Přechod z první RD hned na druhou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Přechod z první RD hned na druhou
Ahoj všem,
Chtěla bych od Vás poradit,protože se přes veškerý ty změny co se kolem MD a všeho co k tomu patří děje poradit a já se v tom nějak přestávám orientovat. Mám následující dotaz,jsem teď na rodičovské dovolené,která mi končí 2.9. 2011 a chtěla bych navázat hned na druhou,abych nemusela už nastupovat do práce a brát stejnou mateřskou a rodičák jako u prvního dítěte. Pracuji nebo vlastně jsem pracovala na směny,takže u prvního dítěte jsem byla na rizikovém těhotenství a z něho jsem pak přešla na mateřskou a následně si zvolila dvouletou variantu rodičáku. Teď právě plánujeme s manželem druhé dítě,tak aby jsme to stihly do toho 2.9. a chci se zeptat jestli dostanu stejné peníze jako u prvního dítěte a jestli budu mít možnost si vybrat i délku rodičáku,samozřejmě bych chtěla zase dvouletou variantu. Pracovní poměr mám na dobu neurčitou. A pak mě ještě zajíma,kdybych otěhotněla,v což doufám
třeba v lednu,jakou částku budu pobírat? Jestli dál rodíčák do toho 2.9 a po jeho skončení nastoupím buď na rizikový nebo rovnou na mateřskou,podle toho jak to vyjde s termínem narození nebo hned bych nastoupila na rizikový? Tak snad jsem to vše napsala tak nějak srozumitelně. Předem moc Vám děkuji za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
mnoo, čekám na odpovědi s tebou, protože v tom mám obdobný chaoz
ale z toho co jsem vyčetla, tak z přechodu z RD na RD bez pauzy ti náleží i MD ve stejné výši a následně i možnost volby délky RD
a k tomu by mě zajímalo, zda je pak i nárok na normální dovču v práci???? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
PPM ti bude náležet a bude počítaná ze stejného platu jako ta první - nemusí být úplně stejná, záleží jaký zrovna platí způsob výpočtu, na výběr varianty RP nárok mít budeš.
Jinak pokud otěhotníš v průběhu RD, tak budeš normálně brát rodičák dál, pro rizikové není žádný důvod - neuniká ti žádný plat, tudíž ani nemáš nárok na nemocenskou. Na nemocenskou by si měla nárok až po ukončení RD - a to ještě pozor na to, jak si zažádala v práci o rodičovskou dovolenou, pokud si neuvedla datum, kdy má končit, tak se ze zákona předpokládá, že žádáš na 3 roky a pak bys po ukončení rodičáku byla až do nástupu na mateřskou doma zadarmo, protože jak jsem psala výše v době RD není na nemocenskou nárok a to že sis vybrala 2 letý rodičák nemá s délkou RD nic společného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ano, mateřská se ti bude počítat jako ta první, nárok na výběr mít taky budeš. Pak máš několik možností. 1. otěhotníš ještě v době rodičáku a porodíš před jeho koncem, tzn. že ti rodičák skončí a poběží ti mateřská - rodičák ti seberou. 2. možnost je, že otěhotníš v době RD a na mateřskou nastoupíš když ti bude končit, tak ti rodičák doběhne, ale je to hodně malá pravděpodobnost. 3. že otěhotníš v době RD a rodit budeš až dlouho potom co ti skončí rodičák, takže je tu pak možnost jít na to riziko, kde to bude to samé jako při prvním těhu, že jsi šla z nemocenský na mateřskou, snad jsem to napsala tak, že se to dá pochopit. Každopádně jak psala JANA výše, musíš mít u zaměstnavatele nahlášenou RD do 2 let dítěte, jinak bys pak byla ten rok zadarmo, pak je tu ještě možnost požádat zaměstnavatele o dřívější nástup do práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky holky,mam taky prosbicku,ja jsem ted na RD ,mam ji na 3 roky a ted klukovi budou v lednu 2 roky a na cerven cekame druhe miminko a taky nevim jak to budu mit s penezma,nebo ja jsem byla jenom jeden den v praci,jsem zrovna nastoupila do nove a otehotnela a doktorka mne nechala uz doma,takze jsem byla ve zkusebni dobe a ukoncili mi pracovni pomer,ale jeste mi platili nemocenskou a materskou a pak jsem nastoupila na rodicak ,ale vubec nevim jak to budu mit ted s penezma,nebo vlastne jsem dostala vypoved a od cervna budeme mit druhe mimino,prosim o radu,dekuju moc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Super díky moc, potěšili jste mě
Teď jenom aby se to mimčo do toho září povedlo
Ještě pro jistotu,protože si nejsem jistá,zavolám v lednu do práce jestli jsem jim tam hlásila kdy mi končí rodičák,abych pak jak píšete nebyla třeba v krajním případě několik měsíců co bych měla být na rizikovým těhotenství úplně bez peněz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mamina25 píše:
Ahojky holky,mam taky prosbicku,ja jsem ted na RD ,mam ji na 3 roky a ted klukovi budou v lednu 2 roky a na cerven cekame druhe miminko a taky nevim jak to budu mit s penezma,nebo ja jsem byla jenom jeden den v praci,jsem zrovna nastoupila do nove a otehotnela a doktorka mne nechala uz doma,takze jsem byla ve zkusebni dobe a ukoncili mi pracovni pomer,ale jeste mi platili nemocenskou a materskou a pak jsem nastoupila na rodicak ,ale vubec nevim jak to budu mit ted s penezma,nebo vlastne jsem dostala vypoved a od cervna budeme mit druhe mimino,prosim o radu,dekuju moc
Jelikož nemáš trvající pracovní poměr, tak na mateřskou nemáš nárok, až do porodu budeš brát rodičák na první dítko a od porodu na to druhé ve 4 leté variantě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:mamina25 píše:Jelikož nemáš trvající pracovní poměr, tak na mateřskou nemáš nárok, až do porodu budeš brát rodičák na první dítko a od porodu na to druhé ve 4 leté variantě.
dekuju moc za radu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky. Prosím o radu. Mám roční holčičku a čekám dvojčátka.Porodné asi nedostanu.Jsem na RP a nevím, jak mám dál postupovat.Jsem v 27tt a už je to celkem náročné. Můžu ukončit RP a jít na marodní? (koupila bych si pomocnici)Původně jsem zaměstnaná i OSVČ a marodní jsem u prvního těhu měla vyšší než RP. Díky za radu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Porodné nedostaneš, teď už je jen na první dítě a to ještě jen při nízkém příjmu
- Ukončit RD a jít na nemocenskou nejde, tedy teoreticky by šlo nastoupit zpět do práce a pak odejít na nemocenskou, ale s tím by musel zaměstnavatel souhlasit, což moc nepředpokládám, jelikož jednak riskuje problémy s ČZZS a jednak prvních 22 dní neschopenky platí on
- Pokud si jako OSVČ teď neplatíš nemocenskou, tak by se ti další nemocenská počítala jen ze zaměstnání a také další mateřská se ti bude poučítat jen z příjmu ze zaměstnání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obnovuji diskuzi.
Chtěla jsem se zeptat, na co mám nárok a jaké jsou mé povinnosti při přechodu z prvního na druhý rodičák??
Mám smlouvu na dobu neurčitou, pracovala jsem tam 4 roky. Poté otěhotněla a byla celé těhu kvůli chemickým látkám na pracovišti na nemocenské. Porodila jsem v prosinci 2009. Na mateřskou dovolenou jsem nastupovala myslím 8 týdnů před porodem a pobírala tuším 11 000Kč +-… Vím, že jsem měla nárok i na proplacení dovolené, což bylo super!! Nyní jsem podruhé těhotná a mám termín porodu opět v prosinci 2012. Takže dětičky od sebe budou přesně 3 roky ![]()
- Budu pobírat mateřskou ve stejné výši??
- Budu mít opět nárok na vyčerpání nějaké dovolené, nebo ne?
- Do kdy a komu nahlásit, že jsem opět těhotná? Stačí účetní a vedoucímu směny?
- Musím jít někam něco hlásit i na sociálku, nebo někam??
Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
SOS
Holky, slyšela některá o tom, že by se mezi prvním a druhým dítětem muselo nějakou dobu pracovat i když by člověk mohl hned nastoupit na navazující mateřskou z rodičáku?
Na kamarádku takto vystartovala šéfová, měla se vracet po dvouletém rodičáku, ale je těhotná a druhé dítko se jí má narodit do dvou let prvního. Že „prý“ se to od ledna měnilo, že nemůže navázat, že musí mít něco odpracováno, že nebude mít mateřskou atd. atd…
Má smlouvu na neurčito, ale paní šéfová se změnila z osvč na s. r.o. někdy v minulém roce, všichni zaměstnanci dostali nové smlouvy, ale jí se nikdo neptal, ani si ji nezavolala, protože byla a je na tom rodičáku.
Chce ji jen zastrašit?
- Citovat
- Upravit
Já bych řekla že je to blbost. Ať zavolá na UP kdo ji vyplácí rod. příspěvek a zeptá se, ale spíš si paní vymýšlí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lekno píše:
Holky, slyšela některá o tom, že by se mezi prvním a druhým dítětem muselo nějakou dobu pracovat i když by člověk mohl hned nastoupit na navazující mateřskou z rodičáku?
Na kamarádku takto vystartovala šéfová, měla se vracet po dvouletém rodičáku, ale je těhotná a druhé dítko se jí má narodit do dvou let prvního. Že „prý“ se to od ledna měnilo, že nemůže navázat, že musí mít něco odpracováno, že nebude mít mateřskou atd. atd…
Má smlouvu na neurčito, ale paní šéfová se změnila z osvč na s. r.o. někdy v minulém roce, všichni zaměstnanci dostali nové smlouvy, ale jí se nikdo neptal, ani si ji nezavolala, protože byla a je na tom rodičáku.
Chce ji jen zastrašit?
no já jsem ted přestoupila z dvouleté mateřské rovnou znova na druhou. Malé jsou 3 týdny a malému 2,5roku. Mateřská mi chodí stejná ale vlastně ještě vyšší protože mi tam započítali i odměny které jsem v té minulé neměla. Zeptám se manžela jestli se to změnilo mohl by to vědět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit