Novorozenec a tříletá dcera

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
238
23.8.11 23:10

Novorozenec a tříletá

Ahoj, potřebuji poradit nějaké figle na mou malou cácorku vrs. mimino.
Máme doma 5.týdenní mimčo a k tomu třiletou dceru. Vypadá to, že na mimčo nežárlí (snažili jsme ji připravit povídáním a stále jí různé situace komentujeme a vysvětlujeme), ale přesto jeji chování vůči mimču je „nežádoucí“ mnohokrát za den. Konkrétně tak, že mimčo drtí (mačká mu ruce, nohy, dává mu celkem drsné-intenzivní pusy, plácá ho po bříšku či hlavě apod.). My ji pořád okřikujeme (1-2 v klidu řekneme, ať to nechá, že to bráchu bolí a pak už okřikujeme) a ona na to jakoby ani neslyšela a stejná situace se opakuje za chvilku opět znova. Neustále na něj chce chytat, což by nevadilo, kdyby ho třeba každou chvíli tímto nerušila ze spánku a on v reakci na to nezačal plakat.
Nevím, jak řešit situace, kdy bych chtěla mimču popřát chvíli klidu a přitom nemusela starší dceru neustále okřikovat a od něj odhánět.
Nechci, aby mezi nimi vznikl špatný vztah. Bohužel dcera si nenechá říci a nezabírá u ní ani snaha odvést pozornost od mimča třeba ke hře.
Co s tím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20557
24.8.11 00:30

Asi nezbyde nic jiného než hlídat, vysvětlovat a obrnit se trpělivostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
24.8.11 00:38

Taky jsem něco takového chtěla napsat :-) , ale nepřipadalo mi to moc povzbudivý.......

Já jsme měla rozdíl mezi prvním a druhým dva a půl roku, první byla taky dcera, a byla v pohodě, začala zlobit nás, rodiče…K bráškovi byla něžná.....

Tvoje dcera žárlí a dává to takto najevo......Věřím, že se to časem spraví......Musí se s malým miminkem sžít...........

• Citovat
  • Upravit
20557
24.8.11 00:44
byron píše:
Taky jsem něco takového chtěla napsat :-) , ale nepřipadalo mi to moc povzbudivý.......

Já jsme měla rozdíl mezi prvním a druhým dva a půl roku, první byla taky dcera, a byla v pohodě, začala zlobit nás, rodiče…K bráškovi byla něžná.....

Tvoje dcera žárlí a dává to takto najevo......Věřím, že se to časem spraví......Musí se s malým miminkem sžít...........

To máš pravdu, povzbudivé to není ani trochu. Moje sousedka má stejně starého syna a dvouměsíční holčičku a má stejný problém. Kluk se snaží o cílenou likvidaci vetřelce… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
24.8.11 00:50
peggy.sl píše:
byron píše:

To máš pravdu, povzbudivé to není ani trochu. Moje sousedka má stejně starého syna a dvouměsíční holčičku a má stejný problém. Kluk se snaží o cílenou likvidaci vetřelce… :mrgreen:

No, já jsem štastná, že už to mám za sebou- ted je třetímu miminu rok, a ti dva straší už mají rozum a nežárlí......Vzali to v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
20557
24.8.11 00:53
byron píše:
peggy.sl píše:
byron píše:

To máš pravdu, povzbudivé to není ani trochu. Moje sousedka má stejně starého syna a dvouměsíční holčičku a má stejný problém. Kluk se snaží o cílenou likvidaci vetřelce… :mrgreen:
No, já jsem štastná, že už to mám za sebou- ted je třetímu miminu rok, a ti dva straší už mají rozum a nežárlí......Vzali to v pohodě.

U nás je to taky super, ale ty první dvě holky jsou po pěti letech a bylo to brzo.
Omlouvám se zakladatelce za plevel… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
24.8.11 01:07

No, nás rodiče také celkem dost zlobí, má nás tzv. na háku, jako by nás ani neslyšela, co jí říkáme anebo udělá pravý opak toho, co jsme po ní žádali, ach jo! Kdy to přejde?
Myslíte, že je hloupost ji dávat o září do školky, nebude se cítít odstrčená, když já budu doma s mimčem, se kterým se ještě pravděpodobně :nevim: nestihla sžít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
24.8.11 01:21
mimi.lili píše:
No, nás rodiče také celkem dost zlobí, má nás tzv. na háku, jako by nás ani neslyšela, co jí říkáme anebo udělá pravý opak toho, co jsme po ní žádali, ach jo! Kdy to přejde?
Myslíte, že je hloupost ji dávat o září do školky, nebude se cítít odstrčená, když já budu doma s mimčem, se kterým se ještě pravděpodobně :nevim: nestihla sžít?

No, to je otázka!

Já osobně bych možná počkala, ale to záleží......Psycholožka mě třeba od toho zrazovala, když šel syn- druhý do školky, a poprvé, a já zůstávala doma s miminem, nakonec to bylo ale úplně v pohodě…Jenže syn je straší a ve školce se mu hned začalo líbit......

Těžko říct.........Nebo nedávej každý den a vyzvedávej po obědě, to je ošemetný.......

• Citovat
  • Upravit
238
24.8.11 01:28

Ona už chodila do soukromé školky před prázdninami celodenně, takže je na kolektiv a školkový režim poměrně zvyklá, ale otázkou je nynější prázdninové přerušení, příchod mimča do rodiny a změna v podobě školky, nového kolektivu, protože bude chodit do jiné, bližší domovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
24.8.11 01:33
mimi.lili píše:
Ona už chodila do soukromé školky před prázdninami celodenně, takže je na kolektiv a školkový režim poměrně zvyklá, ale otázkou je nynější prázdninové přerušení, příchod mimča do rodiny a změna v podobě školky, nového kolektivu, protože bude chodit do jiné, bližší domovu.

Aha, tak ale stejně- to přerušení a přírůstek do rodiny- nevím, no…A ještě ta změna, těžko říct......Můžeš to zkusit, nebo to odložit na říští rok......To je rada nad zlato vid?

• Citovat
  • Upravit
26093
24.8.11 07:28

Já mám doma ani ne dvouleťáka a je to podobný…S tím rozdílem, že ze začátku furt zkoumal malýmu očička a vůbec všechno… :think: Ale teď je to celkem v pohodě… Sice mladšího za ručičky - nožičkychytá, ale fakt opatrně… Ale radu nemám,já spíš Kubu odváděla pryč, když dělal něco, co by neměl, než abych ho kvůli tomu okřikovala… okřikování přišlo až když fakt malýmu nějak ublížil, ikdyž to zas většinou bylo nechtěně… :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13338
24.8.11 07:33

Moje ségra to má stejně - když se v dubnu malej narodil, malej byly 3 roky. Dělala úplně to stejný plus začala hrozně zlobit -prostě se na sebe snažila upoutat pozornost tím nejhorším způsobem :roll: . Bohužel nic než okřikování, zakazování a neustálý hlídání nepomáhá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
24.8.11 07:39

To co popisuješ JE žárlivost! Obrň se trpělivostí, dokolečka vysvětluj, co nejvíc se věnuj dcerce! Přejde to.
Já měla štěstí, že Maty se k Máji vždycky choval nádherně, a skoro 2 měsíce mlátil mě. No a asi do Májina půl roku si Maty „ujasňoval“ vztahy s manželem.
S tou školkou - já bych dcerku do školky vodila až si zvykne na mimčo! Tři měsíce bych jí na sžití s vetřelcem dala. Pak bych se jí zeptala, jestli chce za kamarády a podle toho dávala na půl dne nebo na celý den :nevim:
Mája se narodila v červenci, Maty v prosinci nastupoval a proběhlo to bez problémů. Akroát byli pořád oba nemocní, ale s tím asi počítáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
24.8.11 07:43

To zakazování a okřikování je ošemetný! Já sem tam sprdla i mimčo! A snažila jsem se od začátku dělat věci buď jen se starším nebo s oběma.
Kdesi se mi líbil příměr - jak by ses tvářila, kdyby si manžel dovedl domů novou, mladou, rozkošnou milenku, kterou by neustále obskakoval a tobě oznámil, že s váma bude už nafurt bydlet a ty k ní musíš být milá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
692
24.8.11 07:45

Ahoj holky,
tak nás se tohle možná bude týkat za pár měsíců. Synovi budou 4 a budeme mít iminko. Už ví, že bude mít bráchu nebo sestru, s bříškem se mazlí, chlubí se fotkami z UTZ, ale uvidíme co bude, až se malé narodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin