Přeočkování pětiletého proti tetanu - samé otázky...

2616
28.3.15 20:13

přeočkování pětiletého proti tetanu- samé otázky...

Protože už mám hlavu jak pátrací balon a protože jsou tu maminky v info o očkování velmi zběhlé, jdu si nechat poradit…

Syn, v prosinci 2014 měl 5 let a dostal pozvánku na tetanovku, předpokládám, že Infrarixem (tedy plus záškrt a černý kašel). Byl nemocný, takže jsem se s pediatričkou dohodla na odložení.
Od té doby dosud(!!!) se nám doma neustále točí nějaké nemoci (ještě máme mladší dceru), ve školce víc nebyl než byl. Takže plánuju ho nechat naočkovat, až bude aspoň 3-4 týdny fit, jinak mě tam nikdo neuvidí.
Očkován byl hexou v normálním schématu i věku, v té době jsem prostě byla naivní a věřila… Teď nad tím špekuluju a došla jsem akorát k pochybnostem:

• očkování na tetanus by mělo vydržet cca 10 let, proč tedy musí jít po pár letech znovu?
  • je možné mu nechat nabrat protilátky proti nemocem z Infrarixu a při dostatečném počtu toto očkování vůbec neabsolvovat, aniž bych riskovala nějakou represi (vůči synovi- školka, škola… i vůči mně, přeci jen se jedná o povinné očk.)? Kolik to zhruba stojí? (počítám s tím, že bych to musela hradit, s čímž nemám morální problém)
  • ještě jsem se dočetla o existenci vakcín Adacel a Boostrix, že by měly být lépe snášeny. Můžu si sama vyžádat, čím bude syn očkován? A opět- kolik si na to mám připravit nebo to hradí pojišťovna tak jako běžně používaný Infrarix?

Snažím se v tom zorientovat, ale už jsem z toho trochu jelen, tak budu moc ráda za nějaké konkrétní, praktické a třeba i osobní zkušenosti. Děkuju předem moc! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
KackaDoup
28.3.15 20:24

@TýnkaK taky mame uz skluz pul roku.,taky bych to nejradeji odlozila az na 11 let, a taky kdyz uz tak uvazuji o Boostrixu. represi uz cekat nelze, zakladni ockovani uz ma.

• Citovat
  • Upravit
9166
28.3.15 20:27

Já to tedy nesleduju jako ty, ale dcera dostala pozvánku v pěti letech na tetanus + černý kašel, injekce do ramene a na druhý den reakce jak blázen. Ruka ji bolela asi 4 dny, červená až fialová, nateklá, horká a bolestivá reakce snad týden.
Proč přeočkování, nevím, šla s ní babička, byla jsem v práci, ale trpěla..
Já jsem zase proti vyloženému NEočkování…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
28.3.15 20:28

Mas na to cas do sestych narozenin. Pokud nebude ockovany do 6 let, tak mas doma razem dite, ktere neni radne naockovane dle kalendare, skolce hrozi pokuta, pokud ji dite navstevuje, pediatr te bude hlasit, tez mu hrozi pokuta, kdyz neohlasi.
Cim bude dite preockovane je tvoje vec, pokud bude do 6 let preockovane na vsechny tri nemoci. Pokud koupis jinou vakcinu, muzes pozadat pak na pojistovne o proplaceni, netusim, zda proplaceji. Vakcinu odhaduju tak kolem 800.

Syn mel ted ve skoro 6 letech ten infanrix a reakci mel, horecku a otok mista vpichu. O tom, ze ostatni vakciny budou setrnejsi dost pochybuju, jen mam pocit, ze Adacel by mel mit lepsi tu slozku na cerny kasel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7413
28.3.15 20:29

Nejsem úplně odborník na očkování, ale ty vakcíny pro děti a dospělé jsou rozdílné. Ty dětské nevydrží asi tolik jako dospelácká a ta se očkuje až ten 10-11 rok (nejdříve se může po 7 roce), tak asi aby vydržely protilátky v séru, očkuje se 5-6 rok. Toť můj názor.

A u dospělých vydrží až 20 let, po 10 se berou protilátky a dle nich se vyhodnocuje další odběr popř. vakcinace.

Jo a jak můj syn všechno co se týče dr. nesnáší, přehání a hysterčí, tak ruka hotel bolela do večera a jinak bez reakce a druhý den už o injekci nevěděl. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
28.3.15 20:33

@KackaDoup Naše pediatra už je u nás na skluzy zvyklá :mrgreen: Dcera byla ve „skluzu“ s hexou (no dyž von je syn nemocnej, paní doktorko, koukejte, taky už jí začíná rašit nudle u nosu… :roll: :mrgreen: Bohužel, jiná domluva s ní nebyla). Teď zase pořád připomíná, že skoro tříletka nemá stále Priorix- rovnou jsem nahlásila, že ho chci až před nástupem do školky, ale už na sebe s dr. jen šibalsky pomrkáme, že jako víme. :lol: Chci dát jen jednu dávku a pak zkontrolovat protilátky. Ale neplánovaně se nám to protahuje, že to snad ani nesihnem… Celý podzim si děti předávaly choroby, teď jedem druhou sérii…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
28.3.15 20:36
@TýnkaK píše:
@KackaDoup Naše pediatra už je u nás na skluzy zvyklá :mrgreen: Dcera byla ve „skluzu“ s hexou (no dyž von je syn nemocnej, paní doktorko, koukejte, taky už jí začíná rašit nudle u nosu… :roll: :mrgreen: Bohužel, jiná domluva s ní nebyla). Teď zase pořád připomíná, že skoro tříletka nemá stále Priorix- rovnou jsem nahlásila, že ho chci až před nástupem do školky, ale už na sebe s dr. jen šibalsky pomrkáme, že jako víme. :lol: Chci dát jen jednu dávku a pak zkontrolovat protilátky. Ale neplánovaně se nám to protahuje, že to snad ani nesihnem… Celý podzim si děti předávaly choroby, teď jedem druhou sérii…

Petráš:

Dobrý den,
děkuju za Váš dotaz.

Není pravda, že by očkování 2+1 bylo nedostatečné k ochraně vůči dětské přenosné obrně. Je však pravda, že česká legislativa uvádí, že kompletní očkování proti dětské přenosné obrně je splněno podáním celkem 5 dávek do 10 let. Je-li tedy z jakéhokoli důvodu toto splnit, pak to lze provést velmi elegantně jako na Slovensku a v 5 letech očkovat místo vakcínou Infanrix vakcínou Boostrix Polio, která navíc bude lépe snášena než Infanrix v tomto věku. Tím se pak v 10 letech splní tato podmínka, kdy se podá právě ta poslední dávka v podobě Boostrix Polio.

S pozdravem

Dr. Marek Petráš

• Citovat
  • Upravit
2616
28.3.15 20:37

@pannda Však ale já nikde nepíšu, že jsem odpůrce očkování… Jsem pro, ale mám veliké výhrady k aktuálnímu kalendáři, k výběru nemocí, obsahu některých přádatných látek, ke způsobu provádění klinických studií, k fuck-off přístupu pediatrů ohledně hlášení reakcí atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
28.3.15 20:43

Také jsem dceři nechtěla dát Infanrix, psala jsem Petrášovi, odpověděl mi, že jsou na trhu dvě vakcíny-Adacel a Boostrix, se stejným účinkem a nesrovnatelně lépe snášené. To jsem si vytiskla, při pětileté preventivní prohlídce jsem dr. oznámila, že chci něci jiného než Infanrix, když začala brblat, tak jsem jí předložila ten vytisknutý papír abyl klid. Objednala mi Adacel, zaplatila jsem 500 kč. Bylo to první očkování, na které neměla malá žádnou reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
28.3.15 20:45
@KackaDoup píše:
Petráš:

Dobrý den,
děkuju za Váš dotaz.

Není pravda, že by očkování 2+1 bylo nedostatečné k ochraně vůči dětské přenosné obrně. Je však pravda, že česká legislativa uvádí, že kompletní očkování proti dětské přenosné obrně je splněno podáním celkem 5 dávek do 10 let. Je-li tedy z jakéhokoli důvodu toto splnit, pak to lze provést velmi elegantně jako na Slovensku a v 5 letech očkovat místo vakcínou Infanrix vakcínou Boostrix Polio, která navíc bude lépe snášena než Infanrix v tomto věku. Tím se pak v 10 letech splní tato podmínka, kdy se podá právě ta poslední dávka v podobě Boostrix Polio.

S pozdravem

Dr. Marek Petráš

Teď tomu nějak nerozumím… Syn měl hexu normálně 3+1, teď by měl dostat Infrarix (tedy bez obrny) a pak kolem toho 10. roku Boostrix polio. Z toho, co píše dr. Petráš by tedy dostal o jednu obrnu navíc… Pokud to chápu správně, tak se vyjadřuje k případu, kdy je Hexa očkovaná ve schématu 2+1 a tím pádem jedna obrna chybí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
28.3.15 20:47
@renap píše:
Také jsem dceři nechtěla dát Infanrix, psala jsem Petrášovi, odpověděl mi, že jsou na trhu dvě vakcíny-Adacel a Boostrix, se stejným účinkem a nesrovnatelně lépe snášené. To jsem si vytiskla, při pětileté preventivní prohlídce jsem dr. oznámila, že chci něci jiného než Infanrix, když začala brblat, tak jsem jí předložila ten vytisknutý papír abyl klid. Objednala mi Adacel, zaplatila jsem 500 kč. Bylo to první očkování, na které neměla malá žádnou reakci.

No vida, to zní výborně! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.3.15 20:53

@TýnkaK
Neockuje se jen kvůli tetanu ale i ostatním dvěma.. Protilátky určitě nabrat lze ale zrovna tady bych to nedělala,..
Doporučuji očkovat adacelem nebo boostrix
Nikoliv infanrix nikoliv boostrix polio to je až v 11letevh.
U toho infanrixu jsou časté reakce typu obrovské napuchlotiny..není pro děti v tomto věku už vhodný..
Ale určitě doporučuji preockovat. Mezi 5a 6 rokem.

Taky jsem dávala adacel. Bez reakce. V 6letevh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
28.3.15 20:56

@Bibi239 trochu zbytečné strašení.
Dceru jsem nenechala přeočkovat v 5. letech, protože měla reakce na předchozí očkování a i když byli zlehčovány a bagatelizovány, problémy se jí táhnou do dnes i po pěti letech od posledního očkování.
Dr lehce naléhala, že alespoň proti tetanu by to bylo vhodné, po poradě s dr. Petrášem jsem s ní chtěla probrat možnost očkování Adacelem nebo Boostrixem, ale nic o nich nevěděla /o jejich existenci/. Chtěla jsem nabrat protilátky na tetanus, to nejdříve odmítla, potom při jednom náběru přidala požadavek, ale v laborce ho nějak přehlédli a tím to bylo vyřešeno. Dcera je již ve škole a nikdo to neřeší.
Infanrix je prvotní vakcína-určená na první očkování, proto je silná na přeočkování, kde se předpokládá, že jsou v těle vytvořeny protilátky a tím může být silnější reakce. I proto je toto očkování ohraničeno věkem 6. let, protože v pozdějším věku není Infanrix již doporučován.
Protilátky si můžete objednat i sama. Nevím, kde bydlíte, ale stačí zajít na odběrové místo a poptat se. Stojí to kolem 500 /tetanus/. Jedna maminka nechala teď dělat 5. letému synovi a právě ten tetanus měl v dostatečném množství a doporučena kontrola za 3-5 let.
Dneska se musí člověk pídit a ptát se a sám si zjišťovat. protože dnes nejde ani tak o zdraví jako o peníze. Smutný fakt.
Pokud chcete očkovat, tak rozhodně je lepší volba Adacel nebo Boostrix. Tyto vakcíny jsou určené právě na přeočkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
28.3.15 20:57

@Nataša @Halamka
Super, potvrzujete přesně to, co jsem si myslela z vyčteného. Děkuji i za zkušenost! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
28.3.15 21:21

Mám vybraný Adacel, ale u nás taky nemoc střídá nemoc. Doktorka mi řekla, že pro ní není rýma kontraindikace, tak jsem jí řekla, že pro ní možná ne, ale pro mě ano. Chtěla jsem očkovat v létě, ale smá nemoc, tak doufám, že jaro bude lepší. Má se prý očkovat, když je dostatek slunečního svitu, kvůli déčku. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek