Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
ahojky všem,
včera dávali v tv na čt1 pořad 168 hodin. Mluvili tam o rakovině tlustého střeva a že je nějaký domácí test…nechytla jsem začátek tak nevím jak tento test získat? Zda se musí k praktikovi nebo kam?? pro něj??
Víte některá??
Do lekarne. A vypytaj si '' test na okultni krvaceni ve stolici''
Domácí test je určitě dobrá věc, bohužel rakovinu tlustého střeva neodhalí v tom prvním, nejsnadněji léčitelném stadiu. Pokud máte rakovinu třeba v rodině nebo máš poslední dobou občas zvláštní pocity při stolici tak doporučuju kolonoskopii, ta je sice nepříjemná, ale nejefektivnější.
nevím kolik ti je,ale u nás na gyndě ho dělají všem nad 50 nebo 60let.teď teda nevím přesně,ale rozhodně všem starším paním.
Ahojky,
jmenuje se to "test na OK - okultní / nebo-li skryté / krvácení /.
Po 45 - 50 / tohle se měnilo, nevím jak je to nyní / roce věku bys jej měla dostat od praktika - většinou. Existuje v mnoha podobách od ruzných firem. Ale vždy do něj nabereš malinkaté množství stolice, ta se pak smíchá s reaktivní látkou a ukáže to výsledek.
Výsledek myslím tím - jestli je ve stolici mikroskop. množství krve - hemoglobinu. Pokud ne, nikde není psáno, že je vše OK, jen je to pravděpodobné. Na druhou stranu pokud ano, může to být vřídek, polyp, hemoroid, anální trhlinka i cokoliv dalšího. Takže je indikováno gastroenterologické vyšetření - odběr krve, UZ a kolonoskopie.
Pokud máš zátěž v rodině, bylo by lepší se nechat na gastro odeslat rovnou a být sledovaná.
Pokud ještě na testík nemáš nárok - vzhledem k věku, je možné si jej koupit sama o sobě v lékárně a provést doma. Myslím, že do 100Kč se vlezeš určitě.
Já znám test na okultní krvácení a to ti dá sestra u praktického lékaře, asi 3 dny děláš stěr ze stolice a pak jí to odevzdáš. Zadarmo to dostávají starší lidé, mladý asi něco zaplatěj, pokud jí neřekneš, že se ti třeba právě zdá, že máš černou stolici, střídání průjmu a zácpy apod. No a kolonoskopie je fakt jistota, ale já bych to asi jako prevenci absolvovat nechtěla, asi až když bych měla něco v tom testu. Taky záleží kde, někde dostaneš injekci, že o sobě nevíš a vyšetření si nepamatuješ, ale někde to máš natvrdo a to je asi zážitek na celý život. Já takto absolvovala vyšetření žaludku s injekcí a pohoda, ale někdo si užil tak, že říkají, že by na to nešli už nikdy v životě
Jinak je dobré si uvědomit, že my Češi, co se výskytu rakoviny týče, držíme smutné prvenství … důvodů je pochopitelně více, ale jedním z ních je i naše česká na zeleninu velmi chudá strava … stačí trochu zagooglovat …
Ten test je možné si zakoupit u praktika nebo u gynekologa. Jinak existuje ještě tzv. FOB test, který je možné objednat i na internetu (u nás ho na požádání objedná i lékárna). Je dražší než ty klasická „psaníčka“, za ty se u nás praktikovi platí cca 50kč (pokud na ně člověk nemá samozřejmě v souvislosti s věkem nárok).
A jak ten test funguje v případě, že mám hemaroidy a
krev ve stolici mám od porodu, co se mi udělali?
Funguje ten test v takovém případě?
Prosím o uklidnění :-/
Volala mi mamka, že prý má taťka nález na tomto testu…Bude prý muset na vyšetření. Znamená to hned to nejhorší??? Nebo se může jednat i o něco jiného??? Díky
Ahoj, nemusí to hned znamenat to nejhorší. Tatínka pošlou na kolonoskopii a může to být např. jen polyp, který krvácí.
A ten umí lékaři odstranit přímo při kolonoskopii. Vyšetření není sice nic příjemného, ale jsou daleko horší a bolestivější věci.
Tak držím palce, aby bylo všechno brzy v pořádku ![]()
@Anonymní píše:
Prosím o uklidnění :-/
Volala mi mamka, že prý má taťka nález na tomto testu…Bude prý muset na vyšetření. Znamená to hned to nejhorší??? Nebo se může jednat i o něco jiného??? Díky
Test je ku ničemu. Vyjde při něm pozitivně jen nějaké procento. (Psal o tom i jeden přední onkolog.) Mám s tím osobní zkušenost, kdy ten člověk si test dělal každé 2 roky. Nic tam nebylo. Nebylo tam nic i ve chvíli, kdy střevo bylo téměř neprůchodné, prorostlé nádorem. Takže si to tam vesele několik let rostlo.
@markyj Přesně tak, dá se to zvládnout a bude tam jistota (i na 10 let), že ve střevě není nádor.
Prosím o názor holky… já jsem si jen tak preventivně nechala udělat v pátek tento test u dr, tedy zakoupila jsem si ho tam. Zkumavku se vzorkem budu zítra dávat dr a strašně se bojím výsledku, je mi 34 let a nemám žádné problémy se zažíváním, jen od kampylobakterie z loňského léta řeším trochu hlen ve stolici, ale jinak nic, mám chuť k jídlu, váha pořád stejná, žádné bolesti, krev ve stolici taky nevidím, jen ten hlen, jsem ale velký alergik a už asi rok polykám zadní rýmu, dr mi říkala, že ten hlen by mohla být právě ta napolykaná rýma. Ale když jsem si dělala v pátek ten vzorek a vložila to do té tekutiny ve zkumavce, tak včera jsem se na tu zkumavku dívala a v tom vzorku jsou jakoby sem tam červené slaboučké čárečky,… jsem se úplně zděsila, zda to může být krev??? Jako že by se to už takhle zviditelnilo díky té tekutině… nebo zda je to hloupost? Strašně se pozoruju a jsem už fakt asi blázen, taky mě ještě napadlo, že jsem den před tím měla misku šopského salátu, na stolici byly vidět šlupky z rajčat a papriky… tak že by to mohlo být i z té zeleniny? bojím, bojím, aby výsledek nebyl pozitivní… jsem strašný nervák a plašan
![]()