Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosím lidičky, kteří měli v dětství nosit brýle, podělte se o své zkušenosti.
1/ nosili jste brýle poctivě?
2/ pokud jste brýle nosili bylo u lékaře vidět zlepšení, zhoršení nebo stejný stav?
3/ pokud jste brýle nenosili poctivě, viděl lékař na kontrole zlepšení, zhoršení nebo stejný stav?
4/ je pravda, že jakmile se začnou brýle nosit, tak si oči navyknou tak, že bez brýlí už vidí člověk hůř než před nošením?
5/ jakou oční vadu doktor diagnostikoval?
jdeme totiž s dcerkama k oční a asi budu muset rozhodnout, zda jim brýle dám nebo ne…vždycky jsem od lidí slyšela pouze tu variantu, že když brýle nenosili, že je doktor chválil, že se jim to zlepšilo… tak nevím jak budu rozhodovat ![]()
Ahoj, brýle jsem nosila dlouho, teď nosím k. čočky. Zkoušela jsem nošení i nenošení, zhoršení se dostavilo bohužel vždy (jsem krátkozraká). Já bych tohle nepodceňovala a brýle nosila, přece jenom bez „očí“ se žije špatně. Taky musíš brát ohled na to, že když je nebude nosti, může přehlédnout třeba auto na silnici, nebo špatně uvidí ve škole. K tomu zvykání - pravda to je, když už si na ně navykneš, je to bez nich blbý ![]()
Příspěvek upraven 21.02.12 v 20:13
Já jsem tedy jako dítě brýle neměla, čerstvě je má dcerka. Nějak nechápu to, že se musíš rozhodnout, zda jim je dáš či ne. Omlouvám se za OT, ale jak to, že se budeš rozhodovat ty?
Jinak dcerka vzala brýle opravdu dobře, nosí je ani ne 14 dní a sundá je fakt minimálně… a když, tak si je bez řečí zase nasazuje zpět, hrozně se jí muselo ulevit, zklidnila se, je taková pohodovější…
Taky hodně záleží o jakou vadu se jedná. Třeba syn má tupozrakost a brýle nosit musí+ na 3hod denně okluzor. Jakmile jsme polevili hned bylo u lékaře zhoršení.
Záleží na vadě zraku. Já jsem nosila brýle od 1,5 roku kvůli šilhavému oku. V 6 třídě na ZŠ jsem je mohla přestat nosit. Ve 20 letech jsem se k nim vrátila kvůli krátkozrakosti a nosím je dodnes.
Za mě - doporučuju brýle nosit, nic nepodceňovat.
Jsem mírně krátkozraká asi od 12 let a brýle jsem nikdy pořádně nenosila. Vada se mi nezhoršila ani trochu. Starší syn (15 let)totéž, takže tiše toleruju, že brýle nenosí. Na kontroly chodíme oba pravidelně.
Jako malé dítě jsem brýle nenosila, krátkozrakost přišla až tak kolem 11 let. Brýle jsem nesnášela, nosila je jenom, když bylo nutně potřeba a teď nosím čočky. Nemyslím si, že by nošení brýlí měli na stav oka nějaký významný vliv, mně hodně pomohly oční cviky
Nosím od 5 let (tj. 31 let), poctivě jsem začala až tak od 6. třídy. Protože jsem už fakt neviděla. Pořád se to zhoršovalo. Začínala jsem na 0,25 dioptriích
Ad 4) můj dr, tvrdí, že to není pravda
Mám myopii, astigmatismus a anizometropii.
Nyní mám čočky asi 6 dpt a brýle asi 7 dpt. Stabilizovalo se mi to po třicítce.
Příspěvek upraven 16.04.15 v 17:42
dokud jsem neměla moc dioptrií, tak jsem je nosila jenom ve škole (když jsem potřebovala vidět na tabuli) a doma na televizi. Bohužel se mi zrak zhoršoval a ještě se přidal lehký astigmatismus. Brýle jsem musela nastálo nosit asi od 5. třídy a nesnášela jsem kvůli nim tělocvik (učitelka nás nutila je sundat a hrát míčové hry a já s téměř 3 dioptriema viděla míč na poslední chvíli
). Od střední nosím kontaktní čočky a do budoucna plánuju operaci. Jinak zrak se mi zhoršoval až do 18. A bylo jedno jak moc brýle nosím. I když moje dr. doporučuje občas nechat oči namáhat. Což dodržuju, protože po vyndání čoček chodím po bytě většinou bez brýlí.
Tak ja je teda poctive nenosila,nesnasela jsem je.Ale bylo mi tak 13let,kdyz jsem je musela zacit nosit.Na kazde kontrole se mi zrak postupne malinko zhorsoval.Ted jsem dospela a bryle nosim nastalo od 18let a stejne se mi zrak postupne malinko zhorsuje.Ma vada je kratkozrakost.A je pravda,ze kdyz si bryle sundam,tak nevidim nic a treba ridit opravdu nemuzu bez bryli a to mam jen necele dvojky.Nejak jsem si na bryle zvykla a bez nich uz to nejde ![]()
Dala bych na radu očaře, určitě záleží i na vadě, a u malého dítěte bych si rozhodně nejasla sama rozhodovat
Ale puberťáka už těžko donutíš, viz můj příklad ![]()
Já jsem (teda byla, jsem 2 měsíce po laser.operaci) krátkozraká - ne moc dioptirí, ale k tomu astigmatismus - brýle jsem měla nosit cca od 15, ale jelikož se mi nelíbily tak jsem je nenosila. Začala jsem až ve 23 letech, kdy jsem si dělala řidičák, to už mi přišlo nebezpečné. Nevím, kolik jsem měla v těch 15, ale od 23 do dneška (33) se mi zhoršil jen o půl dioptrie.
Jiný příklad třeba švagr, který nosil brýle od malička, dioptrií asi 4-6, celkem dost, a asi v 25 letech je bez brýlí - poctivé nošení se mu vyplatilo ![]()
Brýle jsem nosila od 11 let, zezačátku poctivě, zrak se postupně zhoršoval. Za pár let s pubertou jsem je začla nenávidět a nosila jen když to bylo nezbytně nutné, zrak se zhoršoval pořád dál. Až když jsem se vdávala, odmítla jsem být obrýlená nevěsta a na druhou stranu jsem chtěla ten obřad vidět, takže jsem začala nosit každý den čočky, tím se mi zrak ale horšil ještě o něco víc bych řekla. Trochu mi s tím pak pohlo i těhotenství (samozřejmě k horšímu). SKončila jsem na čtyřech dioptriích (začínala jsem na půlce), až jsem se naštvala, šla na laser a zatím mám klid
Takže u mě s klasickou krátkozrakostí bylo šumák, jestli jsem brýle nosila nebo ne, zrak se zhoršoval stejným tempem.
Ono je rozdíl u dětí krátkozrakost nebo tupozrakost. U toho druhého brýle pomůžou u krátkozrakosti je to holt na furt a zhoršuje se........... u mě teda při každém těhu. No a poctivě jsem je začala nosit až v dospělosti, kdy jsem nepoznávala kamarády ve městě a měla problém přejít cestu..........
jak už tu bylo řečeno, myslím, že je to dáno dispozičně, geneticky nevím…někomu nenošení brýlí pomůže někomu se zrak zhorší. Takže já bych asi nosila. Záleží kolik dioptrií budou holky mít. Já nosím brýle (nyní čočky) od 16 let. Nejdřívů půlky na dálku. Dalo se bez nich normálně fungovat i jedničky šly, ale pak už mi to začlo vadit, že nevidím lidem do očí, že vidím jen obrysy, ale nevidím kam koukají atd. takže jsem začla nosit čočky napořád. Teď se mi oči trošku zhoršily po porodu. Ale drží se to už několik let na +/- stejných dioprtirích (3).
Nejhorší se mi jeví ti lidi co mají nosit brýle neb jsou slepí a z nějakého důvodu (asi že se to jako bez nich zlepší) je nenosí a mžourají jak krtci když vylezou z díry! To vypadá faaakt děsně!!
![]()
cancerka píše:
Prosím lidičky, kteří měli v dětství nosit brýle, podělte se o své zkušenosti.
1/ nosili jste brýle poctivě?
Jo. Já bez nich totiž neviděla, co jsem potřebovala.
2/ pokud jste brýle nosili bylo u lékaře vidět zlepšení, zhoršení nebo stejný stav?
Pomalu mi nabíhaly dioptrie, pak se to kolem 25 v podstatě zastavilo. Dr. mi říkala, že to tak bejvá. Možná to bylo i prací - nenamáhala jsem tou dobou oči permanentně čtením a PC.
3/ pokud jste brýle nenosili poctivě, viděl lékař na kontrole zlepšení, zhoršení nebo stejný stav?
Kdybych nenosila poctivě, tak mě na kontrole doktor neuvidí, páč bych tam netrefila ![]()
4/ je pravda, že jakmile se začnou brýle nosit, tak si oči navyknou tak, že bez brýlí už vidí člověk hůř než před nošením?
To není o tom, že vidíš hůř nebo líp, ale že se spoléháš na jiné podněty než na zrak.
5/ jakou oční vadu doktor diagnostikoval?
krátkozrakost
jdeme totiž s dcerkama k oční a asi budu muset rozhodnout, zda jim brýle dám nebo ne…vždycky jsem od lidí slyšela pouze tu variantu, že když brýle nenosili, že je doktor chválil, že se jim to zlepšilo… tak nevím jak budu rozhodovat ![]()
Tak asi záleží, co jim najdou, ne? Poraď se s oční doktorkou. Existuje nějaká oční gymnastika, na kterou jsem byla vždycky líná.