Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
ačkoliv je venku hezky, zase na mě padla depka. Píšu depka, protože slovo deprese znám, máme to dáno geneticky. Prebabička spáchala sebevraždu, babička také. Já se tři roky léčím antidepresivy, měla jsem je vysazovat, ale nevidím to. Říkám si, proč, když je venku krásně, vše vychází, je mi z toho smutno. Máte někdo zkušenosti? Jen, prosím, nepište, že se stačí podívat kolem sebe, atd…
Bohužel, biologická příčina s sebou nese zátěž, u nás genetickou. Mátě někdo zkušenost s antidepresivy? Nebo jak to řešíte?
já mám zkušenosti s antidepresivy..:)pomohly mi:)bereme je cela rodina jen ja je dokazala vysadit ted kvuli toho ze chci miminko..nicmene na udrzení hladinnky si nechej kdyz se necítís
a neboj ted ty depky jsou vsude je furt kosa a tak bude líp jak vyleze sluníčko
![]()
Já mám zkušenost z puberty, kdy jsem se léčila z maniodeprese (dnes bipolární porucha) a moje mamka má pro změnu tuhle nemoc teď (už asi 7 let)… je to neustálý boj, ani nevím, co poradit, určitě nevysazovat léky… nakonec se to u mě vyřešilo samo, vyrostla jsem z toho, asi mě fakt semlela ta puberta.. u mamky to vypadá na braní medikamentů po celý život, nevypadá to, že by se to mělo zlepšit, i když bere léky, tak má dny, kdy je hůř a nepomůže nic… ono v tu chvíli je totiž všechno bezpředmětný a bezvýznamný, i kdyby se člověku v tu chvílu splnil největší sen, tak je mu to úplně jedno… asi bych poradila vyhýbat se co nejvíc stresovým situacím, brát dál léky a najít si nějaký koníček, u kterého můžeš relaxovat… (pokud už ho nemáš) ![]()
Moc děkuji za příspěvky, jsem ráda, že v tom nejsem sama, i když to samozřejmě nikomu nepřeji. I když v různých mediích se o antidepresivech píše, přijde mi, že je to v soudobé společnosti stále tabu. Já sama jsem díky tomu černá ovce rodiny (ostatní, co měli psychické poruchy, si bohužel vzali život ještě, než jsem se narodila). Mám úžasného přítele, který mě požádal o ruku, i když svatba se bude plánovat až po tom, co dostuduji, za rok. Práci, kterou zbožňuji, ale jen na částečný úvazek kvůli škole a prezenčnímu studiu. Kvůli depresím jsem ztratila tři roky života, tři roky, než jsem to začala řešit. Během těch tří let jsem chodila na dvě vysoké, ale pak, ne, že bych je nedala, já tam prostě přestala chodit, seděla dny na kolejích a …vlastně jen seděla. Mám strach, že se mi to vrátí. Nejhorší je, že není důvod.
Přítel bydlí 200km ode mě, vlastně bydlíme spolu, ale když je škola, což je skoro pořád, jsem na privátě, jako teď. Stýská se mi. To ale stále není důvod k depce, přesto ji mám, jsem za to na sebe zlá.
Ale vím, že bude lépe.
Jinak beru Citalopram, už jen 10mg
sklenicka1 píše:
Moc děkuji za příspěvky, jsem ráda, že v tom nejsem sama, i když to samozřejmě nikomu nepřeji. I když v různých mediích se o antidepresivech píše, přijde mi, že je to v soudobé společnosti stále tabu. Já sama jsem díky tomu černá ovce rodiny (ostatní, co měli psychické poruchy, si bohužel vzali život ještě, než jsem se narodila). Mám úžasného přítele, který mě požádal o ruku, i když svatba se bude plánovat až po tom, co dostuduji, za rok. Práci, kterou zbožňuji, ale jen na částečný úvazek kvůli škole a prezenčnímu studiu. Kvůli depresím jsem ztratila tři roky života, tři roky, než jsem to začala řešit. Během těch tří let jsem chodila na dvě vysoké, ale pak, ne, že bych je nedala, já tam prostě přestala chodit, seděla dny na kolejích a …vlastně jen seděla. Mám strach, že se mi to vrátí. Nejhorší je, že není důvod.
Přítel bydlí 200km ode mě, vlastně bydlíme spolu, ale když je škola, což je skoro pořád, jsem na privátě, jako teď. Stýská se mi. To ale stále není důvod k depce, přesto ji mám, jsem za to na sebe zlá.
Ale vím, že bude lépe.
Jinak beru Citalopram, už jen 10mg
jsi šikulka!:) nevrátí se to a kdyz mi je nejhur tak vim ze antidepresiva pomuzou:Dtakove veselé pilulky pridás dávku a máš
hele jsem za ně vděčná a nazory jiných seru!hlavne at jsme v pohodě ![]()
ahoj, zkusenost mam, dokonce se dost casto opakuje, uz od mych 16ti let se kazdych par let dostanu (navenek uplne bez priciny) do stavu, ze ktereho mi pomohou jedine antidepresiva. Ted je mam vysazene, vysazovala jsem postupne po zjisteni tehu a zatim dobre, ale ze zkusenosti vim, ze se me milovane maniodepresivni stavy driv nebo pozdeji vrati ![]()
Posledne jsem brala Trittico a Lamotrigin, nicmene za cely zivot jsem vystridala hodne druhu leku ![]()
Taky mám zkušenost s antidepresivy, trpím na deprese a úzkosti, léky mi pomohly - beru Escitil 10 mg.
Moje zkušenosti jsou asi takové…antidepresiva mě v určitém životním období vrátili mou osobnost…myslím, že pomáhají tam, kde jsou deprese hlavně endogenní…tedy vlastně bez nějaké vážné objektivní příčiny…Ale pokud se pak na tebe v životě něco valí…trápila jsem se i s léky…takže tam mi moc nepomohli…Teď jsem na dně…nezvládám to, co se mi stalo a prášky nechci…vím, že to řešení není…
Proč nebrat antidepresiva?Nechci banalizovat vaše problémy, to vůbec ne, ale dle mého názoru by měl brát pilulky skoro každý…na světě by bylo lépe, lidi by se usmívali a nebyli tak náladoví.Nesnáším náladový lidi!Když vidím šťastnou babičku v nemocnici, v duchu si řeknu Asentra 50mg a jeden Lexaurin
V USA má každej svého terapeuta, u nás se to už taky dost praktikuje a bude to zcela normální.Já se pyšním, že mám svou terapeutku.Hlavně, když to pomůže, a je nám hej!
No myslím, že náladovost je hodně záležitostí charakteru…někdo k ní má větší sklony někdo ne…dle mě moc nesouvisí s tím, co se zde řeší…Jinak takový laický omyl…Antidepresiva z člověka v žádném případě neudělají vysmátého pohodáře!Naopak mám pocit, že jsou nadužívána a polovina jejich uživatelů je vlastně vůbec nepotřebuje…
mám strašné stavy kvůli hledání nové práce,pak se desím nastoupit vůbec do nové práce,nespím z toho,zvracím,hlava se mi točí.
nejraději bych byla zalezlá doma a nejlépe v posteli.před mateřskou jsem tyto stavy neměla.
prosím poradte,jsou psychologové opravdu kvalitní a pomůžou vám? a ty léky nejsou pak stavy na spaní? za jak dlouho vám léky zabraly.
potřebuji akutně pomoc,už tuto situaci nevydržím,bojím se,že se zhroutím a skončím v blázinci.prosím pomozte.
přijde mi,že okolí na mě kouká jako na blázna,že jsem líná jít do práce apod.
nemám se komu svěřit,nikdo mi nevěří a hlavně me nikdo nechápe.
Simonečka37 píše:
mám strašné stavy kvůli hledání nové práce,pak se desím nastoupit vůbec do nové práce,nespím z toho,zvracím,hlava se mi točí.
nejraději bych byla zalezlá doma a nejlépe v posteli.před mateřskou jsem tyto stavy neměla.
prosím poradte,jsou psychologové opravdu kvalitní a pomůžou vám? a ty léky nejsou pak stavy na spaní? za jak dlouho vám léky zabraly.
potřebuji akutně pomoc,už tuto situaci nevydržím,bojím se,že se zhroutím a skončím v blázinci.prosím pomozte.
Ahoj, neboj se, tyhle stavy má někdy skoro každý, zpravidla si je vytváříme už v dětství.Každý psycholog není ten pravý pro toho, kdo ho navštíví, chce to hledat, podívat se, jakého máš třeba v místě bydliště, pak se podívat na znamylekar.cz, jaké má hodnocení, to ti může pomoct ve výběru.Určitě dobré je i to, že si dnes můžeš připlatit za svou osobní terapii..stojí to kolem 300 Kč hodina povídání a řešení svých úzkostí.Jinak dnešní moderní antidepresiva zabírají zhruba za 14 dní a je pravda, že první týdny můžeš být zvýšeně unavená, spavá, nebo naopak plná až nepříjemné energie.Ale samotné prášky ti nepomůžou.Takže šup a rychle se někam objednej, držím palce! ![]()
Simi, taky jsem brala AD. Napsal mi je psychiatr, ale ten mě jen vyslechnul, bez zájmu pokýval hlavou a napsal léky. No zaplaťpánbů za ně ![]()
Rozhodně k doktorovi běž, mě AD zabrala asi po 2-3 týdnech a na začátku jsem byla spavá a motala se mi hlava. To všechno pak vymizelo a deprese taky.
Pak jsem nechápala, co mě předtím vlastně trápilo.
Držím palce ![]()
Mmch. časem zjistíš, že zkušenosti s AD má snad každý druhý, jen se to u nás stále považuje za jakési tabu ![]()
a co okolí,jak reagovalo? třeba moje mama vidí ty moje „starosti“ jako prkotiny,nechápe co řeším…
no toho se bojím,že psychiatr jen napíše prásky a čau.
no hlavní je aby pomohly.
chuanitka píše:
Simi, taky jsem brala AD. Napsal mi je psychiatr, ale ten mě jen vyslechnul, bez zájmu pokýval hlavou a napsal léky. No zaplaťpánbů za ně
Rozhodně k doktorovi běž, mě AD zabrala asi po 2-3 týdnech a na začátku jsem byla spavá a motala se mi hlava. To všechno pak vymizelo a deprese taky.
Pak jsem nechápala, co mě předtím vlastně trápilo.
Držím palceMmch. časem zjistíš, že zkušenosti s AD má snad každý druhý, jen se to u nás stále považuje za jakési tabu