Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Premyslim o koupi nositka pro rocni dite, poradte mi nekdo, ma cenu to kupovat nebo jsou to jen zbytecne vyhozene penize? Mala uz bude brzy chodit tak nevim jestli to dost vyuzijem… A jeke nositko bych mela koupti, Mandicu nebo neco podobneho nebo mate zkusenosti s necim jinym?????
Dekuji za rady ![]()
Malé je dvacet měsíců, od desíti měsíců chodí a manducu využívám doteď. Přeci jenom žádný dlouhý výlet s ní nedám. Takže většinou si jí takhle odnesu kus do lesa, pak je i se psem vypustím do přírody a pěšky se vracíme domů.
Těžko říct, jestli by to byly vyhozené peníze.
Nosí se dcera ráda? Proč uvažuješ o nosítku? Potřebuješ něco, v čem bys mohla dceru nosit do terénu, na výletech?
Mám krosnu,na výety,určitě ji deo 3 let využijem,dítě tůru neujde,a s kočárem do přírody,děkuji,ne.Záleží,jestli rádi výletujete,jinak je to zbytečné.
Mám téměř dvouletého syna a bez šátku z domu téměř nevycházím. Člověk nikdy neví, kdy dítěti vypoví službu nožičky, dostane záchvat vzteku, odře si koleno a odmítá jít dál… Šátek (nebo i nosítko) jako pohotovostní dopravní prostředek je mnohem lepší, než sebou pro tento účel vláčet golfky.
Mám manducu a jsem s ní spokojená, ale pro roční a starší dítě bych možná zvážila nákup krosny, pokud plánujete delší tůry.
Zrovna pro staršího objednávám batolecí nosítko, pro mě to cenu má, často se nám stává, že se zasekne a nechce dál. Už v něm nevydrží nějak dlouho, jde chvilku na záda a za chvíli hlásí, že „ťapy ťap“, ale kdybych ho ten kousek nepoponesla, tak by z toho byl řev, válení se po zemi… A kvalitní nosítko člověk vždycky pak dobře prodá, takže na něm je ztráta jen pár stovek.
Mala se prave chce porad nosit a ja uz mam uplne odrovnane zada. V kocaru uz ji to nebavi, tak si rikam, ze kdyz nekam pujdem hodila bych ji do nositka a nemusela tahat kocar, coz by bylo asi i pohodlnejsi pri cestovani mhd… Zadni vyletnici nejsme, chodime jen tak po prochazkach ne ze by jsme lezli nekde po horach nebo tak neco…
A jake je srovnani Manduca a Beco? Ergo uz mam vyzkousene to mi nevyhovuje. Co myslite?
Beco má na rozdíl od manducy ještě jednu látku mezi tebou a dítětem, takže se lépe nasazuje na záda, ale mě na něm třeba nevyhovovalo, že má díky tomu podstatně složitější popruhy (byla jsem schopna se do toho zamotat
) Manduca je kontrukčně podobná ergu.
Ale stejně ti nezbude nic jiného, než si je vyzkoušet.
Jo a v čem ti nevyhovalo ergo? Já mám manducu, na břicho super, ale na záda ji nějak stále nemohu naštelovat, tak přemýšlím, zda by něco jiného nebylo lepší. Malý má 10 měsíců, nebo je to tím, že je na záda pořád malý?
Já myslí,že to to na záda nepomůže
stejně se nataháš.Můj názor je,že to teda nemá smysl.
Ale to se ta vaha rozlozi na cely zada a trochu to ulevi nebo ne?
No, pokud ji doteď taháš v ruce, tak 100%
pokud teď nosíš na břiše v ergu, tak rozdíl bude taky, ale ne takový jako v porovnání s nošením v rukách.
Pokud dítě ještě nikdy nebylo na zádech, tak jemu se to zřejmě bude líbit, ale pro tebe to bude nezvyk. Když se na zádech nosí třeba cca od těch 7kg, tak si záda postupně zvykají, jak dítě přibírá, frknout z ničeho nic roční dítě na záda bude asi záhul. Ty správné zádové svaly se zkrátka musí posílit.
Já nosila v manduce a v šátku a nosila jsem do cca 15m na břiše, bylo mi to paradoxně pohodlnější jak záda, až potom jsme přesedlali na batolecí nosítko a bylo to lepší.
Mmch jsem nosila na zádech taky v šátku, byla jsem těhotná a bederák od nosítka mi na břiše vadil - šátek mi umožnil nosit cca 13-14kg dítěte na zádech a v pohodě, zvládla jsem to i s teřichem ![]()
j.a.n.i, to je jen o zvyku, ale v desíti měsících jsem hodně nosila na břiše a na zádech jenom, když jsme třeba šli na houby.
Jinak manžel včera přinesl krosnu na vyzkoušení, výhoda v tomhle horku je, že malá není zpocená, ne už tak já, protože ten konfort pro nosiče je oproti nosítku šílený, byla jsem úplně splavená, takže jestli manžel chce, ať v tom nosí, ale já se vrátím k manduce.
Gladys Já aktuálně nosím v nosítku na břiše a v šátku na zádech… takže myslíš, že by mohlo být batolecí nosítko lepší? A kdy je pro něj vhodná doba? Ať začnu nějaké včas lovit.