Vymáhání nemocenské ?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1943
8.12.10 11:29

Vymáhání nemocenské ?

Já se půjdu picnout.Od října jsem na nemocenské a nejen,že jsem od zaměstnavatele nedostala výplatní pásku a stravenky za září(prý jsem si to včas nevyzvedla,tak to poslali zpátky někam na centrálu-ale já jsem neměla vycházky,abych se tam pro to stavila,ani mi nedal nikdo vědět,že se to bude třeba vracet :zed: ),ještě jsem po dvou měsících marného čekání na nemocenskou zjistila,že zaměstnavatel vůbec neodevzdal papíry od mého Dr. na sociálku :cert: .Samozřejmě se to budu pokoušet řešit,ale co když se nápravy nedočkám? 8-o Může se to stát,že se na mě vyprdne a já nedostanu ani korunu nebo se můžu nějak bránit,když ty papíry stále neodevzdá?Nedostala jsem ani peníze od zaměstnavatele za těch prvních 14dní nemoci ani nic jiného.Zažil jste někdo něco podobného?Máte nějakou radu jak postupovat,když bude zaměstnavatel stále dělat mrtvého brouka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14046
8.12.10 11:32

No muzes na ne poslat kontrolu, ale to je tak asi vsechno, ale oni ze zakona maji povinnosti vuci tobe, jenze vymahatelnost je asi na .....
jeste bys mela zavolat na socialku, kam se ty papiry posilaji a zkusit jim to vysvetlit, aby oni vyzadali ty papiry od zamestnavatele

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
8.12.10 11:36

S lístkem na peníze si můžeš sama zajít přímo na OSSZ.
Já s tím měla taky v těhotenství problémy a paní na té sociálce mi řekla, že si to tam můžu klidně nosit sama.
A nemocenskou dostaneš, neboj. Vyplatí ti to zpětně za celou dobu, co marodíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
8.12.10 11:55

Jaký papír na peníze?Ten papír od doktora?Ale já jsem to odevzdala do práce,to si mám zažádat u Dr. o jiný?Ještě jsem zavolala na inspektorát práce a tam mi řekli,že mám písemně poslat zaměstnavateli,že nedodržel svoji povinnost,proplatit mi nemocenskou a že na ně můžu poslat kontrolu a pohrozit,že to podám k soudu.Že to většinou pomůže,je takhle vystrašit.ještě vymyslet jak to mám sepsat.Nejsem zrovna slohový typ :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
8.12.10 12:02

Nenajdu někde na netu nějaký jako „vzor“,abych věděla jak asi má vypadat ten dopis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
8.12.10 12:03

Zaměstnavatelé nás často považují za nesvéprávné hlupáky. Já jsem jednou - víceméně náhodou - zjistil, že ani po 4 měsících od nástupu do nového zaměstnání mě zaměstnavatel nepříhlásil k placení zdravotního a sociálního pojištění. Tak jsem přišel na příslušnou pobočku, domluvil se s přepážkovou pracovnicí, zavolal mobilem do účtárny a řekl jim, kde sedím a co projednávám. A seděl jsem tam další dvě hodiny, než z faxu vylezla příslušná přihláška. Až pak jsem měl příslušné formality vyřízené. A to jsem - ve svém vlastním zájmu - suploval činnost někoho jiného.
Rozhodně přeju pevné nervy a radím vytrvale se domáhat svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
8.12.10 12:04

Za těch prvních 14dní nemoci to asi budeš muset vymáhat z něj, to jo, asi přes ten inspektorát. V tom se nevyznám.
Ale po těch 14dnech to už platí sociálka, které zaměstnavatel předává ty papíry (resp. by měl :cert:). Doktor to potvrzení o trvání prac. neschopnosti, myslím, vystavuje na konci měsíce, že? Tak ten si můžeš sama osobně zanést na OSSZ k pracovnici přidělené pro tvého zaměstnavatele.
Pro klid duše si ho můžeš okopírovat, pokud by ho zaměstnavatel po tobě chtěl.
A na základě toho lístku na peníze ti sociálka proplatí nemocenskou za dobu, po kterou jsi nemocná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
8.12.10 12:45

Od doktora jsem dostala na začátku nemocenské lístek s modrým pruhem,ten jsem do práce odevzdala hned a po čtrnácti dnech(nebo tak nějak) jsem nesla do práce lístek s červeným pruhem.od té doby noc.Žádné další lístky :nevim: Rozhodně se nedám.Je to velká firma a žádný chudáci co by na proplacení 14ti dní neměli :cert: Dělají to určitě schválně asi jako by si mysleli co jsem si to dovolila otěhotnět :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
8.12.10 13:10

Tak si určitě řekni u doktora sestře, ať ti vystaví např. k dnešnímu datu lístek na peníze a hoď si to na tu sociálku a peníze ti vyplatí bez problému. Oni ti to vlastně teď ani vyplatit nemůžou, když nevědí, k jakému datu neschopnost trvá.
Teda ještě by bylo blbé, kdyby zaměstnavatel spadal pod sociálku např v jiném městě :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
8.12.10 15:04

No,to právě spadá.Já patřím pod Kolín a oni to mají snad v Praze Východ.Tam o mě vědí,že jsem od 4.října na nemocenské,ale zaměstnavatel jim tam nedal ty papíry.Jdu se podívat a zkusit nějak sesmolit tu stížnost pro zaměstnavatele.Nejradši bych celou tu společnost kopla do patřičných míst.Bídáci! :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
8.12.10 19:32

To tě chápu. Je to nepříjemné, oni prostě nechápou, že ty jsi doma 3 měsíce bez peněz :cert:.
Tak by asi šlo jim zavolat a papíry poslat poštou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
9.12.10 08:35
Bayuska píše:
Tak si určitě řekni u doktora sestře, ať ti vystaví např. k dnešnímu datu lístek na peníze a hoď si to na tu sociálku a peníze ti vyplatí bez problému.

pokud jim tam zaměstnavatel opravdu neodevzdal podklady, tak nevyplatí. nemají podle čeho. potřebují tam mít od zaměstnavatele papír na nemocenskou o vzniku dočasné pracovní neschopnosti, kde se podepisuje, kdy zaměstnanec neposledy pracoval a jak chce dostávat peníze a hlavně potřebují od zaměstnavatle podklady, že kterých vypočítají, kolik vůbec má nemocenská být. na socce neví, kolik zaměstnanec vydělává, to jim musí nahlísit zaměstnavatel.

takže:

• kontaktovala bych správu sociálního zabezčení, kam zaměstnavatel spadá a tam se poptala, proč mi ještě nepřišla nemocenská. pokud bych se dozvěděla, že zaměstnavatel dosud neodevzdal podklady (nebo dokonce že mě vůbec nepřihlásil k pojištění), tak bych se poptala, co a jak dělat a nenechala bych se odbýt, dokud by mi nepřislíbili, že zaměstnavatle kontaktují sami. jinak pokud se nepletu, tak i lékař posílá část neschopenky na OSSZ, takže i bez podkladů od zaměstnavatele by tam snad měli mít alespoň něco.
  • kontaktovala bych zaměstnavatele s dotazem, kdy mi přijde náhrada mzdy za nemoc za první dva týdny. pokud jsi byla nemocná v říjnu, tak měla být vyplacená v listopadu, teď už je prosinec. nejlíp bych jim poslala doporučený dopis s dodejkou, kde bych je přímo vyzvala k okamžité úhradě dlužné náhrady mzdy a přislíbila bych jim, že pokud okamžitě nezaplatí, dávám věc k soudu.
  • pokud by nezaplatil, dala bych věc k soudu. kontrolami z inspektorátu práce bych se v tomhle případě vůbec nezdržovala, oni stejně maximálně tak skonstatují, že zaměstnavatel porušuje zákony, dají mu pokutu, nicméně dlužnou mzdu jako takovou by sis stejně musela sama vymoct přes soud, pokud by ti ji zaměstnavatel nezaplatil dobrovolně.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
20.12.10 14:57

Tak jsem se holky dnes konečně dopátrala jak to s těma mýma penězma je.Zaměstnavatel za to nemůže (a já ho furt tak proklínala a posílala v duchu do p… :oops).Chyba se stala na gyndě.Vzhledem k tomu,že s tím nemám zkušenosti,tak jsem ani nevěděla,že mi má Dr. ještě každý měsíc dávat nějaký papír,díky kterýmu se dostávají peníze 8-o .No a ten já jsem nedostávala,protože sestřička na to zapomínala :roll: a já jsem nevěděla,že po ní nějaký papír mám chtít :oops: .Dnes už jsem ho z ní vydolovala a hned doporučeně posílám do sídla firmy.Taková prkotina a já jsem díky tomu 3 měsíce bez peněz :twisted: Tak doufám,že už to teď bude v pořádku :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bohunka987
10.7.12 16:00

Já jsem na nemocenské od 14.3,doposud jsem neobržela žádné peníze těch prvních 14dní mi nevyplatí to už vím, ale ted mi má plati sociálka a tami stále tvrdí, že ji můj bývalý zaměstnavatel už 3 krát dodal špatně vyplněný doklad, co mám dělat, kde se mám dovolat peněz?? Bývalý zaměsnavatel nekomunikuje semnou ani se sociálkou, už jsem na firmu psala několik emailů a pořád nic, co dál?? Kam mám volat nebo psát, já jsem v Ostravě asídlo firmy i sociálka jsou v Opavě. Děkuji za pomoc a radu :,(

• Citovat
  • Upravit
2153
10.7.12 16:59

Zkusila bych od sociálky zjistit, co přesně musí firma vyplnit jinak a jak. Následně bych do firmy poslala doporučený dopis s požadavkem na urychlené vyřízení dokladů se sociálkou a vyplacení peněz za prvních 14 dní nemoci (nějaké „nevyplatí“ naprosto neexistuje), s pohrůžkou, že jinak budeš pokračovat žalobou k soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat