Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja mela u 2 syndromu 1:290. Hranicni bylo 1:300. Kdyby to bylo nad 300 tak me tam treba ani neposlou, nevim. Kazdopadne na genetice ti vse vysvetli, reknou co a jak, udelaji utz. Nabidnou odber plodovky… ja sla, dite by mi umrelo bud v brise nebo chvili po porodu. To jsem fakt nechtela. Kdyz mas 1:400 asi bych na plodovku nesla. Jen na konzultaci.
Tak záleží taky na věku, čím vyšší věk tím vyšší pravděpodobnost vyjde a vůbec to nemusí o ničem vypovídat.
U prvních dvou těhotenství by mne posílali na genetiku kdyby bylo rizko horší než 1:300 u třetího 1:1000, ale to jsem měla riziko podle věku 1:100 (dřív by mne poslali už jen kvůli věku). U třetího doktorka na UTZ přidávala ještě další měření, aby to přes tu tisícovku dostala. U nás se nabírá krev před UTZ, takže výsledky viděla průběžně.
my měli riziko na Down 1:8, tzn. nějakých 12,5 % dětí s takovýmto výsledkem má Downa. Zaplatili jsme si Prenascan a vše vyšlo dobře naštěstí, teď mi tu chrní 6týdenní holčička
. U vás je riziko nějakého čtvrt procenta, pokud je dobrý ultrazvuk, tak bych na plodovku nešla, to už je větší riziko komplikací kvůli ní.
Dobry den mohu se zeptat vyšlo mi na screeningu rizikova hodnota na m.down z výsledku prvniho trimesteu 1/580 nikdo mi poradne nevysvetlil o co jde? A posilaji me na plodovou vodu a ja nevim ci jit nebo ne ![]()
Ahojky, měla bych takový dotaz. Včera jsem byla na screeningu v 1 trimestru (12+6) a vyšel mi v šedé zóně. Na utz doktor neviděl nic špatně a říkal, že tam je vše v pořádku. Pak dával výsledky utz a krve do nějakého programu co vypočítává rizika a později přes dne mi volal. Říkal mi právě, že to vyšlo v té šedé zóně, ae chromozomalni vady vyšly negativně. Neznám hodnoty toho screeningu pro ty si jdu v pátek. Jen mě zajímá co teda ta šedá zóna může znamenat? Chromozomalni vady jsou negativní a já i přítel jsme byli na genetice kvůli úmrtí miminka v minulém těhotenství a tam nám žádné genetické vady nezjistili. Takže když byl utz v pořádku a ty výsledky zkreslila nějak moje krev, tak mě nenapadá důvod. Nemáte některá nějakou zkušenost? Děkuji
Ps: ještě mi vyšlo malé riziko preeklampsie, tak mi nasadí anopyrin
@Klara0225 Ahojky, pokud máš výsledek v šedé zóně, tak vyšlo riziko (nejspíš na Downa) 1:1000 a více. Šedá zóna by měla být nějak 1:300 až 1:1000
@wendelina30 Down je právě chromozomalni vada, takže pak nechápu co by tam mohlo být. Hodnoty ještě právě nemám to mi jen řekl po telefonu
@Klara0225 Je to na prd, že řekl jen takové neúplné informace. Ti doktoři si asi neuvědomují, že jako budoucí rodiče a hlavně budoucí matky stresujeme kvůli každé informaci, která se nám nějak nezdá. Teda aspoň já to tak mám
Víc se asi dozvíš až v pátek ![]()
Já nechápu, proč některá centra stále volí tento postup. Tam, kde jsem byla já, se šlo na krev asi 2-3 týdny před UTZ, takže pak na UTZ už doktorka měla veškeré výsledky, všechny hodnoty z UTZ a krve zadala do programu a po 45 minutách od příchodu do ordinace jsem odcházela s kompletní zprávou a veškerými informacemi o miminku.
Jinak pokud byl UTZ v pořádku, tak tam asi z krve vyšly hůř nějaké hodnoty, které mohou značit právě riziko preeklampsie, růstové retardace nebo předčasného porodu. Držím palce, ať je vše ok. A příště zvol jiné centrum, takové, které nevyděsí pacientku k smrti polovičatými neuplnými informacemi po telefonu ![]()
@Thomassss mě to právě dělal můj obvodní gynekolog. A jen řekl, že to vyšlo negativní jen v šedé zóně a chromozomalni vady jsou vyloučené a že se domluvíme na dalším postupu v pátek a vše mi vysvětli až v ten pátek co a jak.