Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@LucaLuca píše:
Manduca - i s vložkou pro novorozence je dítě vertikálně, ne? To bych nevolila.
Používala jsem šátek a zpočátku jsem dělala úvaz kolébka, kdy je dítě v klubíčku hlavičkou k rameni maminky. Šátek může mít i manžel, když se naučí vázat.
Ted se bohuzel uz kolebka nedoporucuje.
Nyni se vaze do vertikalu a vaze se kriz s kapsou uvnitr nebo ven, zalezi jestli pevny satek nebo elastik.
@lucka83 píše:
Ted se bohuzel uz kolebka nedoporucuje.
Jaký je důvod?
Ono záleží i na miminku. I s vložkou byla třem ze čtyř manduca velká, takže se šátkovalo. A naše největší opička manducu vysloveně nesnášela. No a kolem druhého roku zase začala být úzká v sedu.
@PAN66 Na novorozeně šátek, do nositka bych ho nedala. A na pracovní schůzky bych brala kočárek, přijde mi to praktičtější a vhodnejsi, než batoh na hručníku a k tomu třeba ještě batoh nebo obrkabela se všema proprietama. Navic v kocare prebalis, udrncas jednou rukou v sede u kafe…
@LucaLuca píše:
Manduca - i s vložkou pro novorozence je dítě vertikálně, ne? To bych nevolila.
Používala jsem šátek a zpočátku jsem dělala úvaz kolébka, kdy je dítě v klubíčku hlavičkou k rameni maminky. Šátek může mít i manžel, když se naučí vázat.
proč myslíš, že se dítě nemůže dát vertikal? můj kolébku nesnášel, od prvního nošení ksk a naprosto v pohodě. To, že je dítě malé neznamená, že ho nemůžeš uvázat na vertikal - to samé nošení.
@Svistice Taky jsem nosila šátek jen na vycházky, do města za mě nanic. Např. při přebalování jsem musela odmotat 4m šátku a řešit, kam položím dítě, šátek, přebalovací tašku…
Kočárek - všechny propriety jsou v košíku a člověk nic netáhne jak soumar.
@martina.se píše:
proč myslíš, že se dítě nemůže dát vertikal? můj kolébku nesnášel, od prvního nošení ksk a naprosto v pohodě. To, že je dítě malé neznamená, že ho nemůžeš uvázat na vertikal - to samé nošení.
Jako i nošení bez šátku na vertikál? ![]()
Tak to máme úplně opačný názor a nebudu tady ten svůj obhajovat.
@LucaLuca píše:
Jaký je důvod?
Kvuli spatne poloze, dite je spatne ulozene, spatne se dycha.
@LucaLuca píše:
Jaký je důvod?
Velmi těžko jde dítě správně napolohovat. Dítě se může udusit. Kolibka je špatná na kyčle. I z vývojového pohledu je přirozené nosit vertikálně.
@LucaLuca píše:
Jako i nošení bez šátku na vertikál?
Tak to máme úplně opačný názor a nebudu tady ten svůj obhajovat.
nošení v šátku - o tom je tu snad řeč, ne? ![]()
Taky bych byla pro šátek. ono to vypadá složitě, ale to navázaný do půl minuty. a teda úvaz, kde musím šátek odmotávat, ten klasickej kříž s kapsou uvnitř nesnáším, upřímně nechápu, co na něm tak tři čtvrtiny nosících maminek vidí
já ho nedotáhnu, kdybych se zbláznila, musela bych ho vázat furt několikrát, já mám nejradši dvojitej kříž, do toho jde dítě dávat opakovaně, jen jednoduše během pár vteřin pokaždý dotáhnu. a navázání je fakt záležitost chviličky.
Taky jsem si nechala koupit Manducu protože sem na ní četla samou chválu, a je psaná od narození, ale moje osobní zkušenost je taková, že malá v ní nechtěla být do té doby dokud neviděla ven, takže do asi 4 měsíců mě v ní neskutečně řvala takže Manduca byla nepoužitelná, teď už je v pohodě a nosí se v ní ráda. Kamarádky nosí v šátku od narození a já se teď mlátím do hlavy že sem se toho bála a nešla do něj. Za mě na novoška jedině šátek!
Tak za mě šátek. Nosila jsem od příchodu z porodnice až pomalu do cca 5let(poponášení) Vázala jsem už od začátku vertikálně protože mi přišlo, že v kolíbce se mačká. Používal jsem jí jen na doma a to asi 3×.
Já jsem nosila v kříži s kapsou uvnitř. Vyhovovala mi. Malou jsem dala do kapsa a za pochodu dotáhla a uvázala kříž. U šátku mi vyhovovalo, že se dal dobře složit a schovat, manduka mi přišla taková neskladná, když se dítě zrovna nenosilo.
Já se těšila jak budu ta maminka co je v mhd s miminkem ve vaku, žádný kočárek…V reálu první týdny komplikace po sekci a nemohla jsem dítě nosit (doma samozřejmě jo) a teď…má čerstvě tři měsíce a 8kg, 68cm, do babyvaku ho nenacpu, nosítka s vložkou pro novorozence jsou malá a bez ní zase nesedí/neudrží hlavu…
takže bych počkala až se ti narodí a spíš si to půjčila od kamarádky na zkoušku.