Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ať googlím jak googlím, prostě se mi nedaří najít, tak to zkusím tady ![]()
Kdy bude platné nové schéma očkování na MMR? Aspoň přibližně, odhadem, mohlo by to být už v lednu 2016? ![]()
Třeba se někomu bude hodit kousek textu co jsem našla:
Z á p i s
z jednání Národní imunizační komise (NIKO) konaného
dne 7. ledna 2015 na Ministerstvu zdravotnictví
považuje NIKO za nezbytné, aby byl termín
aplikace druhé dávky vakcíny MMR posunut do věku od dokončeného 7. roku života
do dokončeného 8. roku života dítěte. Z praktického hlediska spadá takto navrhovaný
termín aplikace druhé dávky do věku, ve kterém jsou prováděny pravidelné
preventivní prohlídky dětí. Zároveň s uvedenou změnou NIKO považuje za přínosné
upravit dikci návrhu novely vyhlášky o očkování i v případě aplikace první dávky
vakcíny MMR tak, aby byl jednoznačně vymezen nejzazší termín očkování 1. dávkou
a to 18. měsíc věku dítěte.
zdroj:
www.mzcr.cz zápis z jednání NIKO 7.1.2015 pdf
@zvědavá borůvka https://www.emimino.cz/…kovani/6942/?…
tady ti holky poradi nejlepe
@KackaDoup
Nejsem neočkovací, dcera má Hexu i očkování na pneumokoky.
Jde mi konkrétně o MMR, které bych ráda odložila na její dva roky, pediatrička vyhrožuje, že pokud odložím na dva roky, tak že mi ji nepřijmou pak do školky.
A tak sonduji od kdy vyjde v platnost nová novela, pokud by to bylo už začátkem roku 2016, tak to bude mít dcera dva roky a dva měsíce a zrovna bude období přihlašování do školek a nemusel by tam být problém s přijetím, když bude mít jednu vakcínu, podanou ve dvou letech.
Má to hlavu a patu tyhle moje úvahy? ![]()
Dcerka měla dva roky v prosinci a v únoru 2015 byla očkována první dávkou MMR. Sice jsem musela podepisovat u doktorky nějaký papír, ale tím, že malá neměla ve dvou letech 10kg a byla i celkově malá a drobná, tak jsem odkládala alespoň do února.
V průběhu roku 2016. Zase tam bude dána spodní hranice a tu by dcera nesplnila. Přeci si nemůžeš vybrat část ze staré vyhlášky (že není hranice, kdy očkovat) a část z nové vyhlášky (že očkovat mezi 7.-8. rokem).
@zvědavá borůvka Nevím, ale náš malý dostal první dávku MMR ani ne měsíc před druhýma narozeninama a přihlášku do školky jsem normálně podávali. To, že se nedostal je věcí přetlaku, protože poslední přijaté dítě bylo 6/2012, zatímco on je narozený 2/2013. Je to jen o domluvě s pediatrem.
Taky jsem uvazovala o odlozeni mmr na dva roky. Druha davka je 6-12 m po prvni, takze I do 2,5 roku byste to meli stihnout a driv se snad do statni nedava a soukromi to nepotrebujou. My nakonec dame v 15 mes v cervnu a druhou po chripkovym na jare. Jsme hodne mexi lidmi a nerada bych nekde chytla spalnicky a v zime ji ockovat nechci.
@zvědavá borůvka jejda mane..ne ze jsi neockovaci, ale vi tam vse ohledne toho. Komunikuji s odborniky, maji prehled.To neni striktne neockovaci diskuse ale odkladaci, volici setrnejsi vakciny apd.
@zvědavá borůvka a je schálená - ta novela? Já četla, že se bude něco projednávat, ale že by bylo něco odkleplé…
Jak nevezmou do školky. Ty ji chceš dávat ve 2 letech? Pak nevidím problém. Dá se zjistit v konrétní školce, jestli stačí první dávka, nebo musí být přeočkované, ne?
Mladší zatím nemá, jsme domluvené s doktorou na 2 roky, ale chci odložit ještě víc, ideálně 3 a později.
@Bibi239 píše:
No hlavne ta horni hranice pro prvni davku… Ach jo
To teda, ten, kdo odloží hexu a to i rozumně, ne na hranici, tak to prostě nedá, rpotože to vyjde zároveň nebo chvilku po sobě. ![]()
@Hadumi píše:
V průběhu roku 2016. Zase tam bude dána spodní hranice a tu by dcera nesplnila. Přeci si nemůžeš vybrat část ze staré vyhlášky (že není hranice, kdy očkovat) a část z nové vyhlášky (že očkovat mezi 7.-8. rokem).
Já to asi blbě chápu, no a co udělá doktorka když podepíšu papír, že odkládám očkování na dva roky dítěte a pak přijde nová vyhláška, kdy už druhá dávka bude stačit až v těch sedmi letech.
To mi nepodepíše papír do školky? ![]()
Pro upřesnění, dcera bude mít dva roky v listopadu 2015. Přihláška do školky bude až v roce 2016.
Já prostě doufám, že takto ji budu moci v klidu dát první očkování ve dvou letech a zároveň nebude mít problém s přijetím do školky, protože to druhé očkování by bylo až v sedmi letech.
Jedná se o stejnou vakcínu, jen o jiné vyhlášky. Není tedy snad jedno, když v principu jde o to samé? ![]()
Ono naprosto stačí, že pediatr do přihlášky uvede, že je dítě očkované a co není bude doočkováno. Nemusí nikde uvádět kdy. Alespoň u nás to tak je.
@zvědavá borůvka prý je to leden. Nám to vychází blbě, ale nedáme. Prostě se to odloží i za cenu problémů
Máme odloženou hexu, takže by to ani nevyšlo. A naše dr si to odůvodní, s tím problém není ![]()