Nové zaměstnání a těhotná

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4961
15.12.10 21:12

Takhle jsem skončila také....... prvních 14 dní na neschopence nedostaneš ani groš.Pokud tě jako mě vykopnou ve zkušebce a i když to byl známý,na nic se neptal,jen mi dal podepsat papír.Jsou to šmejdi!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
16.12.10 00:05

Ahoj, nevim, jak je to ted s tou nemocenskou a tak, preci jen uz je to 2 roky… :wink:

U me to bylo tak - nastoupila jsem do nove prace a po cca mesici zjistila, ze jsem tehotna. Moje Dr. me poslala hned na riziko, z ruznych duvodu.. Byla jsem samozrejme jeste ve zkusebce, takze jak jsem si precetla na Aperiu a podobnych webech, pocitala jsem s tim, ze budu na rizikovem tehotenstvi az do nastupu na MD, pak mi bude pokracovat tou nemocenskou prerusena zkusebni doba a zamestnavatel me vyhodi.
(nevyhodil, nechal si me, ted uz mam 2.dite a jsem porad tam, ale to uz sem nepatri :wink: ).
Normalne jsem prvni mesic dostala od firmy plat, pak celou dobu neschopenky nemocenskou a od nastupu na MD normalne materskou a pote rodicak.

Ja jsem treba nikdy nezazila zadnou prohlidku, i kdyz jsem vzdy mela firemniho lekare, ani na tehotenstvi nebo planovani deti se na pohovoru neptali, to podle meho ani nemuzou 8-)

Takze pokud do prace nastoupis (ja bych nastoupila, nikdy nevis, co se muze stat, uvidis… Klepu na drevo, at se nic nestane samozrejme..) a budes tehotna, pak uz zalezi na tobe, jestli to vydrzis 3 mesice zkusebky nerict 8-) a nebude to poznat a nebo jestli to reknes, bud rovnou a nebo pujdes na tu neschopenku na riziko a uvidi se az potom… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
16.12.10 00:13
Tady je sice zákonný důvod požadovat informace o případném těhotenství (docela hraniční případ), ale představa, že mě zaměstnavatel nařídí, že musím jít k určitému gynekologovi, který může být třeba kopyto je neodůvodněný, vůbec představa, že mě prohlíží doktor (mluvím o gyndě), kterého jsem si sama nevybrala, mě děsí!!! Stačí potvrzení od vlastního gynekologa v nejhorším případě, přístup tvého zaměstnavatele už je na pomezí zákona.
Lowel píše:
tak u nás je povinná gyn. prohlídka, protože se dělá v těžké výrobě a byly by s tím problémy, takže ženy musí předem, pokud nechtějí nikdo je nenutí, ale zase pak musí počítat, že na dobu neurčitou dostanou smlouvu přednostně ženy co na ni šly . Udělalo se s tím totiž hodně špatných zkušeností, není nic horšího, když najmete lidi na práci a počítáte s nimi a pak si rovnou vezmou nemocenku a není za ně náhrada. Teď jak se navíc zostřily zákony, tak si myslím, že to nebudeme jen my kdo to vyžaduje.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
16.12.10 09:51

Tohle jsem řešila v létě.Po RD jsem skončila na ÚP,protože jsem neměla školku a nemohla tak nastoupit zpět do svého zaměstnání :cry: .Už když jsem nastupovala do nového zaměstnání,tak jsem tušila,že jsem těhotná.Na vstupní prohlídce mi brali jen moč,(ale na těhotenství to nezjišťujou),měřili tlak,prohlídli oči,zvážili.Žádná gyn. prohlídka.V zaměstnání musíš vydržet 3 měsíce,jinak tě můžou vyhodit.Já jsem to 3 měsíce tajila a pak mě gynekolog poslal na nemocenskou.Jako těhu už tě po 3 měsících vyhodit nemůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
16.12.10 10:16

Ahoj to je sice hezké, ale v těžk výrbě, kdyby se nedejbože něco stalo s těhulí,která má už vystavenou průkazku, tak to máme na krku my, u nás mají holky na výběr, buď jdou ke svému gynekologovi, nebo je posíláme ke svému, nikdo je nenutí aby tam šly, ale musí počítat s tím, že tím pádem mají šanci na práci po zkušebce mizivou, nikdo se jich samozřejmě neptá, kdy a kolik budou mít dětí, to nás vůbec nezajímá, ale gynekologická prohlídka je ryze ze zdravotních možných následků, stejně jako někde jinde chtějí třeba zkoužky karpálních tunelů v rukách každého půl roku, nebo rok. Prostě to někde jinak nejde a jde o vaše zdraví, nejen o nás. Děvčata to před nástupem vědí a vědí do čeho jdou upozorňujeme je na to předem, ne že to dostanou příkazem až po nástupu. Pokud jim ta práce za to nestojí, tak prostě nenastoupí a hotovo. Na hranici zákona to rozhodně není, každý má na výběr a jestli mu nadprůměrný výdělek v dané oblasti za to stojí nebo ne. Samozřejmě, že jiné firmy to mají možná jinak, ale to už je čistě na nich

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
16.12.10 10:21
Z toho co jsi psala, pro mě vyplynulo, že máte povinného závodního doktora (gynekologa), pokud je možnost mít potvrzení i od svého lékaře, tak je to v pořádku. Už jsem se totiž setkala s některými firmami, které chtěli všechny potvrzení jen od svých doktorů a upřímně, byla to pěkná kopyta, která si ani nezasloužila diplom.
Jak jsem psala, oprávněný důvod k zjišťování těhotenství u vás je. Jen jsem se ohradila proti lékaři nařízenému.
Lowel píše:
Ahoj to je sice hezké, ale v těžk výrbě, kdyby se nedejbože něco stalo s těhulí,která má už vystavenou průkazku, tak to máme na krku my, u nás mají holky na výběr, buď jdou ke svému gynekologovi, nebo je posíláme ke svému, nikdo je nenutí aby tam šly, ale musí počítat s tím, že tím pádem mají šanci na práci po zkušebce mizivou, nikdo se jich samozřejmě neptá, kdy a kolik budou mít dětí, to nás vůbec nezajímá, ale gynekologická prohlídka je ryze ze zdravotních možných následků, stejně jako někde jinde chtějí třeba zkoužky karpálních tunelů v rukách každého půl roku, nebo rok. Prostě to někde jinak nejde a jde o vaše zdraví, nejen o nás. Děvčata to před nástupem vědí a vědí do čeho jdou upozorňujeme je na to předem, ne že to dostanou příkazem až po nástupu. Pokud jim ta práce za to nestojí, tak prostě nenastoupí a hotovo. Na hranici zákona to rozhodně není, každý má na výběr a jestli mu nadprůměrný výdělek v dané oblasti za to stojí nebo ne. Samozřejmě, že jiné firmy to mají možná jinak, ale to už je čistě na nich
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
16.12.10 11:00

aha tak takhle to u nás není :wink: to víš amíci udělají to tak aby nediskriminovali, toho se bojí jak čert kříže :mrgreen: , ale na druhou stranu by byli nejraději aby holky nastoupily pomalu po 6 nedělí zas do práce, ten náš český systém nějak nechápou, proto například u mne je to tak, že já do porodu v práci, pak 6 nedělí a po něm hned za stůl. Smlouva je totiž podepsaná u nich a na české zákony se bohužel nevztahuje, na druhou stránku zase podporují s jeslemi,nebo možností mít dítě u sebe v práci, kdyby to tak udělali všichni, tak by se moc rodinám pomohlo jak finančně tak i pracovně a firmy by na tom byly taky daleko líp, jenže tady v čr jsou tyhle věci postavené na hlavu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mhoniskha
26.3.12 16:27

jak to udelat??

Ahojky,mam takovy od 29.2 2012 sem evidovana na uradu prace a pred tydnem sem zjistila,ze jsem tehotna :D z cehoz mam radost ale dost me trapi co bude.Na podporu nemam narok a jako tehotnou me nikdo asi nezamestna co?? :nevim: Tak nevim co mam delat us sem premyslela,ze bych nastoupila nikam do prace a nerikala to ale bojim se aby se to nak zpetne nedozvedeli v praci tehotenskou knizku dostanu as 13.4. Dekuju snad mi poradite papa :lol:

• Citovat
  • Upravit
mhoniskha
26.3.12 16:29

jak to udelat??

Ahojky,mam takovy od 29.2 2012 sem evidovana na uradu prace a pred tydnem sem zjistila,ze jsem tehotna :D z cehoz mam radost ale dost me trapi co bude.Na podporu nemam narok a jako tehotnou me nikdo asi nezamestna co?? :nevim: Tak nevim co mam delat us sem premyslela,ze bych nastoupila nikam do prace a nerikala to ale bojim se aby se to nak zpetne nedozvedeli v praci tehotenskou knizku dostanu as 13.4. Dekuju snad mi poradite papa :lol:

• Citovat
  • Upravit
Lenkaamimi
26.3.12 16:52

ahoj, neboj se a nastup do práce.

není Tvoje povinnost sdělovat těhotenství. i jako těhotná máš právo pracovat.

na lékařské prohlídce, až Tě bude doktorka prohmatávat, normálně řekni, že jsi těhotná a ona se Tě jen zeptá, jak se cítíš a Ty řekni, že je dle Tvého gyn. vše ok. taky se Tě zeptá, jestli jsi to řekla, tak řekni, že jsi to zatím nikomu neřekla, že si to chceš zatím nechat pro sebe, pak to teprve oznámíš nejprve rodině, a pak zaměstnavateli. dělej blbou. ona Ti napíše do zprávy pro zaměstnavatele, že jsi schopna vykonávat tuto práci.

nesmí totiž proti Tvé vůli o Tvém těhotenství do zprávy napsat, ani zaměstnavateli jinak sdělit. ze zákona.

pouze pokud by to byla práce s laky a pod, jsi povinna to zaměstnavateli oznámit.

po nějaké době si nech napsat neschopenku, kdy zaměstnavatel po Tobě nemá právo zjišťovat podrobnosti, ani průběh neschopnosti, kontroly apod. jediné, co mu musí stačit, je zaslaná neschopenka, na které může a nemusí být od Tvého dr. diagnóza. zůstaň doma a i když Tě ve zkušební době vyhodí, tak nemocenská Ti běží dál, od státu.

takhle to udělej, a nezůstaneš bez peněz. budu držet palečky.

• Citovat
  • Upravit
101919
26.3.12 18:44

Přesně tak, nemusíš říkat, že si těhotná, to není nemoc… a já tedy nikdy v rámci vstupní prohlídky na gyndě nebyla, vždy jen u obvoďáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
26.3.12 19:31

Ahoj, mám takový dotaz.
Ví tady některá z vás jak je to s výpovědí ve zkušební době pokud mám neschopenku od gynd.dr.?

Mohou mě vyhodit?
Dnes jsem četla, že na neschopence zaměstnance vyhodit nemohou. Pouze v případě, že si zaměstnanec neschopnost způsobil vlastní nedbalostí. Tady je celý šlánek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenkaamimi
26.3.12 19:32
@j.a.n.i1 píše:
Přesně tak, nemusíš říkat, že si těhotná, to není nemoc… a já tedy nikdy v rámci vstupní prohlídky na gyndě nebyla, vždy jen u obvoďáka.

já taky, ale chystala se mi mačkat podbřišek a já to nevydržela a řekla jí, aby mě raději moc nepromačkávala, že jsem těhotná. :andel:

• Citovat
  • Upravit
101919
26.3.12 19:34

@Lexxa Nojo, ale tobě nebudou dávat výpověď, ale zruší ti poměr ve zkušební době a to není výpověď, takže to mohou udělat i na neschopence, pouze to nejde během prvních 21 dní neschopenky, ale od 22 dne už klidně mohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenkaamimi
26.3.12 19:35
@Lexxa píše:
Ahoj, mám takový dotaz.
Ví tady některá z vás jak je to s výpovědí ve zkušební době pokud mám neschopenku od gynd.dr.?Mohou mě vyhodit?
Dnes jsem četla, že na neschopence zaměstnance vyhodit nemohou. Pouze v případě, že si zaměstnanec neschopnost způsobil vlastní nedbalostí. Tady je celý šlánek.

myslím, že dle nového zákona 2012 Tě můžou ve zkušební době vyhodit po 14 dnech neschopnosti. já to měla taky tak. ale když budeš pokračovat v neschopnosti, penízky dostáváš dál od státu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat