Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jak se jmenuje dcera a jak by se chtěla jmenovat? ![]()
Změna křestního jména pouze u přechodu na jiné pohlaví. Jinak jde dát druhé jméno
(př. Anna Marie Postupická)
Jméno by si moje dcera chtěla moje dcera změnit z jména Kateřina na jméno Audrey.
Co se týče důvodů není to pouze ten, že je to její vysněné jméno.
Teď se asi všem bude zdát, že jsem já ta hloupá, protože jsem jí tak „nepraktické“ jméno dala, Můj důvod byl, ale ten aby si pamatovala, že pochází z Česka a to je místo kde bude vždycky doma.
Na závěr všem co se o toto téma zajímají chci poděkovat za názory, podporu, rady či nesouhlasy.
@Anonymní píše:
Jméno by si moje dcera chtěla moje dcera změnit z jména Kateřina na jméno Audrey.
- Její otec je ze zahraničí a i když jemu jméno nedělá problém vyslovit její chůva, která se o naší dceru stará je z Británie a jí jméno nejde vyslovit ani po dvou rocích.
- Většina jejích kamarádů mají opět původ ze zahraničí a aby si s výslovností nedělali problémy říkají jí K. A to vadí nejen mojí dceři, ale i mně.
- Víme, že se v budoucnu budeme stěhovat do zahraničí aby mohla jít na svou vysněnou školu. Ale opět tam by jméno mohlo zase dělalo potíže.
- V její třídě jsou momentálně čtyři Kateřiny a obecně je jich všude spoustu a to naprosto chápu, že jí vadí!
Teď se asi všem bude zdát, že jsem já ta hloupá, protože jsem jí tak „nepraktické“ jméno dala, Můj důvod byl, ale ten aby si pamatovala, že pochází z Česka a to je místo kde bude vždycky doma.
Na závěr všem co se o toto téma zajímají chci poděkovat za názory, podporu, rady či nesouhlasy.
Kateřina je krásné jméno! Že ho neumí vyslovit chůva, to by mě fakt mrzelo
Nemůže jí říkat Kate?! Babičky nebudou mít problém vyslovit Audrey? Pokud můj syn bude chtít studovat do ciziny, taky mu budou komolit jméno. No a co? Jejich problém. Hloupá nejsi, spíš jen to uvažování - za každou cenu se přizpůsobit cizím lidem ![]()
@Anonymní píše:
- Její otec je ze zahraničí a i když jemu jméno nedělá problém vyslovit její chůva, která se o naší dceru stará je z Británie a jí jméno nejde vyslovit ani po dvou rocích.
- Většina jejích kamarádů mají opět původ ze zahraničí a aby si s výslovností nedělali problémy říkají jí K. A to vadí nejen mojí dceři, ale i mně.
- Víme, že se v budoucnu budeme stěhovat do zahraničí aby mohla jít na svou vysněnou školu. Ale opět tam by jméno mohlo zase dělalo potíže.
- V její třídě jsou momentálně čtyři Kateřiny a obecně je jich všude spoustu a to naprosto chápu, že jí vadí!
to ji jako nemuzou rikat Kate? Mysleno s anglickou vyslovnosti?
Na mne to dela dojem, ze ona se spis stydi za svuj puvod, kdyz se ani nestazi po-anglictit sve jmeno a vybrala si rovnou nejake ultra anglicky znejici.
A příjmení je taky „cizojazyčné“. Určitě bych jí ho neměnila pokud by měla být Audrey Nováková.. A jako vévodkyně je KATE, tak ať tak říkají dceři, nevidím v tom problém.. Jméno Audry může dát jendou svému dítěti a denně ho používat, navíc jako druhé dát nelze Ktaeřina Audrey XXXX To by znělo jak příjmení…
Vždyť to jméno je tak variabilní i v zahraničních variantách - Kate, Katie, Cathy, Catherine… Tomu bych rozuměla, že chce jméno „poangličtit“, ale ne že si chce vybrat jiné.
Spíš bude originální v zahraničí se svým jménem a přesně jak tu píšou výš tak můžou říkat Kate
.
A jak jí vlastně říkáte doma, celým jménem? To bych ještě pochopila, že chůva a kamarádi mají problém vyslovit Ř, ale to si nejsou schopní naučit a zapamatovat ani Katka, Katy, Káťa, Katja, cokoliv?
Nechci rýpat, jen mě fakt překvapuje, že zrovna u tohoto jména je to takový problém, že to vede až k touze po přejmenování. Jinak by to mělo jít, kamarádka si po svatbě měnila s příjmením i křestní jméno na úplně jiné, bylo to za poplatek myslím 1 000 Kč a přikládá se k tomu nějaké lejstro s popisem důvodu, ale řekla bych, že to bude víceméně formalita, pokud to nebude úplná hovadina
Pokud napíšeš, že bude studovat a žít v zahraničí, tak to snad povolí.
Mame doma taky Katerinu a hlavnim duvodem, proc jsme ji toto jmeno dali, je mnozstvi variaci, ze kterych si snad uplne kazda holka z kazde zeme vybere tu svou
Katerino ji nicmene nerika vubec nikdo ![]()
Taky bych se přikláněla k tomu, aby v zahraničí zvolila cizojazyčnou verzi jména, takže Kate a pod.
Jinak křestní jméno změnit v naší zemi lze, bez udávání důvodu. Za poplatek tuším 1000korun. Je tu na emiminu i jedna uživateka, která to udělala - a je spokojená.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
omlouvám se, že toto téma vkládám anonymně, ale je to pro mě dost osobní a nejsem s tím ještě příliš srovnaná!
Před dvěma roky za mnou přišla moje dcera, že by si strašně moc chtěla nechat změnit křestní jméno. V tu dobu jsem to nebrala vážně a myslela jsem si, že si ze mně dělá legraci. Postupem času jsem, ale zjistila, že to bere velice vážně. Podkládá všechno velice dobrými argumenty a obecně je velice vyspělá. Ale přece jenom je pořád stále dítě (je jí čtrnáct let) a já mám strach z toho, že by si to v budoucnu mohla vyčítat. Ale na druhou stranu vydrželo jí to dva roky a prý je ochotna počkat ještě jeden rok do svých patnáctin. Do svých osmnáctin, ale čekat nechce. Bylo by divné kdybych jí to dovolila a je to vůbec v České republice možné?!
Budu vděčná za jakkékoliv informace!!!![]()
Nečetla jsem celou diskuzi. Asi bych jí dovolila přidat si jí zvolené jméno k současnému s tím, že v 18 se teda může přejmenovat, ačkoli bych jí prosila, aby si ho nechala a argumentovala bych tím, že jsme s tatínkem to jméno vybírali s láskou…
@Anonymní píše:
Ahoj,
v pubertě jsme si každá druhá chtěla změnit jméno na něco exotického - i když jsme byly češky jak poleno s babičkou ve vedlejší vesnici. Americké serialy a filmy s cizojazyčnými jmény dělají své. Tak jsme Anetě říkali „Ejmy“, Elišce „Elizabet“, Nikole „Nikito“, Dianě „Dajano“,…
Nastupovala jsem do práce po paní se jménem Jana A. Králová - jmenovala se původně jen Jana Králová, jako její máma a k 18narozeninám si doplnila jméno Alexandra a asi 5let ho používala jako hlavní jméno a pak si sypala popel na hlavu, že to byla blbost.
Vyslovování Kateřiny mi příjde naprosto v pohodě, pokud se dá do verze „Kate“ - tu přeci chůva vysloví. Myslím, že tvůj důvod, proč jsi dala jméno jaké jsi dala, předčí všechna tři, co má tvá dcera.
Kateřinu bych rozhodně nechala, v cizině používala verzi Kate a nechala to na ni. Já si třeba celé dětství říkala Nataša a bože děkuji, že mě tak mamka nepojmenovala. Ani nevím, kde jsem to vzala, nevím proč, ale asi 5let jsem si řikala Nataša, Taša, Natál a to moje jméno je Denisa (ano, tou dobou si pár jedinců vymyslelo rýmy na moje jméno.) a opravdu velké díky za moje jméno, které ted fakt miluju - bez ironie.
@novakova.t píše:
Jméno můžou změnit jen z vážných duvodu…napr blanka a příjmení protržená
@Ivulita píše:
Teoreticky to možné je, ale záleželo by na důvodu změny. „Vysněné jméno“ by patrně jako důvod neprošloedit: oficiální informace se dají najít na stránkách Ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx
Žádné vážné důvody nejsou třeba. Měnila jsem jméno předloni a do žádosti stačilo uvést, že se mi nelíbí ![]()
@pe-terka píše:
Taky bych se přikláněla k tomu, aby v zahraničí zvolila cizojazyčnou verzi jména, takže Kate a pod.
Jinak křestní jméno změnit v naší zemi lze, bez udávání důvodu. Za poplatek tuším 1000korun. Je tu na emiminu i jedna uživateka, která to udělala - a je spokojená.
Ano, velice spokojená
A máš pravdu, stojí to 1000 Kč ![]()
@Seren píše: Žádné vážné důvody nejsou třeba. Měnila jsem jméno předloni a do žádosti stačilo uvést, že se mi nelíbí
Jsem zvědavá a budu brzo stará, ale… ehm, jaké jméno se ti nelíbilo? ![]()