Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, zacala jsem davat malemu jogurt. Ze zacatku jsem pridavala do presnidavek, takze bylo vic presnidavky, ted uz je to naopak, vic jogurt nez presnidavky. No vcera a dnes se mi pak maly poblinkal, vcera jen trochu ale dnes to bylo teda radny, smrdi to jako u dospeleho cloveka, tak si rikam, jestli jsem neudelala chybu, ze mu to davam, ale cetla jsem v ruznych materialech, ze detem jogurt ano, jemu to chutna, takze co ted? Evidentne mu to nejak vadi, protoze neblinkal ani nepamatuju. Jogurt ji cca 10 dnu.
A ve kterou denní dobu mu ho dáváš? Já ze začátku dávala jogurt ráno k snídani a taky se mi párkrát stalo, že ho vyzvracela. A pak jsem zjistila, že se nedoporučujue ho dávat k snídani, protože je docela kyselý a na lačný žaludek ne zrovna vhodný… Nevím, jestli to bylo tím, ale když jsem ho začala dávat na svačinu odpoledne, už se to nestalo. Jenže pak mi jogurty stejně přestala jíst
Jo, a dáváš plnotučný? Nízkotučné taky nejsou vhodné pro malé děti…
Davam ho prave odpoledne a davam Holandii s zivou kulturou. Nizkotucne nejim ani ja
No ted me napada jedine, ze by mel tak veliky hlad, ze mu to pak vadi..jak pises s tim na lacno..
Ahojky,
pokud máš podezření, že zvracel po jogurtu, tak ho na pár dní vynech a potom to zkus znovu. Pokud by se to opakovalo, poradila bych se s doktorkou, jestli to nemůže být alergie.
Hm, pak už mě nenapadá nic chytřejšího, než že třeba toho sní moc nebo moc rychle nebo… nevím
Jí nebo pije nějaké jiné mléčné výrobky? Kvůli té alergii jako… Protože alergie by se podle mě projevila dřív než po 10 dnech a pokud má i jiné mléčné výrobky, tak bych to netipovala. Navíc zakysané výrobky se snášejí lépe než obyčejné. Fakt nevím ![]()
Taky muze vadit, ze mu ho davas studeny (jestli jo). Ten muj prtous ho studenej nechce, nechavam jogurt z lednice tak dve hodinky „odstat“ v teple.
Mne maly parkrat ublinknul po jogurtu, kdyz se ho prejed a taky kdyz se mezi tim prolival cajem, jinak vse ok. Tak jestli treba u vas taky neni neco z toho…
Alergie to asi nebude, pokud jí jiné mléčné výrobky.
Dnes se jogurty hodně doporučují, ale ruku na srdce, když si dáte bílý, neslazený jogurt s živou kulturou, je kyselý a pokud nemáte zrovna vyladěnej žaludek, moc vám jogurt dobře neudělá.
Moc bych to neřešila, však ony ty živé kultury nejsou žádný zázrak a pokud Tě to tíží, kup mu normálně probiotika (Probian mimi, Biopron, jsou i další, ale píši jen ty, se kterými mám zkušenosti).
V:,–(ím se, že po takovém Montíkovi by se mu lbě nudělalo (tím ho nechci doporučovat).
Nebo zkus jinou značku jogurtu, já dávám activii, po holandii mi malý taky zvracel a pak už ho ani nechtěl. S activií je to ok.
já dávám jogurt od 9 měsíců tak 5× týdně, předtím jen 2× týdně. obecně ho teď dr. doporučují jako mléčný výr před 1. rokem života /dřív se jedli tvarohy atd., to se dneska nenosí
/
asi nemůžu napsat nic, co už to někdo nezmínil..
pokud jedl předtím mléčný kaše, alergie není pravděpodobná, projevila by se dříve. má třeba řidší káko, nebo tak? nebo jen blinká?
zkusila bych na pár dní jogurt vynechat a pak znovu dát, zkusila bych jako holky jinou značku,
a třeba mu to zrovna nejede - teda, mně po bílým jogurtu taky není nejlíp… ![]()
Ještě mě napadlo k těm druhům jogurtů - souhlasím s Kuki, z Holandie je mi zle, Activie je lepší a z Madety je mi nejlíp. Co zkusit tu Madetu? Je nejmíň kyselá, asi má ale míň probiotik než doporučovaná Holandia a Activia. Nebo to namixovat s nějakým zá:,–(itějším ovocem, které tu kyselost přebije - asi s banánem?
mi taky začali s jogurtem nedávno, nejdřív do přesnídávky, půl na půl, ted nám chutná nejvíc jogurt s nastrouhaným banánem. Holandii jsme zkoušeli, ale nechutnala a párkrát po ní i zvracela. Madeta je v pohodě, tak zatím značku neměníme. A co se týká teploty, u nás naopak vede vychlazený jogurt ![]()
Holky, tak zahada blinkani asi rozlustena. Ten jogurt mel zrovna s merunkovou presnidavkou, mozna ze to cele bylo vic nakysle nez mu sedelo. Ted uz po nem neblinka a presnidavku davam jinou. Jeste takovy dotaz, kolik vam toho jogurtu deti sni? Mam totiz asi otesanka, protoze kupujeme velke baleni Holandie a mame to na 2,5×.
Dobre, ze je zahada rozlustena a alergie ci neco podobne nemileho vyvraceno
. Velkou Hollandii ma taky na 2,5× nekdy 3×.