Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Můj syn byl ba operaci den před druhými narozeninami. Byl na tom podobně. Akorát neměl astma. Operace ok, jeden den nástup, druhý den ráno výkon, odpoledne byl už úplně dobrej, krvácení žádné, komplikace žádné, třetí den jsme šli domů. Ani nepotřeboval léky na bolest. Pomohlo to - za půl roku byl nemocný jednou a vyléčil se v normálním čase, ne za měsíc jako dřív. Navíc před tím byl nemocný deset měsíců prakticky v kuse. Nevím teda, kdy zaniká nosní mandle, ale jsem ráda, že jsme šli.
Z čeho mas strach?
@Eva2610 to jsem moc ráda, že vám to dobře dopadlo. Mám hrozný strach z narkozy, že se něco po…, že to dopadne tragicky a potom z krvaceni masivního po zákroku. Jsem plašan, mám z toho silné uzkosti.
Tam se nedá na nic čekat, involuce je otázka několika let. Měla by se zlepšit i kompenzace asthmatu.
Taky jsem se toho bála…syn na to šel ve 4 letech, za první skolkovy rok byl nemocný xy- krát, v podstatě nonstop…
Pomohlo to, ale bral potom i bronchovaxom asi 5 let vždy od října do dubna, chodili jsme na imunologii, sníženou imunitu neměl, ale halt aby se to pohlídalo…
Byli jsme v DN Brno, tam to bylo na 1 den, ráno nástup, pak zákrok a když nemel komplikace jako krvácení atd, tak okolo šesté odpoledne domu…bylo to tam dobre až na čekací dobu - byl objednaný 4 měsíce dopředu, halt natresk no…
Neboj, to dopadne dobře a hlavně se mu uleví…já měla strach hroznej, ale nedalo se nic dělat, musel na to jít. Dneska to dělají v celkové narkóze (cca 20 minut), já pamatuju, že mě rvali jako dítěti nosní mandli v podstatě „zaživa“
, to už se dneska takto nedělá…
Držím palce ![]()
Zkoušela jsi nosní konvičku? Používat 2× - 3× denně několik dní/týdnů?
Moji dceru to zachránilo od trhání nosních mandlí a mě to velice pomáhá s alergickou rýmou. Tak jako tak je to jen povrchové řešení. Je potřeba řešit příčinu zdravotních problémů.
kolik je synovi? můj začal mít menší problémy okolo 6roku, ale naštěstí nic tak častého a vážného jako u vás, a nás ORL doporučil vytrhnout. Zašla jsem si pro další názor, tam poradili vyčkat a sledovat. U nás naštestí obtíže ustoupili, jak se zacala mandle zmenšovat…
@Keyllah
Má čtyři roky, byla jsem s ním u čtyřech ORL lékařů (chtěla jsem více nazoru), všichni doporučili odstranit.
@Aries6 píše: Více
Nosní mandle se netrha. V příspěvku zakladatelky je jasne uvedeno, že příčinou je ta tkáň - ložisko infekce.
Chápu. Ta narkoza je na chvilku - syn dostal v nějak v 7.30 premedikace, v 8 sel na sál, v 8,30 byl zpět a hned se začal budit. Já jsem měla obavy z krvácení a komplikací po výkonu, proto jsem si vybrala nemocnici, kde se zůstává do dalšího dne.
@Eva2610 take jsem vybrala hospitalizaci do druhého dne, abych byla alespoň trochu klidnější.
Syn byl na odstranění nosní mandle a seříznutí krčních mandlí v necelých dvou letech. A hrozně moc to pomohlo. Mandle byla obrovská. Od té doby je prostě normálně nemocný. Předtím už měl obrovské potíže. Hlavně měl už apnoe a bylo to něco příšerného. Byl mu nedávno teda zjištěn reflux, takže příčina všeho bude spíš ten reflux, ale ta mandle už musela ven. To fakt jinak nešlo. Akorát má jít cca po půl roce recidivu té mandle. Takže jsme v lázních a uvidíme zda to ještě trochu pomůže. Každopádně u něj ten efekt byl obrovský. Komplikace po probuzení z anestezie měl. Asi to víc rozepisovat nebudu. Má toho už za sebou víc, ale vzhledem v jakém byl stavu před operací, tak bych do toho šla znovu. On už nemohl prostě dýchat.
na to ti nikdo nedoporučí nic jiného, a mají pravdu,
dcera byla ve Zlíně, úžasná péče, žádné krvácení po, žádné bolesti,
jedině, co plakala, když jí druhý den při propuštění vyndávali kanylu z ruky
tak to máte ještě pár let problémů před sebou
asi bych se zaměřila na výběr nemocnice a operatéra, dívala jsi se na recenze?
Zbytečně trápíte sebe i dítě, není na co čekat, když už to překročilo hranice a máte indikaci k operaci. Pro nic za nic dítě uspávat a řezat (pálit) nebudou. Dcera měla zúžený průchod kvůli mandli na 20%, následky stavu jsou dokonce neprospívání, „dementní výraz“ jak dýchá s otevřenou pusou, denní únava kvůli nekvalitnímu spánku atd. O nemocech nemluvě. Nejstarší na tom byla ve 2 letech a 4 měsících, bez potíží narkóza i rekonvalescence.
Holky, už rok řešíme u syna nosni mandli, je zvetsena a je zároveň i ohnisko bakteriální infekce. Syn dýchá nosem, ale častěji pusou. Velmi časté respirační nemoce, má i astma. Zkoušeli jsme homeopatika, kortikoidni sprej, vše možné, příští týden nás čeká zákrok?
Mám neskutečný strach, já nevím, jak se rozhodnout. Chci, aby se přestal trápit nemocemi, špatným dýcháním, oslabeným organismem, aby mu bylo líp. Ale zároveň nevím, zda není lepší ještě něco zkusit nebo počkat až sama zanikne.