Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, prosim vas, mate nekdo zkusenost s novorozeneckou kolikou? mame 3tydenni holcicku a uz asi pres tyden nam kazde pozdni odpoledne a vecer moc place. nekdy se da utisit, cuca mi prst - dudlik odmita - apod., ale chvilema se utisit neda a place a place. nejdrive jsme z toho byli vykuleni, tak jsme jeli hned do motola na pohotovost, ale pry je vse o.k., jen je to ta kolika - trosku prdiky, trosku poporodni stres a trosku pry jen tak bezduvodne breci.prejde to max. pry do 6mesicu.nepomahoa nic, ani kapicky sab simplex, ani rektalni rourka - stolici ma castou a bez problemu, ani tepla plenka, ani masaze - nic.musime to vazne jen necinne vydrzet? kdy to preslo u vas? obcas mame pocit, ze se z toho zblaznime..:-) pres den celkem dobry, chce se chovat, ale nebreci nebo jen trochu, ale uderem cca. 18hod nastva krize…usina nam ale za kolem 22hod a krom prestavek na jidlo spi do 7.aspon to.jeste jeden dotaz - budi se vam mimco na jidlo? nam ne…musim ji budit, ale pak si da s chuti…:-) a pousti se prsu, kdyz ma dost? nas prcek ne…tak mu dle vahy odmeruju cca. 15 minut…a za tu dobu stihne nacucnout kolem 140ml…uf.ani nevim, kolik by ted mela pit…moc vam dekuju!!!!
doporucuju precist si knizku http://knihy.abz.cz/…inko-v-okoli
tam jsou presne rady, jak na miminko pokud v podstate „bez duvodu“ place
je predevsim dulezite ho tesne zavinout do klasicke zavinovacky, vetsi pleny apod. dale mu sycet do ucha, prip. mu pustit jine podobne syceni - digestor, fen, vysavac, dobre mu dela houpani
proste vsechno, aby si pripadalo stale jako v deloze
Nám pomáhalo na koliku tohle http://eshop.apoteka.cz/…uct_info.php?…. A jinak celkově na zklidnění nošení v šátku. Mimčo cítí tvojí blízkost a zklidní se. A nosit se dá od úplně malých miminek.
Tak pevné nervy, bude líp.
![]()
k doporučení přelousknout tu knížku se přidávám…je fajn a dobře se čte
Nás zachránila tahle houpačka… http://www.mimibazar.cz/foto.php?… řekla bych, že splňuje většinu bodů, které uvádějí v nejštastnějším miminku…kromě zavinovačky
a zachraňovala nás dlouho…do 6.měsíce…teď v devátém v ní houpeme panenku
…jinak jsme ještě mazali bříško pupíkem a dávali sab simplex, ten jí chutnal
Sestry holčičky měly takovouhle typickou koliku obě, nedalo se s tím nic zázračného dělat, jen tlumit a vydržet, u druhé už na to byla sestra podle svých slov psychicky připravená.
Nejvíc pomáhalo houpat ve vertikální rovině (nahoru-dolů). Měli doma instalovaný do stropu hák a na něm na gumicuku do auta houpali děti v korbičce z kočárku. Je to podstatně méně náročnější náhrada známého
poskakování na míči.
Tak přeju pevné nervy a brzký konec kolikového trápení.
Eva
P. píše:jsem pro dudlíčky, měla jsem připravený nějaký z dárkového balení, byl tvarovaný…ten v žádném případě nechtěla, tak jsem zkusila koupit od aventu rovný bez speciálního tvaru a ten si vzala…stejnou zkušenost má kamarádka, která má teď měsíční miminko
nekdy se da utisit, cuca mi prst - dudlik odmita -
P. píše:kdy to preslo u vas? obcas mame pocit, ze se z toho zblaznime..:-)u nás se to utnulo těsně před třetím měsícem, ale fakt je ten, že od té chvilky, co jsme složili houpačku, byl taky klid…většinou se dívala na kolotoč a pak usnula, mohla jsem si i něco doma udělat, nemusela jsem ji pořád nosit a chlácholit, byla v ní spokojená…největší přínos byl, že jsme se oba uklidnili a věděli jsme, že když bude problém, pomůže houpačka…a když není nervózní maminka a tatínek, bývá miminko taky víc v klidu …taky se v ní krásně vyprdíkovala
P. píše:
jeste jeden dotaz - budi se vam mimco na jidlo? nam ne…musim ji budit, ale pak si da s chuti…:-) a pousti se prsu, kdyz ma dost? nas prcek ne…tak mu dle vahy odmeruju cca. 15 minut…a za tu dobu stihne nacucnout kolem 140ml…uf.ani nevim, kolik by ted mela pit…moc vam dekuju!!!!
asi bych na kojení nebudila, my jsme se budili kolem půlnoci, pak v pět a pak po třech hodinách chtěla pít
pokud bude přibírat na váze, nechala bych to ní…
U nás pomáhalo klubíčkování, vlastně jsme malou jakoby „složili“ na půl - nožičky jsem si opřela o hrudník a tělíčko přiklonila k nim. A u toho jsme jí ještě trochu houpali.
Pomáhal nám taky ten polštářek s peckama, já ho koupila v DM drogerii asi za 80 korun. A ještě masáž bříška krémem pupík - kolem pupíčku kroužit ve směru hodinových ručiček.
A hlavně vydržet! Fakt to najednou odezní úplně samo.
Hodně sil!
Ahoj,
my jsme trpěli na bříšlo do 2 a půl měsíce… po šestinedělí se ti sice zmírnilo, ale i tak to večery jistly ![]()
Nám pomáhalo, když jsem si sedla v posteli do polosedu, malého jsem si dala na hrudník s pokrčenými nožkami a poklepávala ho po zedečku až do spánku! Tak to šlo udělat po koupání, kdy jsme ještě nemazali bříško mastičkou Pupík…při pozdním odpoledni pomáhalo nošení, koupila jsem si Manducu a nosila malého v ní…
Držím pěstičky a věř, že to jednou fakt skončí
![]()
U některých dětí bohužel nepomáhá nic, zbývá jen vydržet. Starší trpěl kolikou do 6-ti měsíců, mladší dokonce do 7-mi měsíců. Nepomáhalo nic - Sab Simplex, Baby Calm, nejrůznější mastičky, třešňový polštářek, fén, cvičení, atd. Jediné, co pomáhalo proti pláči (zapomínali na bolení) bylo držení v klubíčku a přitom poměrně zběsile skákat na balonu (takže pohyb nahoru a dolů, jak už tu jednou bylo). Někomu pomůžou taky homeopatika, nám u staršího pomohly, u mladšího ne.
U staršího jsem z toho byla na prášky, u mladšího už jsem to snášela líp, protože jsem byla psychicky připravená.
Takže vydržet!
Martina
Ahoj, nam pomohlo, kdyz jsme maly pustili u postylky fen, nebo vysavac a pevne ji zavinuli, ono to stimuluje sum z delohy. Tak preju pevne nervy a at to brzo prejde
Ahoj
u prvního nepmohlo nic - jen to protrpět - dělalal jsem vše co bylo v mých silách i v silách místních lékařů a lékárníků
U druhéhho taky nepomohlo nic - je se raději tulil - tak ho víc uklidnilo nošení v šátku - takže to bylo taky psycho ale už menší
U obou to přešlo ve 3 měsících a to skoro přesně.
ad dudlíky - zkus ten nejobyčejnější z lékárny - vštšinou mají tvar kytičky a tvar savičky je tzv třešinka - stojí kolem dvaceti korun a jen na tento se mi byl ochotný naučit - no poradili mi to sestřičky v baby friendly porodnici že.O()
Ahoj, pridam nasi zkusenost. Nas maly taky trpel na koliky, ale po nejake dobe se zjistilo, ze ten jeho nejsilnejsi plac byl prave ten bezduvodny (zacal kolem 19.30 do cca 22.00). Nepomahalo naprosto nic! Jen se to snad lehce mirnilo nosenim na rukou a tanecni hudbou. U nas to trvalo asi 6 mesicu, pak to jak uderem hodin padlo. Chce to velkou vydrz, predevsim psychickou. Uvidis, ze za 2-3 roky se tomu spolu s manzelem budete smat a mala bude sikovna. Emma
U nás pomáhá taky poloha na bříšku - zejména držení na tzv. tygříka a potom taky z mé strany dodržování žádoucí stravy. A prolévám se fenyklovým čajem od rána do večera a to si tedy pak prdíme vesele obě dvě
![]()
Jinak to chce pevné nervy a doufat že to brzy přejde.