Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše malá 3r poo spát chodí. Je hodně ulitaná a hyperaktivní, ale že by šla sama od sebe to ne, malinko ji nutit musìm. Ale pokaždé je hned do 5ti min. tuhá - to je pro mě znamení, že to potřebuje. Kdyby mi třeba půl hoďky čučela do stropu, tak se na to vyprdnu.. ![]()
No to je těžké kolikrát je s tema babkama horší domluva, jak s malým rozmazlenym dítětem.
Mají aktivistky potřebu se plést do věci do kterých jim nic není.
Já vlastně ani nevím, co chceš slyšet.
Nevidím důvod, proč by 3-leté dítě mělo spát, pokud nemá potřebu. ![]()
Starší syn mi nespal po obědě od 2 let. Neměl potřebu, už to nepotřeboval, do večera to zvládal naprosto v pohodě. Byl zvyklý si po obědě zalézt na gauč a koukat na pohádku, takže byl v klidu. Ve 3 letech šel do školky a začal tam po obědě zase spávat. Doma a o víkendech nespí nikdy.
Mladší syn má 2,5 roku a po obědě spí a na tom teda trvám (lehám si s ním). Kdybych to nechala na něm, tak spát nepůjde, ale ve tři odpoledne to s ním bude k nevydržení, protože bude unavený a tím pádem vzteklý a až do večera bude chtít nosit, věšet se po mně a bude řvát jak tygr. Vyzkoušeno mockrát. Pro něj je zkrátka lepší, když si po tom obědě lehne. Nějaký odpočinek u pohádky na gauči, jak u staršího, u něj nehrozí. To ho baví pět minut. O víkendech nespí, protože je doma brácha a ten slouží samozřejmě jako rušivý element.
Babičkám a dalším bych řekla, že ony už své děti vychovaly podle svého a já své děti vychovávám také podle svého.
Dcera přestala spát po obědě ve věku 1 rok a 9 měsíců a nespala pak ani ve školce. Tam si prohlížela knížky nebo malovala, nikdo ji spát nenutil. A i tak večer usínala pozdě a ráno nerada vstává. My jsme celá rodina sovy už po několik generací, takže jsem s tím i počítala. Nikdy bych nedržela dítě násilím v posteli, když spát nechce a nepotřebuje, ani nechápu proč by to někdo měl dělat. Stačí si představit, kdyby mě někdo zahnal do postele v 10 večer a musela bych tam zůstat až do 1 v noci, kdy jsem zvyklá usínat.
Ono to podle mě hodně záleží na tom, kdy dítě vstává. U nás děti vstávají úderem 6h a to by tříleťák do večera ještě nevydržel. Takže po obědě spát chodí bez větších obtíží.
Nutit do spaní snad ani nejde.. i když vlastně, ano jde, moje máma, když je tu na návštěvě, tak s oblibou nutí mého 3letého syna k tomu, aby šel po obědě spát. normálně totiž už nechodí. dle ní, prostě každé malé dítě má po obědě spát. donutí ho spát, jenže usne třeba po dvou hodinách převalování v posteli, třeba až ve 4 odpoledne, což už není po obědě, vyspává do 6 a pak tady večer lítá jak pometlo…
takže za mě, nenutit…
@malyprinc12 Ahoj, moje skoro tříletá od těch cca dvou přes den také nespí. Ptám se, umožňuji, ale nenutím. Přijde mi, že spánek bere jako ztrátu času ![]()
@MisaHanuska U nás se taky vstáví v šest a do sedmi funguje. Pokud usne přes den třeba v autě nebo spí v té školce, tak usíná kolem deváté večer.
Myslím, že univerzální recept není Je to o dítěti, jeho potřebě spánku a dopadu na denní režim rodiny. To má každá mama vypozorované a mylím, že bysi do toho neměla od nikoho cizího nechat muvit.
Můj bratránek chodil spat 2× denně ještě ve dvou a půl letech. To že on to tak měl přeci neznamená, že všechny ostatní matky dvouleťáků mají trvat na jednom dopoledníma jednom odpoledním spaní.
Moc nevím, co chceš slyšet, máš to srovnané a zavedené tak, jak vám to vyhovuje, vč. školky, co řešit? CHceš znát spánkový režim ostatních dětí? Já bych nenutila, resp. mojim 2 tvrdohlavoušům by to bylo u zadele. Naštěstí ještě starší (3,5) poobědě spí a mladší taky. Jinak bych si už házela mašli. Když se stane, že nechce starší spát, požaduju, aby byl alespoň chvíli v pokojíku a třeba si prohlížel. Bohužel tato doba se dost zkraceje, kdy vydrží „odpočívat“. Mladšímu to nevysvětlím, ten otravuje hned. Potřebuju aspoň chvilku na vydechnutí, kafe, něco v klidu zakousnout.
Jinak neuznávám, když je dítě evidentně unavené a rodiče spát nedají, protože chtějí, aby šlo dítě v 7 spát a ještě „zakazují“ učitelkám ve školce dávat jejich dítě spát, přitom když si lehne, tak usne. Tudíž je evidentně unavené a spát potřebuje. Co mám pak sama uč. dělat, když musí být u spících, a zároveň hlídat v jiné třídě nespící? Rozpůlit se zatím nedokáže. Toto vím přímo od mamky učitelky. Ať si berou rodiče dítě tedy domů.
Mě dvouletá spí po obědě 2-3 hodiny. měla tendence asi 2× bojkotovat, ale nechala jsem ji v pokoji a dávala zpět do postele…někdy si prostě dvě hodiny povídala..ale vždy to bylo třeba dva, tři dny a pak zase spávala normálně. teď se narodí druhá, tak jsem ráda, že jsem nepovolila ![]()
@reinkarnace
na mě to oba taky zkoušeli, jako že spát nee. Taky jsem nepovolila a starší se blokne max. 1-za 14 dní a to většinou, když spí dlouho ráno. Mladší zatím 2× spal jen asi půl hodiny, jinak vydrží v průměru hodinu a půl. Já jsem na ten spánek úplně upnutá, bez chvilkového odpoledního odpočinku bych už nebyla
.
@Adinka_2012 mluvíš mi z duše
stejně jako se s ní nebavím večer. v sedm spat a hotovo (kamarádce chodí dítě v deset a to už i já mám kolikrát půlnoc) mám i jiné věci na práci než ve dne v noci nahánět torpédo ![]()
@reinkarnace
večer totéž, teda až v osm, mladší mlíko, zuby, do postýlky pusu a dobrou noc, odejít - tak 2× si mě teda ještě zavolá, resp. zaječí máma, ale to opět jen položím, pohladím a jdu. Starší zuby, pohádka, pár rozumů, pusa a odchází se. I když neusne hned, tak v klidu (u něho zázrak nebeský
) vydrží po tmě ležet a do půl hodiny je tuhej…Jako aspoň to spaní je u nás v normě+teda jídlo, jinak jsou naše děti vstupenkou do blázince
.