Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
No většinou jsou první smlouvy na dobu určitou. Takže se dá očekávat, že ti ji na mateřské neprodlouží, takže se nebudeš mít kam vrátit.
Mateřskou neplatí zaměstnavatel, ale stát. Nárok mít budes pokud odpracujes 270 dní v posledních dvou letech pred nástupem na mateřskou. Plus musíš byt zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě. Taktéž ideálně otěhotnět až po zkusebce.
@vokishka
Samozřejmě bych si počkala až, když bych měla smlouvu na dobu neurčitou. Dříve určitě ne.
@JancaS84
Mateřskou platí zaměstnavatel ne? Pokud vím, měla jsem to tak u prvního dítěte. Poté jsem následně nastoupila na rodičovský příspěvek, který je od státu.
Ne, oboje je od státu. Mateřskou platí Česká správa sociálního zabezpečení, rodicak Úřad práce.
Tak psala jsi za čtvrt nebo pul roku. Smlouva bývá na rok často.
@JancaS84 Aha, tak to jsem nevěděla.. Já právě, že mi to chodilo zhruba do pul roku dítě normálně od firmy, ve které jsem byla zaměstnaná a poté jsem pobírala už klasický rodičák ze sociálky.
@vokishka Na dobu určitou většinou dávají na 3 měsíce myslím, poté pak na neurčito. Což by tak zdruha vycházelo.
Ne, z firmy ti nic chodit nemohlo. To si pleteš.
ehm, ty jsi tak nepolíbená znalostmi o poměrech ve vztahu zaměstnanec x zaměstnavatel, že úplně pochybuji, že jsi někdy byla zaměstnaná
Ahojky, předem se omlouvám za anonym, ale tohle téma je pro mě citlivé a nerada bych, aby se to dozvěděl někdo z meho okolí.
Jde o to, že po rodičáku jsem se vrátila zpět do práce, která není časově uplně ideální k malému dítěti a tak pomalu přemýšlíme nad druhým miminkem. Nyní se mi ale naskytla nová práce a já bych tuhle nabídku chtěla využít, jelikož po druhém rodičáku by byla tahle práce časově uplně ideální k malým dětem.
Proto se chci zeptat, jak moc blbé je nastoupit do nového zaměstnání a poté třeba cca čtvrt-pul roku na to otěhotnět?
Další věc, dostala bych normálně od zaměstnavatele mateřský příspěvek, když bych u něj neměla odpracovaný celý rok? V současném zaměstnání pracuji druhý rok po skončení od prvního rodičáku.
Děkuji