Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mohl by mi někdo poradit? Mám měsíčního chlapečka.
Kojim plus dokrmuju UM od porodu přes stříkačku ( už jsme skoro vyřadili) syna se snažím uspávat hlavně na prsu jednak kvůli laktaci, kterou chci rozjet a druhak nám nic jiného nefunguje. (Kromě kočárku, to chodíme ven i na 4 hodiny a spí hezky)
Občas máme ale problém i s tím uspáním na prsu, že si třeba dudlá pak prso pustí a probudí se a vztekle háže hlavou a brečí a není schopen se uspat. Pouštíme bílý šum a přes oči má lehce plinku aby je měl zavřené.
Nevíte proč to syn dělá? Měl někdo podobný problém? Jak jinak ho uspat?
Zkoušeli jsme samozřejmě chování, nošení, skákání na míči, šátek, hojdavak, Mojžíšův koš, dudlík ale nic z toho nechce a brečí a vzteká se.
Ještě mě napadla otázka, pokud má zavřené oči a dudlá třeba 40 minut a pak se odpojí dá se to vůbec považovat za spánek?
Příspěvek upraven 28.02.24 v 10:35
Muze byt bolavy brisko. Doporucuju vzit si malyho s sebou do postele, jako na noc na furt. Mela jsem takhle tri deti a bylo to skvely.
@Tarjei píše:
Muze byt bolavy brisko. Doporucuju vzit si malyho s sebou do postele, jako na noc na furt. Mela jsem takhle tri deti a bylo to skvely.
Na břicho máme espumizan, masiruji, teplý polštářek. Spi se mnou v posteli
@caddymarvel super. Tak v tom pripade jedine vydrzet, ono se to zklidni casem.
@caddymarvel jo a jeste, kdyz takhle kluci blbli, bylo to fakt tema prdama. Kojila jsem pak vsede, s podsazenou panvi, mimco navaleny na sobe briskem, necejtilo pak tolik, ze ho brisko boli, napilo se a ve strevech se to souplo a prestalo bolet.
Já bych mu nedávala umělé mléko, ať se snaží u prsa…mám druhou dcerku nedonošenou, přikrmovali jsme mateřským mlékem v nemocnici a chvíli ještě doma, jinak se plně kojí, má 5,5měsíce
s bříškem jsme bojovali, dokud nepadla hříbata…teď už se 1,5měsíce sama otáčí a je to mnohem lepší, vždy se na bříšku vykaká…takže vydržet, nasadit probiotika, zkoušet dávat na bříško…my museli sáhnout i pro projímadle, protože skoro 14dni nelákala…
@Anonymní píše:
Já bych mu nedávala umělé mléko, ať se snaží u prsa…mám druhou dcerku nedonošenou, přikrmovali jsme mateřským mlékem v nemocnici a chvíli ještě doma, jinak se plně kojí, má 5,5měsíces bříškem jsme bojovali, dokud nepadla hříbata…teď už se 1,5měsíce sama otáčí a je to mnohem lepší, vždy se na bříšku vykaká…takže vydržet, nasadit probiotika, zkoušet dávat na bříško…my museli sáhnout i pro projímadle, protože skoro 14dni nelákala…
On právě kaká dobře myslím. Tak 3 pleny denně určitě. Prdí taky jen u toho trochu vyvádí ale všechno jde ven. Ale máte pravdu ten dokrm už chceme zrušit úplně.
@caddymarvel píše:
On právě kaká dobře myslím. Tak 3 pleny denně určitě. Prdí taky jen u toho trochu vyvádí ale všechno jde ven. Ale máte pravdu ten dokrm už chceme zrušit úplně.
Mně dcera kakala 7× denně, prdět uměla. Ale přesto trpěla na šílené bolesti bříška. Nepomáhalo nic než rektální trubička. Veškeré mastičky, masírování, Espumisan, nahřívání, tygříkování nikdy nepomohly.
@Janča6 aha tak můžeme zkusit ale ta by se neměla používat často ne? Nebo jak často jste používali?
@caddymarvel píše:
@Janča6 aha tak můžeme zkusit ale ta by se neměla používat často ne? Nebo jak často jste používali?
Každý den, často i čtyřikrát denně. A to až do jejích 6 měsíců, kdy ji ty bolesti konečně přešly. Ale pediatrovi jsem to říct nemohla, ten by mi vynadal. Doporučuje se používat ji maximálně jenou nebo dvakrát týdně. Jenže já jsem ji používala opatrně, i když rozhodně jsem ji nezaváděla jen doporučené 2 cm, to by nemělo efekt. Zaváděla jsem ji klidně 5 nebo i 10 cm, když to šlo samo bez odporu. A každé trubičkování třeba 20 minut.
Snad to u vás nebude potřeba tak často. Ale malá i tak kvůli bolestem provřískala aspoň 10 hodin denně. To by nám trubičkování dvakrát za týden moc nepomohlo. Když to děláš šetrně, nemusíš se bát, že miminku ublížíš. Ani jsem se nebála závislosti na trubičce - že by se pak neuměla vykakat sama. Kakala i bez ní. Ale trubička ji důkladně zbavila spousty plynů a stolice a aspoň na chvilku jí ulevila od bolestí.
Nemas malo mleka? Sat z prsu je slozitejsi, nez kdyz to dostava bez prace strikackou a pokud se u prsa neuspi, tipla bych si, ze si jen hraje, ale nic nevypije, nebo vypije malo, pak ma hlad a proto se vzteka. Nemuze 40 minut pit, to by praskl, pokud ti dobre tece mleko.
Zkus kojici caj nebo vyvar. Co se tyce briska, zkus mu zvednout nozicky, ohnout v kolenou a pritlacit k brisku. Pokud ho takhle chvilku podrzis, mohl by se vykakat nebo si alespon prdnout. Moji synove kakali jeden 12× denne, druhy 5×.
Obcas muze problemy delat Vigantol nebo i ten Espumisan, pokud ho davas casto. Zkus treba na tyden zmenit leky nebo i na zkousku vysadit, jestli se to nezlepsi. Pokud spi dobre v kocarku, porid si domu kocarek. Zkus mu zazpivat, rict basnicku-klidne, pomalu, potichu. ![]()