Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím,
Asi po 5 letech
jsem se vydala na kontrolu k očnímu, protože mi přišlo že dost špatně vidím a taky že jo.. Na každém oku mám -2,25 dioptrie. Pořídila jsem si brýle a je to teda paráda, úplně jiný svět
.. Brýle na doporučení lékaře nosím celodenně, no a dneska mě teda zaskočila kamarádka, že slyšela, že prý není dobré nosit brýle pořád, že se tím kazí zrak ještě víc a že bych je měla během dne odkládat ať ty oči „cvičím“.. ![]()
Mně to teda přijde jako blbost a brýle fakt odkládat nechci, protože je super že konečně hezky vidím, nebolí mě hlava a jsem si v prostoru mnohem jistější
.
Tak se chci zeptat zkušenějších, které brýle taky nosíte.. Nosíte celý den? Zhoršil se vám s brýlemi zrak nebo je to jen nějaký mýtus? Vůbec nevím co si teď myslet ![]()
@momo203 píše:
Zdravím,
Asi po 5 letechjsem se vydala na kontrolu k očnímu, protože mi přišlo že dost špatně vidím a taky že jo.. Na každém oku mám -2,25 dioptrie. Pořídila jsem si brýle a je to teda paráda, úplně jiný svět
.. Brýle na doporučení lékaře nosím celodenně, no a dneska mě teda zaskočila kamarádka, že slyšela, že prý není dobré nosit brýle pořád, že se tím kazí zrak ještě víc a že bych je měla během dne odkládat ať ty oči „cvičím“..
Mně to teda přijde jako blbost a brýle fakt odkládat nechci, protože je super že konečně hezky vidím, nebolí mě hlava a jsem si v prostoru mnohem jistější.
Tak se chci zeptat zkušenějších, které brýle taky nosíte.. Nosíte celý den? Zhoršil se vám s brýlemi zrak nebo je to jen nějaký mýtus? Vůbec nevím co si teď myslet
Ano vím o 2 lidech, kterým dioptrie šly nahoru díky tomu, že pořád nosily brýle.
Já měla 4 a 4,5 dioptrie na dálku a mám 3,5 a 4. Brýle nosím jen když řídím jinak ne a cvičím a ano cvičit by se mělo.
Jak já ráda říkám, máš špatné oči, nasadíš brýle a nic dál neřešíš. Ale když si zlomíš ruku, dáš sádru, sádru sundají a? S rukou cvičíš aby se ti vrátil zpět do ni cit, proč to nejde i očima?
@momo203 píše:
Zdravím,
Asi po 5 letechjsem se vydala na kontrolu k očnímu, protože mi přišlo že dost špatně vidím a taky že jo.. Na každém oku mám -2,25 dioptrie. Pořídila jsem si brýle a je to teda paráda, úplně jiný svět
.. Brýle na doporučení lékaře nosím celodenně, no a dneska mě teda zaskočila kamarádka, že slyšela, že prý není dobré nosit brýle pořád, že se tím kazí zrak ještě víc a že bych je měla během dne odkládat ať ty oči „cvičím“..
Mně to teda přijde jako blbost a brýle fakt odkládat nechci, protože je super že konečně hezky vidím, nebolí mě hlava a jsem si v prostoru mnohem jistější.
Tak se chci zeptat zkušenějších, které brýle taky nosíte.. Nosíte celý den? Zhoršil se vám s brýlemi zrak nebo je to jen nějaký mýtus? Vůbec nevím co si teď myslet
Takhle to mají moje děti, které mají do jedné dioptrie. I já to tak měla, ale časem se ten zrak zhoršil natolik, že bez brýlí být prostě nemůžu. Na jednom oku mám -3,25 a na druhém -2,75a když si sundám brýle, tak jsem dost v prčici. Jednou se mi stalo, že jsem tedy hodně brzo ráno vstávala a došla až k autu, ale tam jsem si uvědomila, že je něco špatně. Na druhou stranu mi bylo řečeno, že po třicítce se to ustálí a už se to zhoršovat nebudu a skutečně už 5 let jsem na stejných hodnotách.
Na stejnou otázku jsem se ptala se oční lékařky a prý to, že by se nošením brýlí kazily oči ještě víc, je nesmysl. ![]()
Mně zatím dioptrie při každodenním nošení rostou. Zatím 1 dioptrie za cca 5 let. Manžel taky nosí celodenně a za skoro 20 let, co jsme spolu mu přibyla 1 dioptrie. Takze tolik naše zkušenosti. ![]()
@lleennttiillkkaa s tím, že se to po 30 ustálí nevim, za poslední 2 roky mám 0,75 dioptrie nahoře a 40 se kvapem blíží.
@momo203 píše:
Zdravím,
Tak doteď jsi oči „cvičila“ bez brýlí a zlepšilo se něco? Ne, zhoršilo.
to, jestli se dál zrak zhorší nebo zlepší, nebude souviset s tím, jestli brýle se správnými dioptriemi nosíš nebo ne
@momo203 Je to mýtus, když potřebuješ brýle a nenosíš je, oči se naopak namáhají víc. Zrak samozřejmě trénovat můžeš, ale ne tím, že nebudeš nosit brýle. Moje osobní zkušenost to potvrzuje
Příspěvek upraven 02.06.22 v 22:41
Já mám teda zatím brýle krátce, ale za tu dobu už jsem si na ně tak navykla, že bez nich vidím fakt špatně
.. Jinak před těmi 5 lety jsem měla jenom snad nějaké půlky dioptrie takže jsem to vůbec neřešila.. No, očividně se mi oči kazily i bez brýlí, tak uvidíme ![]()
Mám nějak od března své první brýle. Taky mám kolem 2 dioptrií. Mám prý brýle nosit často. Nemůžu si na ně zvyknout. Nosím je, kde vím, že se bez nich neobejdu. Takže je mám většinou ve vlasech a na oči je dám, když potřebuji přečíst drobotinu, která je daleko.
Takhle mi to vyhovuje a je to snesitelnější. Pochopitelně na řízení je budu muset mít bez pardonu už vždy. Ale na běžné situace pouze, když potřebuji. Ale dvě moje děti nosí brýle. A zakousla bych je asi, kdyby některé rebelilo stejně.
Příspěvek upraven 02.06.22 v 22:45
Kdyby vhodné brýle kazily zrak, tak je doktoři nepředepisujou. Uškodit by nejspíš mohly špatně zvolené dioptrie nebo nekvalitní/špatně vyrobené brýlové čočky, jinak nevidím důvod. Podle mě spíš vadí nějaké mžourání ve snaze ostře vidět i bez brýlí, to bych žádným cvičením nenazývala.
Když ti brýle vyhovují, nos je klidně pořád a buď ráda, že dobře vidíš. Navíc jestli ti to tak doporučil doktor, na kamarádčiny průpovídky bych vůbec nebrala ohled. Ona asi není lepší očař než on, že jo.
A k otázce - brýle nosím celý den a roky mám dioptrie stejné. Velmi pravděpodobně se mi později zrak ještě zhorší věkem, ale ne nošením brýlí.
Bryle nosim nonstop a dioptrie mam posledni roky stejne. Jinak se mi zhorsovaly, ale to mame geneticky dane v rodine. Naposled se mi to vlastne dokonce zlepsilo o neco.
Ufff… tohle je skutečně mýtus, blud, hoax a prostě nesmysl..
doporučuji nepodceňovat a brýle skutečně nosit dle doporučení lékaře.
Nosim bryle od 16 nebo 17 let. Tehdy jsem mela na kazdem oku -0,5 dioptrie. Bryle jsem nosila jen ve skole. V 19 letech se mi zrak pocitove zhorsil, tak jsem zasla na ocni. Mela jsem -2,25 a -3,25 dioptrie. Od te doby nosim bryle temer neustale a dioptrie se mi vubec nemeni. Letos mi bude 38 let.
Brýle doma, pokud nechci koukat na film, vůbec nenosím a to mám -5 dioptrií a už hezkých pár let se nezměnily. Ale nenosím je proto, že bych si myslela, te mi to nějak pomůže, ale proto že je mi to tak pohodlnější a jsem na to tak zvyklá.