Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den.
S přítelem si rekonstruujeme baráček po babičce, ale nemůžeme se dohodnout na oknech. On chce nějaká dřevěná erookna a já se celkem bojím, že to není moc dobrá volba. ![]()
Přítel je takový trochu staromilec a nechce ani slyšet o plastu, ale já mám z dřevěnými okny opravdu špatné zkušenosti a nerada bych po nastěhování zjistila, že jsme vyhodili hromadu peněz za něco nefunkčního
. Natož teď, když se nám má narodit mimčo.
![]()
Přítel říká, že tenhle typ (asi schs 78 integral, jestli si to pamatuji dobře) je OK a že to mají jeho rodiče už několik let bez problému. Já nevím, no, mě se to nelíbí ani u nich, ale to může být tím, že je mají jako jediní z celého činžáku.
Stavíme domeček a budeme mít dřevěná eurookna. Dobrovolně by mě nikdo nedonutil si dát na novej barák hnusný plasťáky. tchánovci je mají spoustu let a nemají s nimi jediný problém, za to já tady v bytě s těch plastových rostu ![]()
My máme dřevěná eurookna v 6let staré novostavbě a nevím, jestli je to těma oknama nebo tím, že barák vysychá, ale máme je pořád stále mokrá, plesnivá ikdyž jsem doma a poctivě větrám
. Když nám je při stavbě chtěli měnit na plastová, tak manžel šílel jak odstoupí od smlouvy, že plast nechce. Nakonec je ale máme dřevěná
. Ale jak píšu, těžko říct, zda je to těmi okny či vlhkostí budoby. Co vím, tak nemají mikroventilaci
. Až se trochu finančně sebereme, tak je budeme nejspíš měnit
Ahoj, jak jsem na ty okna koukala nepřijdou mi nefunkční, myslím že funkčností se s plastovými dají srovnat, ono to jde ruku v ruce se správným seřízením, někdy stačí jen malinko a plastová okna dělají neplechu a co se týče třeba i rosení oken a toho že se neodrosí správně, právě za to může to seřízení…no co jsem tím chtěla říct, mě by ta okna schs 78 integral nevadila, jen bych hodně promyslela volbu firmy která vám je bude montovat.
@1024 tak Ti zkusím poradit. Hodně jsem tento problém řešila i s odborníky. Je několik možností, nejčastější bývá špatně vložené okno, nesedí to přesně a nebo sedí ale není to seřízené, v tomto případě když je to jen špatně seřízené povolej nějakou firmu a bude po problému, jinak co se týče větrání často opravdu jen na chvíli a nejlepší je topit celý den, klidně málo, ale TOPIT stěny se Ti prohřejí a také to pomůže…opravdu hodně záleží na tom seřízení…třeba jsem ti trochu pomohla
@MarkétkaBeruška Firma tu byla, když byl barák ještě v záruce, něco poštelovali…no výsledek stejný. Prostě na…Topit moc netopíme, možná že to je ten problém, máme tu stále 20st. i když mrzne. Ale co tak koukám, mají to tu všichni v přízemí a nejen asi tam.
@Elune
nové eurookna jsou super, jen se to musí jesdnou za několik let natřít a je to dražší jak plast
@1024 píše:topit a větrat mikroventilací aspon
My máme dřevěná eurookna v 6let staré novostavbě a nevím, jestli je to těma oknama nebo tím, že barák vysychá, ale máme je pořád stále mokrá, plesnivá ikdyž jsem doma a poctivě větrám. Když nám je při stavbě chtěli měnit na plastová, tak manžel šílel jak odstoupí od smlouvy, že plast nechce. Nakonec je ale máme dřevěná
. Ale jak píšu, těžko říct, zda je to těmi okny či vlhkostí budoby. Co vím, tak nemají mikroventilaci
. Až se trochu finančně sebereme, tak je budeme nejspíš měnit
@blondwamp jenže naše okna ji prý nemají, řečeno odborníkem, seřizovačem ![]()
My máme dřevěná okna Macek a spokojenost. Dali jsme si i silnější skla takže neslyšíme hluk z venku vůbec mě nenapadá v čem by to mělo vadit. A je to určitě mnohem hezčí než plasťáky.
@74paja já vím že se neumím vyjadřovat…oni Ti odborníci se v tom nějak pohrabou, něco utáhnou povolí, já to přesně nevím, ale jedem pán co do toho dělá a je fakt shopný mi to říkal..
Nám bylo řečeno, že plastová jsou " bezúdržbová", dřevěná je nutno ošetřovat, natírat. Naši mají dřevěné v koupelně a plesniví i přes natírání.
@mamartina píše:
Stavíme domeček a budeme mít dřevěná eurookna. Dobrovolně by mě nikdo nedonutil si dát na novej barák hnusný plasťáky. tchánovci je mají spoustu let a nemají s nimi jediný problém, za to já tady v bytě s těch plastových rostu
Plně souhlasím. My jsme dostavěli barák před pěti lety a také máme dřevěná eurookna, dokonce ten typ, jak píše zakladatelka (schs 78 integral). A naprostá spokojenost, žádný problém se zatím nevyskytl, za to předtím s plasťáky to byla celkem hrůza. Asi záleží opravdu na firmě, provedení a tak podobně.
My to máme přímo od firmy SCHS. Nevím, jestli se tam za tu dobu něco nezměnilo, ale pokud ne, mohu je jen doporučit. Koukněte se, mají (nebo alespoň měli) i celkem přijatelné ceny (posílám link, Googlování může být s jejich názvem celkem zákeřné
) : www.schs-stolarna.cz/…-78-integral
@74paja píše:
@MarkétkaBeruška Co to znamena „seridit“ okna?
Asi prostě… Utáhnout a opravit? ![]()
@MarkétkaBeruška píše:
@74paja já vím že se neumím vyjadřovat…oni Ti odborníci se v tom nějak pohrabou, něco utáhnou povolí, já to přesně nevím, ale jedem pán co do toho dělá a je fakt shopný mi to říkal..
Myslím, že se vyjadřujete docela dobře
Já to tedy pochopil. Aspoň myslím ![]()
@poplach píše:
Nám bylo řečeno, že plastová jsou " bezúdržbová", dřevěná je nutno ošetřovat, natírat. Naši mají dřevěné v koupelně a plesniví i přes natírání.
Tak dávat si dřevěné do koupelny by mě asi nenapadlo, je tedy pravda, že nemáme okna v koupelně
Občas chybí, v domečcích je to moc pěkné, známý měl okno přímo nad vanou…
Ale myslím, že je to extrém, nám obyčejné v pokojích neplesnivý a za těch pět let jsme nemuseli zatím ani nijak udržovat. Jak už je psáno, záleží u nich opravdu na hromadě faktorů.
@JenStruhov my máme dřevěná okna všude i v koupelně a opravdu tam nevidim sebemenší problém.