Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu jak řešit situaci ve školce, kdy učitelky nutí děti dojídat jídlo. S ředitelkou tohle nemá cenu řešit, protože se tváří, že u nás ve školce nemusí děti jídlo dojídat, musí jej pouze ochutnat, ale praxe je bohužel jiná. Jak lze tuto situaci řešit? Kam se obrátit? Děkuji
Česká školní inspekce nebo na zřizovatele. Ovšem muselo by dojít k přepadovce na nahlášenou kontrolu se připraví ![]()
@Anonymní píše:
Prosím o radu jak řešit situaci ve školce, kdy učitelky nutí děti dojídat jídlo. S ředitelkou tohle nemá cenu řešit, protože se tváří, že u nás ve školce nemusí děti jídlo dojídat, musí jej pouze ochutnat, ale praxe je bohužel jiná. Jak lze tuto situaci řešit? Kam se obrátit? Děkuji
rázně bych promluvila s učitelkou ![]()
No. Asi nijak. Na kontrolu jakyhokoli organu se pripravi a stejne - jak by ta kontrola probihala? Zmena skolky ![]()
Nechat dítě, aby se na paní učitelku poblilo ![]()
Ne pradon, já tohle nesnáším, jednou jsem do sebe musela narvat vepřová játra a držela jsem je v puse 4 hodiny, než si pro mě přišla máma a plila jsem je cestou ![]()
Zkusila bych - pokud ti jde výlučně o tvé dítě / děti, tak říct, že má dítě vadu žaludku a sní c sní, nazdar.
No tak to bych je tam sjela, že by se nestačili divit. kolik lidí má z tohoto dodnes trauma z dětství. fuj, jsem se rozčílila. tohle se dosud někde dělá??? ![]()
A vis to 100%? Na reditelku bych se obratila. v kazdem pripade, pokud to nehodla resit, tak bych pak postupovala dal. V pripade statni skolky bych se obratila na urad mestske casti, pod kterou skolka spada atd. V pripade soukrome na vlastniky skolky…Ale nehrotila bych to, pokud by se nejednalo nejake drasticke nuceni deti k jidlu. :nevim
Příspěvek upraven 11.09.13 v 08:53
@Anonymní píše:
Promluvila bych s těmi „nutičkami“. Tohle by se tolerovat nemělo. V krajní mezi bych nainstalovala skrytou kameru, jak se vůbec k dětem chovají..
Ono záleží jak velké porce děti dostanou- když jsem viděla že svačinka je čtvrtka chleba a k obědu dostanou porci pro roční dítě, tak bych to nucení k jídlu neřešila. Je potřeba aby děti za celý den něco snědly. To nemluvím o tom, že vždy se najde dítko které něco nemá rádo a nejí- kazí tím celý kolektiv.
@puntice Tak játra ve školce jsem držela v puse hodinu než mě pustili na wc, tam jsem je vyplivala a přišla na to učitelka a byla na mě pěkně hnusná. To si pamatuju do teď..
@Saroya píše:
No tak to bych je tam sjela, že by se nestačili divit. kolik lidí má z tohoto dodnes trauma z dětství. fuj, jsem se rozčílila. tohle se dosud někde dělá???
Jo, třeba u nás. Teď si na to stěžovala kámoška. Od minulýho pondělí jí tam chodí synek, už jí 3× volali, ať si pro něj přijede, že brečí (jasně, to dítě ze začátku ve školce brečí, ale když mu vždycky zavolaj mámu, tak si na to zvykne, že si mámu může vybrečet, navíc je problém to vysvětlovat v práci) a včera jí volali, ať si pro něj přijede, že zvrací - donutili ho sníst čočku, kterou nesnáší
Bohužel je to tu jediná školka, ostatní jsou daleko a plný ![]()
No nám ředitelka říkala, že pokud by jim na něco takového kontrola přišla jsou za to obrovské pokuty, je to proti standardům. Jde o to jak to prokážeš. A já bych to tedy hrotila hodně nestojím o to, aby dítěti vypěstovali v MŠ poruchu příjmu potravy. U nás je spolupráce bezvadná, spíš se zajímají o zvyklosti dítěte a řeší se to až v případě, že dítě dlouhodobě nejí nic. Loni tam měli chlapečka, který takhle zareagoval na nástup do školky, přestal jíst, jenom pil. Učitelky zkoušely ledaccos až pak jedna vypozorovala, že zelného talíře sní vše, takže už mu servírují vše na zeleném
.
Tohle je o lidech a přístupu.
No, to je bes… Jak za krale Klacka. Razne bych si promluvila s ucitelkou za pritomnosti reditelky…
Dcera jako nejedlík měla ve školce s nedojídáním problém. U jídla sedávala poslední a s brekem. Naštěstí chodila domů po obědě, takže jsme to mohli řešit hned. Učitelkám jsme slušně ale nekompromisně několikrát vysvětlili, že nemusí dojídat. Opakovali jsme to vždy ráno a při vyzvednutí, až si to zapamatovaly. Stejně si myslím, že ji nenutily, hlavně když nás viděly stát ve dveřích. Ale byla jsem svědkem toho, jak tam pomocná učitelka (byla jen záskok) rvala nějakému klukovi do krku zelný salát. Kluk brečel, ona byla dost neurvalá, kluk se nakonec poblil a ona na něj začala křičet. V tom mě spatřila stát ve dveřích a byla potichu, asi jí podle mého naštvaného výrazu ve tváři bylo jasné, co si o jejím chování myslím ![]()
Taky bych si tam na ně došlápla, pamatuju si jak mojí ségru asi ve 2. třídě nutila družinářka dojíst polívku, ve které byly fakt velké kusy tlustého masa
no ségra s družinářkou v zádech zkoušela polévku sníst, ale nedala to a prostě se tam pozvracela… máma tam tenkrát šla, babu sjela a už jsem jí nikdy neviděla nikoho peskovat za nedojedené jídlo. Prostě bych tam šla, tohle bych si rozhodně nenechala líbit a kvůli nějakým kravkám dítěti zprotivit jídlo… ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.