Nový rodičák
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nový rodičák
Holky pomoc.Co to jako je?Vůbec tomu nechapu,jsem se o to ani moc nezajimala,ale to budou ty zmeny i pro narozene mima?
Ja predtim podnikala tak sem si nemohla vybrat a dali mi 4letou dovcu.Mala je narozena v rinu tak ma pres rok.Jak se nas to dotkne a co mam delat???Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ja tomu proste moc nerozumim
jsem na tohle magor.Kdyz jsem na materskou narok nemela sla jsem automaaticky na rodicak 4roky,ted musim jit na socialku ze chci na 3 roky abych dostavala kolik?Oni opravdu maj v hlave ho… Co nam jeste poberou?!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ale pokud sis nemohla vybrat (neměla si nárok), nemůžeš si tu tříletou vybrat ani teď… leda napsat na otce dítěte, pokud si on vybrat může, ale museli byste to stihnout tento týden, protože do konce roku se to může provést až do 21. měsíce věku dítěte a pak už to bude jen do 9. měsíce… aspoň tak já to chápu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
od nového roku je to tak, že pokud jsi podnikala a cca 2 roky jsi si před nástupem na RD neplatila sociální na důchod, jestli se nepletu, případně mě holky můžou opravit, tak volbu na 3 letou variantu nemáš, jen 4 letou. Ale nevím jestli se to týká i tebe, když je dítě narozené před nopvým rokem, tam možná ještě do výběru spadáš.Být tebou tak se informuju na úřadě, pokud jsi si však variantu už zvolila, měnit nemůžeš, a vrásky si zbytečně nedělej, alespoň porodné jsi dostala, to holky teď dostanou opravdu houby s houbičkama ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proc to nepisou jednoduse
A kolik teda dostanu.Jsem s malou sama tak nevim z ceho mam platit najem???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jelikož si neměla nárok na PPM, tak si nemohla ani volit, tudíž máš variantu na 4 roky a na tom se nic nemění ani teď. Mění se vyplácení peněz v této variantě a to tak, že 3800,– se bere již od 10 měsíců věku.
Takže pro tebe to znamená, že začneš 3800,– dostávat dříve, nevím jestli od ledna, února nebo od března, ale nejpozději od toho března.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
3800kč bude od ledna.
Ty maminky co se ještě můžou do února rozhodnou /jako já/ a rozhodnou se pro tříletou, tak jim to pak doplatí ty dva měsíce to 7600kč.
Včera jsem byla na socce se na to přeptat. Taky jsem neměla jasno. Paní velmi ochotná. Probrala to se mnou.
Ale já asi budu doma 4roky, protože se nemám kam po RP vracet a ten 4rok si nechám na hledání práce. Naštěstí máme babičku a manžel nás v pohodě uživý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za upřesnění toho snížení ![]()
A co kdyby sis nechala tříletý (je to přece jen v součtu víc peněz) a část si dávala stranou? Ten čtvrtý rok můžeš být „osoba pečující o dítě do 4 let“ zdravotní za tebe bude platit stát stejně jako při rodičáku, na důchod se ti to taky počítá a výhoda je ta, že pokud bys sehnala práci a školku v průběhu toho čtvrtého roku, tak nemáš žádná omezení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
Díky za upřesnění toho sníženíA co kdyby sis nechala tříletý (je to přece jen v součtu víc peněz) a část si dávala stranou? Ten čtvrtý rok můžeš být „osoba pečující o dítě do 4 let“ zdravotní za tebe bude platit stát stejně jako při rodičáku, na důchod se ti to taky počítá a výhoda je ta, že pokud bys sehnala práci a školku v průběhu toho čtvrtého roku, tak nemáš žádná omezení.
ale příjde mi to víc bez starostí. Já se v tom totiž moc neorientuji, tak abych něco neprošvihla. A paní na socce mi to odsouhlasila, že prý pro mě nej… situace. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani né že bych víc peněz nebrala, ale zas až tak to nehrotím. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit