejem od Hádka. Pak vytřu nos tak, aby se na smotek holoubek přichytil. Je to rychlovka. Po olejíku se nevysušuje sliznice a dobře se dýchá. Původně byl pouze pro mimi, ale teď ho používám při rýmě i já:)
Pavla
Neporadim nic co nebylo receno, my snad pouzivaly vse, co holky napsaly. Kdyz byla Nika miminko, pouzivala jsem k cisteni nosanku (a cistily jsme kazdy den a to do dneska) bunicite ctverecky stocene do rulicky, bala jsem se, ze male ublizim palickou co se prodava v obchode a na tu bunicinu jsem kapla olejicek od Hadka nebo ji naslinila, aby se to suche rozmocilo. Pozdeji jsem zakoupila Vincentku ve spreji a pouzivala ji na zaschle holoubky, ale i pry likvidaci rymy a ucpaneho nosanku. TAk od roka a neco jsem zacala pouzivat na cisteni nosu kupovane palicky do nosu ci usi, uz se nebojim a mala krasne u cisteni drzi, byly casy, kdy se tomu dokonce desne smala. Pred nedavnem jsme koupily misto Vincentky pro zmenu morskou vodu ve spreji a vlastne slouzi podobne jako Vincentka … pomuze rozpustit zaschle holoubky a pusobi i preventivne proti ryme ci na jeji leceni, ale pokud je ok, nepouzivame ji denne, bezne staci mirne naslinit a holoubci litaji i tak.
A neboj, tres rukou brzy zmizi, moje Nika ma 2 a 1/4 roku a uz se mi netresou:-)))
Pa
Sulanek
já bych jen chtěla dodat k té Vincentce ve spreji - některé doktorky ji nedoporučují při rýmě, ale jen kvůli tomu, že ten sprej je u Vincentky hrozně „prudký“ a může hrozit, že se tím tlakem „vstříkne“ rýma i do vedlejších nosních dutin nebo středního ucha Eustachovou trubicí.
Makýš
Chladnejsi prostredi urcite tu rymu nezpusobuje. Byva to casteji, kdyz je suchy vzduch kvuli pretapeni nebo kdyz se malo vetra. My jsme meli rymu asi mesic vkuse. Nebyl to uplne ucpany nos, ale obcas mi v noci chrochtala. Vincentku pouzivame narazove porad. Pry nejvic pomaha pobyt na cerstvem vzduchu a mit blizko postylky v noci povesenou mokrou plenku. Hlavne se vubec nedoporucuje pouzivani odsavacky!!! Narusuje to sliznici. A taky neni dobre prehnane cisteni nosanku. Cim vic se cisti, tim vic se tvori soplik. A ja jsem se o tom presvedcila na vlastni kuzi. Jakmile jsem prestala tak dusledne sledovat nosanek a cistila jen kdyz uz mi opravdu chrochtala, najednou ta ryma zazracne ustoupila.
Terik a Charlie 4m 3tydny
Ahojky, ja cistila vatovou tycinkou, dusledne, tahala kazdt den velke holoubky. Jednou tak, ze az byla trocha krve na tycince a malemu lehce zmodral nosanek a uz je to asi 10 dni a porad je namodraly. Nevite zda to je tim cistenim? Co na to? Dekujuuu