Zkušenosti s antidepresivy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10978
19.3.12 19:05

Holky prvú depku som zažila pred 6 rokmi,nemohla som sa hýbať, bola som šialene vyčerpaná, nespala som nejedla…proste všetko čo k tomu patrí + sebevražedné sklony. Je fakt, že sa mi to podarilo spraviť, cvičenie, strava ale stratila som rok a pol života. Za pol roka bola depka spátky a ešte v horšej forme a už som nevládala, nevedela som si predstaviť, že budem matať ďalšie dva roky a bodem mať iba pol roka kľud. CHcela som to už fakt skončiť, ale zašla som do nejakéko toho krizového centra sa vykecať. Tam sa zhrozili nad mojím stavom vraj terapia nepomože pokiaľ mi niekto nenasadí AD. Bola som v stave, že mi to bolo jedno chcela som aspoň jednu noc spať. Za dva týždne som znova žila… Samozrejme s terapiou...... Bohužiaľ sa mi to ešte dodnes nepodarilo vysadiť. Už dvakrát sme sa snažili, ale nevyšlo to. Teraz už je to 6 rokov a neviem či sa mi to ešte podarí. Chystáme sa na miminko tak som chcela vedieť čo bude… máte niekto skúsenosti s AD a tehotenstvom

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
19.3.12 20:03

Ani jsem svýmu tátovi neřekla vysaď to hned. Celkově to ani není možný, protože je tak strašně zarputilej, že to je prostě nereálný.
Jinak jak jsem psala o vitamínu B3, tak ty dávky který jsou dobrý na vyléčení takovéhle deprese jsou opravdu vysoké, takže tuhle léčbu bych konzultovala s lékařem, který téhle tématice rozumí. Bohužel takového najít… ehm, spíš to je poměrně nereálné. Ty dávky jsou pro někoho třeba 3g ale i 11g denně. A když jsem koukala po vitamínech, tak volně prodejný se mi podařilo akorát najít s 50mg…
Asi vám to příjde na hlavu. Ale lékař vám tohle nikdy nepoví, takže není divu… Lékař MUSÍ „léčit“ „léky“ ne vitamíny a tlouct vám do hlavy že musíte změnit svou životosprávu. To by nám některé společnosti asi zkrachovaly…
Problém všech depresí a lékařů je v tom, že nehledá skutečnou příčinu vašeho stavu :-( A to se nejedná jen depresí, ale všech zdravotních obtíží.
Když jsem si četla ty haldy a haldy informací o téhle a i jiných tématikách, chtělo se mi strašně brečet. Takovou hroznou bezmoc a vztek, jaký jsem cítila… Já tady neplácám žádný nesmysly. Bohužel je těžké věřit jakékoliv alternativě, když jedinej propagovanej prostředek jsou léky a lékaři…
V současné době se léčím s chronickou rýmou. Sice si řeknete pche, tady ta nána si tu srovnává rýmyčku s naší depresí. Akorát že ta moje rýmyčka mě přivádí do takových stavů, že bych občas nejraději vyskočila z okna. A to neříkám jen tak, to myslím vážně. Nesnesitelný šimrání a kapání z nosu je úplně k zešílení. Doktoři mi dali co? Zaručený LÉK antihistaminika. Mám je tu, nebudu říkat, že je neberu, ale už to do sebe nehážu jak bonbony, beru polovinu doporučené dávky a to jen když je to vážně akutka. A bojuju těma bylinkama, kterým se tu vysmíváte. A cpu se zeleninou jak králík. Možná se mi to zdá, ale možná to k něčemu je. Uvidíme. Informací mám už plnou hlavu, že mám pocit, že mi už brzy pukne. Jestli má některá z vás zájem, může mi nasat SZ. Sem už psát nebudu, nechci tu někoho provokovat. Chápu, že deprese není recese…
jen tak pro zamyšlení: Jak je možný, že průmyslově vysoce znečištěné Japonsko má obyvatele, kteří maj nejnižší výskyt civilizačních chorob??? Země, kde jsou lidé oddaní práci a jsou v ní od nevidim do nevidim??? Bydlí tam hlava na hlavě, ale jsou zdraví, dožívají se vysokého věku. ? Japonci jsou vysoce odolní snad odjakživa a ještě to není tak dávno, kdy kouřilo 88% všech mužů a jaký měli a mají podíl výskytu rakoviny plic???? Není to trošku divný???? :nevim: Neodsuzujte význam toho, co jíte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
19.3.12 20:23
Rascal píše:
Ani jsem svýmu tátovi neřekla vysaď to hned. Celkově to ani není možný, protože je tak strašně zarputilej, že to je prostě nereálný.
Jinak jak jsem psala o vitamínu B3, tak ty dávky který jsou dobrý na vyléčení takovéhle deprese jsou opravdu vysoké, takže tuhle léčbu bych konzultovala s lékařem, který téhle tématice rozumí. Bohužel takového najít… ehm, spíš to je poměrně nereálné. Ty dávky jsou pro někoho třeba 3g ale i 11g denně. A když jsem koukala po vitamínech, tak volně prodejný se mi podařilo akorát najít s 50mg…
Asi vám to příjde na hlavu. Ale lékař vám tohle nikdy nepoví, takže není divu… Lékař MUSÍ „léčit“ „léky“ ne vitamíny a tlouct vám do hlavy že musíte změnit svou životosprávu. To by nám některé společnosti asi zkrachovaly…
Problém všech depresí a lékařů je v tom, že nehledá skutečnou příčinu vašeho stavu :-( A to se nejedná jen depresí, ale všech zdravotních obtíží.
Když jsem si četla ty haldy a haldy informací o téhle a i jiných tématikách, chtělo se mi strašně brečet. Takovou hroznou bezmoc a vztek, jaký jsem cítila… Já tady neplácám žádný nesmysly. Bohužel je těžké věřit jakékoliv alternativě, když jedinej propagovanej prostředek jsou léky a lékaři…
V současné době se léčím s chronickou rýmou. Sice si řeknete pche, tady ta nána si tu srovnává rýmyčku s naší depresí. Akorát že ta moje rýmyčka mě přivádí do takových stavů, že bych občas nejraději vyskočila z okna. A to neříkám jen tak, to myslím vážně. Nesnesitelný šimrání a kapání z nosu je úplně k zešílení. Doktoři mi dali co? Zaručený LÉK antihistaminika. Mám je tu, nebudu říkat, že je neberu, ale už to do sebe nehážu jak bonbony, beru polovinu doporučené dávky a to jen když je to vážně akutka. A bojuju těma bylinkama, kterým se tu vysmíváte. A cpu se zeleninou jak králík. Možná se mi to zdá, ale možná to k něčemu je. Uvidíme. Informací mám už plnou hlavu, že mám pocit, že mi už brzy pukne. Jestli má některá z vás zájem, může mi nasat SZ. Sem už psát nebudu, nechci tu někoho provokovat. Chápu, že deprese není recese…
jen tak pro zamyšlení: Jak je možný, že průmyslově vysoce znečištěné Japonsko má obyvatele, kteří maj nejnižší výskyt civilizačních chorob??? Země, kde jsou lidé oddaní práci a jsou v ní od nevidim do nevidim??? Bydlí tam hlava na hlavě, ale jsou zdraví, dožívají se vysokého věku. ? Japonci jsou vysoce odolní snad odjakživa a ještě to není tak dávno, kdy kouřilo 88% všech mužů a jaký měli a mají podíl výskytu rakoviny plic???? Není to trošku divný???? :nevim: Neodsuzujte význam toho, co jíte…

O tom vitamínu B3 ti řekl kdo? :mrgreen: Maximální dávka pro dospělého je 35 mg/den. Pokud si člověk veme více, tak se předávkuje. Příznakem předávkování je zarudlá kůže, pocit horka, bolesti břicha a hlavně snížení krevního tlaku. Takže kdybych si vzala tolik gramů, co píšeš, tak bych byla předávkovaná, že bych mohla skončit i v nemocnici.

Jasně, že lékař léčí léky a ne vitamíny. Jsou ženský, co si léčí stravou i rakovinu a pak umřou. Jinak bylinkám se nevyhýbám, ale léky se ničím na 100 % nahradit nedají.

Víš proč mají Japonci nízký výskyt civilizačních chorob? Protože se nepřejídají..jí syrové ryby…atd. My? Smažený věci, fastfoody..celkově nezdravá kuchyně.

Měla jsi někdy sushi? Pro někoho nepoživatelný a nechutný z přestavy, že by měl jíst syrovou rybu, ale mě to nevadí. Já si to občas dám a chutná mi to.

Zrovna v Praze bude výstava těl Bodies Exhibition. Tam se můžete hezky podívat na tělo „zenitř“ jak na nás působí přejídání, takže se nedivím, že umíráme v 60-70 letech na infarkty a ucpání tepen. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
19.3.12 20:48

o tý B3 píšu, že by se to mělo brát společně pod dohledem lékaře… Je to z výzkumu týmu amerických lékařů. Nečtu si tu klepy jedna paní povídala… Mě zajímaj lidi a lékaři, kteří se tím skutečně zabývají a ne nějaký šarlatání…
A já bych většině pilulek „léky“ přestala říkat. Protože léky nejsou. Jsou to utlumováky, oblbováky našeho těla. Nic neléčí a ani léčit nebudou. Nikdy. Ani ty antihistaminika kterýma se cpu já. Beru je, abych mohla fungovat. S vyléčením nepočítám. Léčebnou kůru mám za sebou a po vysazení se všechny problémy postupně vrátili a ještě 1000× rychleji než dřív… A pohádky o tvorbě serotoninu, ehm ehm. Antidepresiva jsou obyčejný oblbováky pro náš mozek. Nic neléčí, nic nespravujou.
A není dieta jako dieta. Dieta která se drží blbě je úplně k ničemu. Už jsme si přečetla tisíce zaručených rad, ale když se kouknu na odborníky, kteří v dané tématice mají skutečné úspěchy, tak za nimi je vidět pořádnej kus odvedené práce. Ne mrtví lidi, ale živí bez bez krabiček s „lékama“. já nechci zavrhovat všechny léky. Ale velká část je jich úplně k ničemu. kdyby se používali skutečně aby se pacientovi ulehčilo a mohl spolupracovat, normálně žít a normálně přemýšlet a dál by lékař pracoval na odtranění příčiny problému, tak by to bylo v pořádku, ale předepisovat každýmu tuny „léků“ který problém neřeší a zabouchnout za ním dveře. To je podle mě svinstvo. Já taky žeru antihistaminika, ale i kdybych měla žrát suchou trávu s tím, že mi pomůže, tak ji žrát budu. se nebudu cpát nějakejma pilulema, který problém neřeší, jen ho potlačujou. A všichni to víme, ale nechceme si to přiznat. protože je i pro nás jednodušší vzít si prášek a dál to neřešit… Nehledě na to, že antidepresiva jsou taky pěkný svinstvo pro játra a tak… Však výpis nežádoucích účinků nepatří k nejkratším, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
251
19.3.12 21:21

Rascal, nezlobte se na mě, ale nejsem si jistá tím, že víte, o čem píšete, klinická deprese prostě nejde vyléčit vitamíny atd. atd., je to velmi těžké onemocnění a já mám trochu pocit, že se tady snažíte všechny přesvědčit o tom, že brát léky nemají, myslím, že je důležité rozlišit lidi, kteří mají jednu ataku a pak nic a pak lidi, kteří mají několik těžkých atak do roka. Já tohle prostě nechápu, určitě máte právo na vlastní názor, ale tohle už mi trochu smrdí antipsychiatrií - nejste náhodou členkou? :mrgreen: Mám hned několik příhod s lidmi, kteří léky brát přestali, týden dva se cítili dobře, protože AD ještě stále působily, ale pak …relaps…sebevražedné myšlenky i pokusy…no, nebudu se vůbec vyjadřovat k vedlejším účinkům antipsychotik, ano, jsou, ale mnoho lidí je raději strpí, než aby zažili další ataku…To je můj osobní názor, respektuji ten Váš, ale absolutně s ním nesouhlasím a rozčiluje mě, že takoví lidé jako vy přesvědčují nemocné, aby léky vysazovali a někteří se bohužel nechají přemluvit a začnou věřit tomu, že sportem, změnou životosprávy ap. se úplně vyléčí…no, a pak jsou přeplněná odd. na psychiatrických klinikách… :,( Těm, které depresemi trpí, přeji hlavně hodně sil a podpory a pochopení v rodině… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
251
19.3.12 21:33

Ještě bych chtěla reagovat na téma těhu a antidepresiva, opět ne vlastní zkušenost, ale profesně – je dobré se domluvit s AP – měla jsem několik klientek, které porodily krásná zdravá miminka, psychofarmaka se na čas těhotenství vysadila, ale všechny byly ostře sledované svým amb. psych., některé ale musely být pro jistotu hospitalizované na pár týdnů – ale to bylo v opravdu výjimečných případech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
19.3.12 21:48

neznám žádné členy antipsychiatrie a do žádné takové skupiny se neřadím. Se osobně teda nekrabičkuji nikam. A je na každém, jestli se chce vyléčit, nebo mu ke štěstí bude stačit, že bude zobat pilulky. Sport taky neléčí, ale pomáhá. Já se tu přímo bavím o změně životosprávy. To co si strkáme do pusy, to co má přivést živiny našemu organismu, to co zásobuje všechny naše orgány. my rozhodujeme o tom, jak naše tělo bude nebo nebude fungovat. Je to tak jednoduchý, že tomu nikdo nechce věřit. Nerozumím tomu. Já jsem docela psycho ze svých pro vás nicotných obtíží a udělám cokoliv, abych se toho zbavila. já tu prostě nebudu sedět a cpát se práškama až do konce života… a jen budu přibírat další a další prášky na další a další choroby, který nemusím mít. Samozřejmě, že jestli dostanu angínu, nechám si napsat atb. Ale raději se budu snažit tu angínu nedostat. když si zlomím ruku, nechám si ji lékařem opravit, když budeme mít autonehodu, nechám si dát transfuzi a oblbováky, aby to nebolelo. Ale cpát se celej život práškama?
A taky chceme ještě minimálně jedno miminko a já s miminem v břiše vůbec žádný prášky nechci. Takže mám dvě možnosti. Buď to vyřeším než příjde druhý mimino, nebo to budu muset přetrpět jako u toho prvního a to byl docela horor. už nemyslím jen na sebe, že to nějak bude. už myslím na to, že mám dceru, která mě potřebuje a chci se dožít ve zdraví krásného stáří. už mi to není jedno. to je celý. Proto jsem magor? Neříkám vysaďte léky a čekejte co bude a nebude. Říkám, udělejete vše pro to, aby jste ty léky mohli časem vysadit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
19.3.12 22:04

Rascal, je zajímavé, že se mě většina lékařů snažila přesvědčit, ať zkusím postupně vysadit. A když ne vysadit, aspoň omezit.

A věř, že příčina mých depresí nebyla ve stravě. Mmch. stravuju se víceméně stejně a depresemi už naštěstí netrpím. Příčina mých depresí byla v neuspokojivém partnerském vztahu, špatné bytové situaci a přetížení a stresu v práci. Jak měli asi lékaři pracovat na odstranění příčiny depresí? :nevim: Nabídnout mi byt, chlapa a jinou práci? :think:

Po asi dvou letech jsem si dala do pořádku vztah, bydlení i práci a AD jsem vysadila. Bez AD bych to nedokázala, asi bych jen ležela v posteli a brečela :roll:

Takže na jednu stranu s tebou souhlasím - AD nejsou řešením. Ale jsou skvělou pomůckou. A to jsem člověk, který i nad paralenem přemýšlí, zda si ho má vůbec brát a vezmu si maximálně jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
19.3.12 22:05

Rascal…já bych lékům neříkala utlumováky a oblbováky..(max těm, co uleví od bolesti např. po operaci. I já jsem byla ráda za oblbovák při bolesti zad). Některé chronické nemoci, jako tvá rýma, se asi nevyléčí nikdy, je to věc imunity. Já mám taky alergie, ale skoro je nepozoruji. Ano, histaminika neléčí, protože chronické nemoci (nebo alergie na něco) vyléčit nejdou, jen potlačit, aby se zmírnil průběh.

Ale u předepsání AD lékař zjišťuje příčinu…proč má člověk deprese, jak dlouho atd, co bylo spouštěčem. Příčinou mých úzkostí byl rozhozený spánkový režim, kdy jsem měla spánkové paralýzy (noci plné děsu a strachu, protože usínáš, mozek je vzůru, ale nemůžeš se pohnout, máš halucinace) a já nevěděla, co to je, ani doktoři toto moc neznají. Bylo to i stresem ze školy. Měla jsem těžký zkoušky. Byla jsem v klidu, ale najednou mi třeba tep vystřelil na 166 a pocit na omdlemí, točení hlavy, stoupl mi adrenalin a máš pocit, že se zblázníš. Prostě v mozku došlo ke špatnému spojení mezi neurotransmitery (dopamin) a léky pomůžou toto upravit. Zkus si něco přečíst o hormonech a možná to pochopíš, proč se berou „pilulky.“

Lékař nasadí léky a většinou člověk chodí na terapie a ty mu také hodně pomůžou. Někdo je na vnímání všeho citlivjší a někdo ne. Já jsem terapie nepotřebovala..AD jsem brala 2 roky a teď je nepotřebuju. Já to měla tak akutní, že se mi tep zrychloval i v noci a já nemohla nic dělat. Ptala jsem se doktorky, zda by to samo přešlo nebo ne. (Byla jsem doma 4 dny a čekala, kdy se to zlepší, ale nic, proto jsem vyhledala odbornou pomoc). Řekla mi, že ne, že by to bylo horší a mohlo to dopadnout špatně. Takže mě AD vyléčily.

A o těch játrech..já byla na krevních testech nedávno a to jsem byla krátce po silných ATB..mám játra úplně v pořádku. V dnešní době AD tolik játrům neškodi, stejně tak jako Antikoncepce.

Podle mě játrum škodí více alkohol než léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
19.3.12 22:14
Rascal píše:
neznám žádné členy antipsychiatrie a do žádné takové skupiny se neřadím. Se osobně teda nekrabičkuji nikam. A je na každém, jestli se chce vyléčit, nebo mu ke štěstí bude stačit, že bude zobat pilulky. Sport taky neléčí, ale pomáhá. Já se tu přímo bavím o změně životosprávy. To co si strkáme do pusy, to co má přivést živiny našemu organismu, to co zásobuje všechny naše orgány. my rozhodujeme o tom, jak naše tělo bude nebo nebude fungovat. Je to tak jednoduchý, že tomu nikdo nechce věřit. Nerozumím tomu. Já jsem docela psycho ze svých pro vás nicotných obtíží a udělám cokoliv, abych se toho zbavila. já tu prostě nebudu sedět a cpát se práškama až do konce života… a jen budu přibírat další a další prášky na další a další choroby, který nemusím mít. Samozřejmě, že jestli dostanu angínu, nechám si napsat atb. Ale raději se budu snažit tu angínu nedostat. když si zlomím ruku, nechám si ji lékařem opravit, když budeme mít autonehodu, nechám si dát transfuzi a oblbováky, aby to nebolelo. Ale cpát se celej život práškama?
A taky chceme ještě minimálně jedno miminko a já s miminem v břiše vůbec žádný prášky nechci. Takže mám dvě možnosti. Buď to vyřeším než příjde druhý mimino, nebo to budu muset přetrpět jako u toho prvního a to byl docela horor. už nemyslím jen na sebe, že to nějak bude. už myslím na to, že mám dceru, která mě potřebuje a chci se dožít ve zdraví krásného stáří. už mi to není jedno. to je celý. Proto jsem magor? Neříkám vysaďte léky a čekejte co bude a nebude. Říkám, udělejete vše pro to, aby jste ty léky mohli časem vysadit…

Nikdo neříká, že jsi magor.
Já je vysadila a jsem ráda…ale někdo takové štěstí nemá, někdo bere AD třeba celý život.
Jinak sport může člověka vyléčit z nějaké nemoci. Včera jsem to právě sledovala. Koukala se na video, kde byl obéznější chlap a neměl žádnou fyzickou aktivitu. Začal každý den cvičit a za 3 měsíce byl na kontrole u svého dr, který se divil, že už nemusí brát léky na cholesterol a ještě na něco. Si to už nepamatuji. Takže díky sportu tento chlapík nebere 2 druhy prášků…už je nepotřebuje. :mrgreen:

Až budu těhotná, tak také nechci nic brát…ale všechno člověk ovlivnit nemůže..např. chytneš opar ani nevíš jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
19.3.12 22:20

Jo a sportovala jsem před depresemi 2× týdně 8) Všechno bylo fajn, než jsem se vrátila z kola domů, umyla a sedla si. K PC, televizi, knížce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
251
19.3.12 22:23

Vysvětlení pro Rascal - Antipsychiatrie je směr, který odmítá psychiatrii a její přístupy…Jinak já myslím, že Rascal trochu bagatelizuje pojem deprese a vůbec všeobecně pojem duševního onemocnění. Bavíme se tady přece celou dobu o stavech, které si člověk nevybral, nemůže se jim nijak moc vyhnout, nejde jim předcházet! Deprese nepřichází jen tak, většinou je důsledkem náročné životní situace a to je prostě STRES a každý máme jinou dispozici ke zvládání stresu, je to zejména psychosociální působení, a pak tedy fyziologické příčiny aj. Nechci to nijak rozpitvávat a nechci do Rascal rýt, ale mám prostě pocit, že nelze srovnávat angínu, rýmu a prevenci těchto nemocí s depresemi, jejdanenči, četla jste opravdu nějakou knížku předtím, než jste si udělala tento názor? A navíc léčba depresí se nezakládá (jak už bylo výše) pouze na antidepresivech, ale na dlouhodobé psychoterapii, psychiatrické rehabilitaci, aktivizačních programech, aj. Kombinace těchto přístupů a medikace může být velmi úspěšná!A já osobně se také snažím jít přírodní cestou,piju bylinkové čaje, neberu žádné chemické vitaminy z lékáren a tento přístup jsem zavedla i u našeho mimi, ale musím říct, že se mi to u něj docela nevyplatilo - začínající obstrukční bronchitidu jsem tvrdošijně řešila přírodními sirupky atd. a oddalovala atb a skončili jsme ve čtyřech měsících v nemocnici :( Raději už v této diskuzi skončím, svůj názor jsem napsala a vám všem přeji hlavně zdraví :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
19.3.12 22:29

Samozřejmě že máte také pravdu. Já ji nechci popírat, ještě ke všemu, když osobní zkušenost nemám. Jen jsem se tím začla zabývat, protože mi jde o blízkého člověka a zjišťuju, že AD nejsou úplně to pravé ořechové. Samozřejmě, že u depresí je dobré odstranit příčinu deprese, což bývají různé partnerské problémy a podobně. Tátovi visí na krku dluh skoro milion korun. Samozřejmě že nejlepší by bylo dluh splatit a klidně zavřít oči a spát. Ale to jaksi nejde. bere AD a já se snažím najít něco, co by mu mohlo pomoci. A informace, kterýma se v posledních týdnech neustále prokousávám, mě prostě šokují, nechápu (ale i chápu) proč se o nich nemluví. Ale já nechci aby se o tom mlčelo, já chci aby se o tom mluvilo.

tohle video je víceméně o rakovině, ale také nejenom o rakovině. Rakovina je totiž tak strašná, že se jí samozřejmě věnuje větší pozornost než ostatním věcem… http://media.bloguje.org/…rakoviny.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
19.3.12 22:30

A ještě je zde endogenní deprese, tedy nemoc, kde je opravdu problém právě v neurotransmisi serotoninu. Čili příčina je špatný přenos serotoninu, nikoli vnější stres. Jediné řešení příčiny spočívá právě v braní AD. O bipolárně afektivní poruše nemluvím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
19.3.12 22:37

Další mě velmi blízký člověk v rodině trpí depresema, bere AD, chodí na terapie a nepomáhá to. Taky jsem si při kojení zkoušela sama vyléčit opravdu hroznej zánět nosohltanu, ale nepodařilo se. Ono je to totiž složitější, než si myslíme. Pak se nemůžeme divit, že ty naše „procedůry“ nefungují. Mohly by, ale - asi tomu něco chybí… Nezavírala bych dveře před přírodní cestou. Není to tak dlouho, co jsem nad tím buď vůbec nepřemýšella nebo si jen poklepala na čelo, ale přecejen, člověk se mění mno… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí