Nová práce a následné těhotenství..

Anonymní
28.5.26 21:34

Nová práce a následné těhotenství..

Ahojky, předem se omlouvám za anonym, ale tohle téma je pro mě citlivé a nerada bych, aby se to dozvěděl někdo z meho okolí.

Jde o to, že po rodičáku jsem se vrátila zpět do práce, která není časově uplně ideální k malému dítěti a tak pomalu přemýšlíme nad druhým miminkem. Nyní se mi ale naskytla nová práce a já bych tuhle nabídku chtěla využít, jelikož po druhém rodičáku by byla tahle práce časově uplně ideální k malým dětem.
Proto se chci zeptat, jak moc blbé je nastoupit do nového zaměstnání a poté třeba cca čtvrt-pul roku na to otěhotnět? :oops:
Další věc, dostala bych normálně od zaměstnavatele mateřský příspěvek, když bych u něj neměla odpracovaný celý rok? V současném zaměstnání pracuji druhý rok po skončení od prvního rodičáku.

Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65240
28.5.26 21:37
@Anonymní píše: Více

No většinou jsou první smlouvy na dobu určitou. Takže se dá očekávat, že ti ji na mateřské neprodlouží, takže se nebudeš mít kam vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35893
28.5.26 21:39

Mateřskou neplatí zaměstnavatel, ale stát. Nárok mít budes pokud odpracujes 270 dní v posledních dvou letech pred nástupem na mateřskou. Plus musíš byt zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě. Taktéž ideálně otěhotnět až po zkusebce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.26 21:42

@vokishka
Samozřejmě bych si počkala až, když bych měla smlouvu na dobu neurčitou. Dříve určitě ne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.26 21:44

@JancaS84
Mateřskou platí zaměstnavatel ne? Pokud vím, měla jsem to tak u prvního dítěte. Poté jsem následně nastoupila na rodičovský příspěvek, který je od státu.

• Citovat
  • Upravit
35893
28.5.26 21:45

Ne, oboje je od státu. Mateřskou platí Česká správa sociálního zabezpečení, rodicak Úřad práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65240
28.5.26 21:46

Tak psala jsi za čtvrt nebo pul roku. Smlouva bývá na rok často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.26 21:48

@JancaS84 Aha, tak to jsem nevěděla.. Já právě, že mi to chodilo zhruba do pul roku dítě normálně od firmy, ve které jsem byla zaměstnaná a poté jsem pobírala už klasický rodičák ze sociálky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.26 21:50

@vokishka Na dobu určitou většinou dávají na 3 měsíce myslím, poté pak na neurčito. Což by tak zdruha vycházelo.

• Citovat
  • Upravit
35893
28.5.26 21:50

Ne, z firmy ti nic chodit nemohlo. To si pleteš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65240
28.5.26 21:52

To si asi pleteš se zkušební dobou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76782
28.5.26 22:08

ehm, ty jsi tak nepolíbená znalostmi o poměrech ve vztahu zaměstnanec x zaměstnavatel, že úplně pochybuji, že jsi někdy byla zaměstnaná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí