Nové zaměstnání a těhotná

112
15.12.10 16:37

Nové zaměstnání a těhotná

Ahoj holky, chci se zeptat, co se dá dělat, když nastupujete do nového zaměstnání a tušíte, že jste těhotná. Nedostavila se MS, ale potvrzeno to od doktora ještě není. Když pak ve zkušební době půjdete na PN, je pak možnost zůstat na ní do konce těhotenství a možnost si zvolit i pak délku PPM. Pokud se to pak spočítá a zjistí se, že poslední MS byla ještě před nástupem do práce, tak uznají to nebo jak to bude bráno? Je to jen varianta. Díky všem zkušeným maminkám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4051
15.12.10 16:48

Pokud nastupujes ze zamestnani do zamestnani, nemel by to pro tebe byt problem. Je to jen nefer vuci zamestnavateli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.10 16:49

No nevím, jestli po tom zaměstnavatel až takhle pátrá, ale já nastoupila těhotná, po zjištění jsem šla na PN a zůstala na ní do konce šestinedělí, v tom případě si můžeš zvolit délku rodičáku. Poradili mi to na OSSZ. Snad máš chápavého doktora - na PN jsem byla od obvodního :wink:

• Citovat
  • Upravit
1648
15.12.10 16:58

a u vás se nevyžaduje vstupní prohlídka? To se tedy divím , u nás to chceme vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
15.12.10 17:09

Hlavně jim to neříjek dopředu. Já to udělala a přesto, že mi místo předtím sami nabídli a měli o mě abnormální zájem, tak když jsem jí to řekla, tak mi najednou potenciální šéfka přestala brát i telefony…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
15.12.10 17:17

Já si myslím, že pokud to nemáš potvrzené od lékaře, tak říkat to zaměstnavateli nemá smysl. Vždyť to nemusí být pravda, může to dopadnout různě (přeju ale, ať to vyjde ;) ) a pokud by se mě zaměstnavatel přímo nezeptal, tak bych to asi neřekla. Pokud by se zeptal, řekla bych, že se snažíme, rozhodně bych nelhala.

Vstupní prohlídka ale není o tom, jestli je zaměstnankynštzjišťovali :nevim: . Ovšem já jsem přímo při prvním pohovoru řekla, že se může stát, že brzy otěhotním a hned budu muset zůstat doma. A to se mě na to nikdo neptal, jen mi to přišlo fér. A velmi si cením toho, že můj zaměstnavatel tenkrát i přes tuto informaci se mnou uzavřel smlouvu na dobu neurčitou (a to jsem ještě před podepsáním smlouvy onemocněla a byla týden doma).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
15.12.10 17:17

Díky za odpovědi. Fér nebo nefér? Dva roky jsem pracovala a pak jsme chtěli mít rodinu a vyhodili mě, pr. moje šéfka to věděla. Tak hledám novou práci a konečně nějakou najdu a možná jsem, ale chce to ještě vyčkat, tak se jen ptám co a jak. Někde se vstupní gyn.prohlídka nedělá a přijde mi to trapné o to žádát. Chápu to ze strany zaměstnavatele,ale čekat až po zkušebce a pak rok na obnovu smlouvy, tak to mi bude pak 40 než bych měla brát na všechny ohledy. v prvníé práci jsem je brala a jak se mi to vrátilo. Mimi chceme, tak uvidíme, jak to dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
15.12.10 17:20

To anonym : Chci se zeptat, zda jsi nastupovala a už jsi tušila že jsi těhotná nebo jsi to nedostala a bylo to první měsíc práce? Zda to na soc. počítají, odkdy jsi byla těhotná pro nárok na mateřskou. Nikdo ti takové info nepodá na soc., dokud mu neřekneš rodné číslo, tak to je na nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
15.12.10 17:29

Já myslím, že nejde ani tak o vstupní gyn. prohlídku, tu jsem ještě nikde nezažila, ale u normální vstupní prohlídku u nějakého smluvního lékaře a tam se nosí moč a bere krev. Takže by teoreticky zjistil těhotenství z moče nebo krve. Takhle to tady bylo asi i myšleno.

Jinak radím zatím nic neříkat, vždyť těhu není potvrzené a navíc se může cokoliv stát (rozhodně to nikomu nepřeju!) a to těhu třeba nedopadne. Takových případů je bohužel spousty.

Příspěvek upraven 15.12.10 v 18:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
15.12.10 17:31

Pavli jinak na mateřskou se nepočítá žádná délka těhu apod. To nikoho nezajímá, to se neboj. Pro nárok na mateřskou musíš mít odpracováno 270 dní za poslední dva roky. To je to kritérium, které musí člověk splňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
15.12.10 17:38

tak u nás je povinná gyn. prohlídka, protože se dělá v těžké výrobě a byly by s tím problémy, takže ženy musí předem, pokud nechtějí nikdo je nenutí, ale zase pak musí počítat, že na dobu neurčitou dostanou smlouvu přednostně ženy co na ni šly . Udělalo se s tím totiž hodně špatných zkušeností, není nic horšího, když najmete lidi na práci a počítáte s nimi a pak si rovnou vezmou nemocenku a není za ně náhrada. Teď jak se navíc zostřily zákony, tak si myslím, že to nebudeme jen my kdo to vyžaduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
15.12.10 17:42

o vstupni gyn. prohlidce sem neslysela…ale u normalniho doktora by se delat mela a vetsinou bere i krev :nevim:
jinak mi to prijde hodne nefer…k nam do prace takovahle vycurana tehule taky nastoupila…stala me spoustu casu pri zaucovani…a po uplinuti zkusebky nam oznamila ze je tehotna…bych ji naliskala :pocitac: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
15.12.10 18:00

Tak já jsem na vstupní prohlídce byla, nenesla jsem tam moč ani mi nebrali krev. A i kdyby, tak si nemyslím, že by dělali zrovna vyšetření na zjištění těhotenství :nevim: .

Je to na tobě, myslím, že se na tebe nikdo nemůže zlobit, když to hned neřekneš (jiná věc je, pokud se tě na to někdo přímo zeptá). Mám za sebou bohužel i jedno nevydařené těhotenství, skončilo po 13tt. Chápu sice i druhou stranu, taky se mi stalo, že moje kolegyně tajila těhotenství do poslední chvíle, a když to pak oznámila, odnesli jsme to spíš my spolupracovníci, ale to je o něčem jiném. Povinnost oznámit těhotenství žádná není (a už vůbec ne, pokud je to zatím jen tvoje domněnka), takže jde jen o to, jak by to pak bylo s PN, a to si myslím, že je to hlavní, na co se zakladatelka ptala. V tomhle nejsem žádný odborník, ale řekla bych, že bude záležet, jakou dostaneš pracovní smlouvu. Pokud na dobu určitou, tak i když budeš v PN, tak si myslím, že ti pracovní doba skončí tak, jak bude uvedeno ve smlouvě. Další věc je, jak to je se zkušební dobou, kterou pravděpodobně mít budeš :nevim: . ALe to ti tady někdo určitě poradí ;) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
15.12.10 18:09

Ale pokud je člověk v době zkušebky v PN, tak ho mohou vyhodit, ne? Já nevím, nikdy jsem tohle naštěstí nemusela řešit, ale dává mi to smysl. Od toho ta zkušební doba a kdyby člověk hned po nástupu odešel na nemocenskou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
15.12.10 18:43
gabi.design píše:
Ale pokud je člověk v době zkušebky v PN, tak ho mohou vyhodit, ne? Já nevím, nikdy jsem tohle naštěstí nemusela řešit, ale dává mi to smysl. Od toho ta zkušební doba a kdyby člověk hned po nástupu odešel na nemocenskou?

presne tak - vyhodit te muzou jeste ve zkusebni dobe, i kdyz si na neschopence.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat