Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj holky, ted jsem nasla tento clanek :http://www.novinky.cz/…skrtaji.html
materska mi konci 16unora a pak bych mela jit na rodicak, ale jestli to chapu dobre tak musim jit na 4roky? ja chtela jen na 3
jsem uz z tech zmen mimon ![]()
ahoj, taky jsem to zrovna četla
ale ne můžeš si vybrat.. jen tam píšou, že o tu tříletou variantu musíš požádat do konce ledna nebo února, dle věku dítěte ![]()
Nechápeš to dobře, to se týká těch, jejichž dítko bude mít 9 měsíců, což tvoje mít nebude, takže na volbu máš čas do jeho 9 měsíců. V únoru normálně požádáš o rodičák a vybereš si 3 roky.
Jdi co nejdriv na socialku a zazadej si o triletej. Jdi nejlepe zitra, hned jak otevrou, bude narvano a je to vetsinou posledni uredni den letos. Po novym roce uz se da zadat podle veku ditete, jsou tam nejaky pravidla.
Dneska jsem to slyšela ve zprávách a prý je nevýhoda ta, že máš pouze měsíc na to, o kterou variantu zažádat…
Proč musíš na 4 roky? Jestli jsi měla nárok na PPM, tak máš nárok i na 3 letou (tak to aspoň chápu já, i když přiznávám, že mně se tyhle změny snad nedotknou, takže to moc nestuduju). Jen si ji musíš včas zvolit, tj do 9 měsíců od porodu?
Určitě nemusíš na čtyři, to se neboj. Změna u 3-letého je jen v jeho volbě, tzn. že si i o něj musíš zažádat nejpozději do 9 měsíců dítěte, dříve to bylo myslím do 22 měsíců.
KLID. Zvolis si variantu jakou budes chtit, musis tak vsak ucinit do te doby, nez bude mit tvoje ditko 9 mesicu, takze mas casu dost. V clanku se mluvi o detech, ktere prave v lednu dosahnou tech 9 mesicu, coz neni tvuj pripad. Cti pozorne: Rodiče, jejichž dítě v lednu 2011 dosáhne věku devíti měsíců a kteří volbu tříleté varianty čerpání dosud neprovedli, ji přitom mohou uskutečnit pouze do konce ledna 2011.
Takze radim zavolat zacatkem unora na socialku a domluvit se, abys mohla z materske rovnou prejit na rodicak ![]()
aha
tak to se mi ulevilo, ja na socialce byla uz min. tyden a nemam potvrzeni ze mi byla priznana materska
tak cekam az mi to prijde a az pak muzu na socku
tak to se mi fakt ulevilo ze muzu na ty 3jak mam naplanovano
tak diky holky, vy me vzdy tak uchlacholite
jsem takovej plasan, no ![]()
hm, pekny bordel.
Treba ja mam doma papir od socialky, ze mam Rp do 3 let ditete a ted musim o to zadat jeste jednou?
Malej bude 18 mesicu v lednu
ka-tka píše:
hm, pekny bordel.Treba ja mam doma papir od socialky, ze mam Rp do 3 let ditete a ted musim o to zadat jeste jednou?
Já myslím že ne, týká se to jen dětí do devíti měsíců, ne?
ka-tka píše:
hm, pekny bordel.Treba ja mam doma papir od socialky, ze mam Rp do 3 let ditete a ted musim o to zadat jeste jednou?
Pokud máš papír, že máš vybráno na 3 roky, tak už znovu žádat nemusíš. Ono je rozumné volit hned při žádosti, alespoň na to člověk pak nezapomene.
Za mně to bylo do 22 měsíců dítěte. Volilajsem to na poslední chvíli než jsem se definitivně rozhodla
Mám ji na 3 roky
Jde to možná jen ted pozměnili jak píšou holky měsíce.
Taky mě to pěkně zmátlo, když se malý narodil a byla jsem žádat o porodné, pak jsem si vyřizovala mateřskou a teď si matně vzpomínám, že v té žádosti jsem psala, že chci na 3 roky a měla jsem to za vyřízené, ani jsem netušila, že existuje někdo, kdo nechává na potom, tak jsem taky teď měla nutkání volat na sociálku, zda máme vše v pořádku a pořád si nejsem 100% jistá, jestli nejsem natvrdlá ![]()
ahoj, tak já jsem asi natvrdlá, jak to tedy je
.Malá bude mít v lednu 8 měsíců a rodičák už mám zažádaný a pobírám na 4 roky, protože jsem byla na úřadu práce, tak jsem musela. Mění se tedy něco pro mě?To už teď od jejích 9 měsíců budu brát jen těch 3800? Díky