Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nas dostal prvni davku Priorixu ve dvou letech, druhou zatim nema, v lednu jsme byla pro jedno potvrzeni, to se me sestra ptala, kdy se to doockuje, jestli nejsme proti ockovani, rekla jsem, ze nejsme a nekdy na jare (coz nedoockujeme, ale to uz ona vedet nemusi
), pro potvrzeni do statni jsem sla par tydnu zpet a bylo tam, ze je ockovan radne, takze pocitam, ze by to melo byt OK, doufam ![]()
nicmene uz jsem slysela i to, ze nektere skolky chteji pri zapisu videt ockovaci prukaz, takze tam by pak problem byl ![]()
@Hadumi píše:
@alifie tak pro naší dr. je podstatné, že se dodržují i termíny očkování (tedy do kolika měsíců dítěte to bude mít). Takže když např. hexu naočkuji tak, že nedám 4 dávky do roka a půl dítěte, tak mám prostě smůlu a potvrzení nedá…
To je teda síla, šla bych jinam, nebo bych to řešila přes soud. Jsem přesvědčená, že takové jednání neodpovídá záměru zákona.
@jane-e píše:
Nas dostal prvni davku Priorixu ve dvou letech, druhou zatim nema, v lednu jsme byla pro jedno potvrzeni, to se me sestra ptala, kdy se to doockuje, jestli nejsme proti ockovani, rekla jsem, ze nejsme a nekdy na jare (coz nedoockujeme, ale to uz ona vedet nemusi), pro potvrzeni do statni jsem sla par tydnu zpet a bylo tam, ze je ockovan radne, takze pocitam, ze by to melo byt OK, doufam
nicmene uz jsem slysela i to, ze nektere skolky chteji pri zapisu videt ockovaci prukaz, takze tam by pak problem byl
Ve školce by při zápisu vidĕli, že první dávku má, a podle nové novely od r.2016 to bude ok, tak by logicky s tím problém nemĕl být (pro školní rok 2016/2017).
@zvědavá borůvka píše:
Ve školce by při zápisu vidĕli, že první dávku má, a podle nové novely od r.2016 to bude ok, tak by logicky s tím problém nemĕl být (pro školní rok 2016/2017).
pokud to vejde v platnost k lednu 2016, pak ne, ja jsem zas ztratila v rokach no, pardon ![]()
@Hadumi píše:
@alifie tak pro naší dr. je podstatné, že se dodržují i termíny očkování (tedy do kolika měsíců dítěte to bude mít). Takže když např. hexu naočkuji tak, že nedám 4 dávky do roka a půl dítěte, tak mám prostě smůlu a potvrzení nedá…
a to proč? to dle ní není naočkováno?:think: To jistě bude Dr. přístupná diskuzi - lituji všechny pacienty ![]()
@MarieP protože dle vyhlášky je to do ukončeného 18.m. přeci
. Neboj, dávám jí zabrat.
@zvědavá borůvka píše:
@KackaDoup
Nejsem neočkovací, dcera má Hexu i očkování na pneumokoky.
Jde mi konkrétně o MMR, které bych ráda odložila na její dva roky, pediatrička vyhrožuje, že pokud odložím na dva roky, tak že mi ji nepřijmou pak do školky.A tak sonduji od kdy vyjde v platnost nová novela, pokud by to bylo už začátkem roku 2016, tak to bude mít dcera dva roky a dva měsíce a zrovna bude období přihlašování do školek a nemusel by tam být problém s přijetím, když bude mít jednu vakcínu, podanou ve dvou letech.
Má to hlavu a patu tyhle moje úvahy?
nová vyhláška bude vydána teď k připomínkování a předpoklad je leden 2016 vyhlášení, účinnost může být ještě malinko posunutá..
to, že tohle vydala NIKO jako stanovisko v zápise, to ještě neznamená nutně, že to vyjde takto jako vyhláška..
ještě to může naznat úprav.
A co se týká školek, všechno závisí na dr., jak se k tomu staví. V současné úpravě není stanovena horní hranice, a realita je taková, že někteří dr. si vykládají tu spodní jako termín, a prudí. Byť reálně nemají důvod.
POkud to chápu dobře, tak chceš naočkovat ve dvou letech, tak ale stejně druhá dávka se podává nejdříve 6m po té první. takže pokud budeš očkovat v listopadu?, pak v únoru, kdy se většinou řeší přihlášky, stejně nebude moci mít druhou dávku a tak to nejhorší, co může napsat je, že pouze 1: dávka priorixu. k tomu bych osobně, pokud to ještě nebude vydané, připíchla zápis z jednání NIKO a ředitelce to osobně vysvětlila, a byl by nejspíš klid,..
Já osobně rozhodně vítám posunutí druhé dávky, je to něco, co mělo přijít dávno, ale nastavení limitu pro očkování, a navíc v podobě 18m věku, odmítám. a pevně doufám, že tohle se ještě změní.
Bohužel, přístup, kterým se zaštiťují tvůrci očkovacího kalendáře, je ze zásady špatný. protože očkováním jedné z nejslabších částí populace tvrdí, že chrání zbytek. a co ty masy dospělých, zdravých jedinců, kteří tu jsou a kteří dávno očkovaní nejsou (resp. bez protilátek) a právě oni jsou tou „hrozbou“. Jsem zastánce očkování, ale ne v téhle podobě. a lékaři, které já znám osobně, se mnou souhlasí.. BOhužel, to, jak je to nastavené, je pro ně prostě jednoduché.. ![]()
Holky,
ted v červenci zaslal hygienik všem pediatrům doporučení, že je dostačující očkovat hexavelantní vakcinou ve schématu dva plus jedna a MMR pouze jednou dávkou, takže si to hlídejte, at neočkujete své děti zbytečně. Oni pediatři jsou někteří trošku zastydlý a jsou schopni očkovat dále dle starych zvyklostí ![]()
@Tinkka Ahoj, zrovna by nás čekala druhá dávka MMR a já se jí vyhýbám a odkládám, jak můžu. Chtěla bych si o tom zjisti víc, lze to najít někde na netu?
MMR - Spalničky, zarděnky, příušnice (+volitelně neštovice navíc)
@Tinkka píše:
Holky,
ted v červenci zaslal hygienik všem pediatrům doporučení, že je dostačující očkovat hexavelantní vakcinou ve schématu dva plus jedna a MMR pouze jednou dávkou, takže si to hlídejte, at neočkujete své děti zbytečně. Oni pediatři jsou někteří trošku zastydlý a jsou schopni očkovat dále dle starych zvyklostí
Prosim vysvetli jako pro debila, dekuji
@Hadumi