Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj,
chtěla jsme se zeptat maminek, které pouřívají nosítka, které je asi nejvhodnější? Ráda bych ho používala už od narození, nebo se spíš doporučuje používat ho později? Určitě chci používat i kočárek, ale jsme z Prahy a i na MD budu pracovat, sice HO, ale hodně pochůzek a schůzek a ty bývají většinou v centru a malou budu brát s sebou, když to půjde. A cestovt s kočárkem v centru se mi moc nechce.
Tak zjištuji jaká nosítka jsou nejvhodnější a od jakého týdne či měsíce se dají používat. Pokud je to vhodné už od novorozeněte, na jak dlouho tak to nosítko je, než z něj dítě vyroste a musí se pořídit nové?
A řídíte se výběrem asi i svou postavou, že? či jsou nějaké univerzální, aby ho mohl používat i manžel, hrál profesně házenou a má dost vymakaná ramena, tak zda se dá nosítko nějak upravit na každý typ postavy, či bysme museli pořizovat každému své. A dá se nosítko používat, i když mám menší problémy se zády, či je to nevhodné. Někde jsme četla, že jsou nosítka uzpůsobená tak, aby zádům právě neškodily, ale zkušenost osobní nemám..
A poslední dotaz, jak často ho lze asi používat, je to vůči miminku zdravé?
@PAN66 pořiď si ergo, existují do toho novorozenecké vložky (např manduca). Osobní zkušenost? šátek je lepší - nosila jsem od 6. dne věku a nosím doteď (13 m).. Jinak těch ergo nosítek je hodně, mrkni na nosenideti.cz, tam najdeš rady i si je tam můžeš koupit, popř v pze vyzkoušet atd.. mmchdm, nedej na názor pediatrů, je spousta takových, co Ti řekne, že je dítě chudák. Náš ortoped chválil pokaždé, když kluka vidět ![]()
Za mě manduca
chce to tedy vyzkoušet, ale dá se dobře a různě nastavovat
A je až do 20kg dítěte ![]()
@Envie manduca je do cca 3 let, ale né všechny děti vydrží
pokud máš ergo nosítko, není důvod nenosit. Problém jsou visítka ala chicco a pod, v tom dítě trpí.
Pro novorozence je nejlepší satek. Pokud uz musi byt nositko, tak muzu doporucit storchenwiege, ktere je na principu satku, ale jednoduche jako nositko a navic navrzeno prave pro novorozence. Manduca a podobné nosítka maji sice novorozenecke vložky, ale i tak byvaji moc velke a nedaji se na novose pouzivat. Mam toho strocha a i tak se mi tam syn libi az v tech 6 tydnech, protoze mi tam jde konecne poradne utahnout.
@Envie píše:
@martina.se nn mame nejnovejsi manducu s tou vlozkou pro novorozene. Prave jsem na ni slysela nejvetsi chvalu. Sice to byla draha zalezitost, ale ke spouste veci vyuzijeme. Hodme chodime po horach, manzel kdyz bude na sluzebce a ja pujdu vencit psa, tak tahat kocarek kuli chvilce venku atd. Takze jsme koupili. Jsem zvedava, jak to se svyma zadama zvladnu, ale snad naposilujunad satkem jsem uvazovala taky, ale to ergo nositko mi prislo lepsi kuli mym zadum a i jednodussi na nasazeni.
na svoje záda jsem taky zvědavá, ale snad to půjde ![]()
@Envie jo, manduca je super, chválená atd.. já zkoušela, a kluk mi v ní řval. Tak jsem zvolila šátek. Ale občas bych brala nosítko - chlap sám šátek neuváže a sem tam by se to hodilo
To nosítko je jednodužší, ideál hlavně pro větší děti - ty už při vázání brblají ![]()
@PAN66 píše:
na svoje záda jsem taky zvědavá, ale snad to půjde
já na záda trpim strašně a při nošení v pohodě. Teď jsem se „zasekla“, musela jsem na obstřiky atd, 10 dní naprostý klid, ale hned poté mám opět povoleno nosit, že to tomu neškodí ![]()
Pro novorozene je nejlepsi nositko Storchwiege a nebo šatkove mei tai.
Sice ergo nositka jako Manduca, Beco, Ergo maji sice novorozeneckou vlozku ale i tak to neni moc vhodne.
Ja mam na prodej Beco Butterfly II vcetne novorozenecke vlozky a kapucky za 1817,–
Nositka jako Beco, Manduca, Ergo, Storchwiege, vydrzi tak cca do roku nez zacne byt v sedove casti uzke a uz nebude od kolinka ke kolinku.
Pak se da koupit rostouci nositko Kibi, Noiga, Tula, je toho vic, pridej se do skupiny na Fb Nosime deti.
Jinak u satku se neni ceho bat, v Praze je plno nosicich zen, jsou tam i kurzy satkovani, urcite se da domluvit i s nejakou pani ktera by te do toho zasvetila.
Nikdy sem nesatkovala, zacala sem az u druheho ditka, malou vazu do satku od 4.dne a v pohode.
Manduca - i s vložkou pro novorozence je dítě vertikálně, ne? To bych nevolila.
Používala jsem šátek a zpočátku jsem dělala úvaz kolébka, kdy je dítě v klubíčku hlavičkou k rameni maminky. Šátek může mít i manžel, když se naučí vázat.
@Envie píše:
@lucka83 manducu co mame jde v sedove casti rozsirit. Takze verim, ze vydrzi dyl. Uvidimemy vybirali dle nejlepsich recenzi. Pokud nebudeme spokojeni, prejit na neco jineho muzeme kdykoliv
Tak to je super.
Jinak se daji i dokoupit rozsirovaky jak na Manducu nebo Ergo ci Beco.