Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky. Syn mi od včerejšího večera horečkuje. U doktorky jsem s ním byla, crp 18,zarudlej krk a jinak nic. V lékárně mi dali Nurofen od dvou let (jsou mu dva ale byl s rotavirama v nemocnici a má necelých 11kg) tak teď nevím jestli mu dát celej nebo kousek odloupnout, případně jak moc. Mám ještě i ty pro menší děti ale přijde mi, že to už mu ten jeden nestačí…střídám léky po 3-4 hodinách…vůbec mu to nechce dolů…
@ArumLily0 Vždycky je všude udané dávkování podle váhy. Kolik je tam uvedeno, že obsahuje účinné látky jeden čípek a kolik smí maximálně dostat tvůj syn? Nebo dej, jak se to přesně jmenuje, já ti to spočítám.
@ArumLily0 Ahoj, já bych mu dala celý - ten pro děti od 2let(125mg) - ale jen 2× denně, a pak bych mu dala mezi 2× ten menší - střídat s Paralenem jak píšeš po 3-4h. No a pokud to nezabírá, tak studené obklady na ruce a nohy… Já to znám, hlavně synovi jsem vždycky špatně srážela horečku. Tak hodně sil ![]()
A není lepší sirup? Ten se lip davkuje. U nás se od včera taky horeckuje. U dr jsme zatím nebyli, ale horečka jde srážet, tak uvidíme co z toho bude.
@ArumLily0 Zkusmo jsem koukala a prý je jednotlivá dávka 5 -10mg na 1kg dítěte. Takže minimální dávka pro jedenáctikilové dítě je 55mg, maximální je tedy 110mg. Takže ti lékárnice neměla prodávat podle věku, ale podle váhy (ale uznávám, že na dvouleté dítě váží málo, no, to jí asi nenapadlo). A když teď pročítám ty příbalové letáky, tak tam je přímo uvedeno, že minimální váha pro jeden čípek je 12,5kg (což sedí s tím mým výpočtem, když jeden čípek obsahuje 125mg ibuprofenu).
Každopádně pokud jsi mu ten čípek podala, tak se neboj. Vždycy je v tomhle případě menší zlo jednorázová vyšší dávka (tedy myšleno, když je to překročeno opravdu jen nepatrně, což by tady bylo), než menší dávka podávaná v kratších intervalech. Jde o to, že nějakou dobu trvá, než se ibuprofen v těle celý „zpracuje“. Takže nejhorší je, když někdo po hodině přidá další dávku, protože ta první má pocit, že nezabrala, pak je to obrovská zátěž na játra.
Takže bych to možná řešila tak, že bych dávala čípek a půl toho pro malé děti, to by mělo být tak akorát. Případně něco přes půlku toho většího.
@24Martina Naše dvouleťačka má čerstvě za sebou šestou nemoc. Několik dní vyské horečky a pak se osypala. Ono to jde ve vlnách, takže předpokládám, že toho teď bude všude plno ![]()