Nutit čtyřleťáka do školky?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
44192
4.9.13 07:04

Nechala bych ho doma. Důraz na kolektiv je přehnaný. Pobyt ve státní běžné školce dvakrát do týdně nemá smysl, protože o to hůř se dítě může zapojit do souvislých činností, které tam probíhají - třeba týdenní projekty. Když přijde dvakrát za týden, neví, která bije.

Dcera skoro pětiletá je ve školce ráda, problémy nebyly a nejsou, ale když se předem domluvíme, tak nejde(většinou v pátek). Ráda si ji nechávám doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
4.9.13 08:07

Já jsem typ, co když něco řekne, stojí si zatím a je mu jedno, jak se k tomu dítě staví. Nemám dítě závislé na rodičích naštěstí, dcerka je zvyklá být téměř od narození na noc a více pryč, takže se těším, až bude ve škole. Bude to dobré i pro ni, má ráda lidi, kolektiv, takže kdyby mohla, je tam už teď, má 2 ročky. Zkoušela bych dítko dávat do MŠ denně. Aspoň do oběda, nebo přes oběd, některé věci trvají, já taky školku probrečela, ale spíše jen odchod mamky, kd yjsme jí mávala, pak to bylo v klidu ten pobyt :) Takže promluvit si s dítětem, co mu vadí, vysvětlit, proč je pro něj školak prospěšná, atd, jistě se to zlepší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
4.9.13 08:15

Nenutila bych ho a nechala ho doma..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22001
4.9.13 08:32
@Drogheda píše:
Ahoj,
dávali byste do školky dítě, které tam nechce být (v případě, že jste doma)? A teď nemám na mysli nějaký ranní řev v šatně. Vojtíkovi jsou 4, v pondělí šel poprvé. Nezapojil se, jen čekal až přijdu. Já jsem doma, takže mám představu, že bude chodit třeba dvakrát, třikrát týdně jen na dopoledne, aby byl trochu v kolektivu. Teď večer mi tu brečel, že nechce do školky, že chce být se mnou, že se mu ve školce stýská. Vím, že je ještě brzy na to dělat závěry, protože tam byl jen jednou a jeho reakce je stejná, jako tisíců dalších dětí. Nutno však podotknout, že manžel byl to samé. Školku poctivě nenáviděl až do konce, s nikým si nehrál, prostě jí přetrpěl. Jeho maminka už chodila do práce, takže ale neměl jinou volbu. Já jsem doma, tak nevím, jestli si ho třeba ještě doma nenechat. Mám ho doma ráda, ale chtěla jsem, aby byl trochu s jinými dětmi, osvojil si třeba některé dovednosti.
Ještě podotknu, že do školky nešel sám, ale s mladší sestrou. Té se tam líbilo a těší se tam. Ona je ale vyloženě společenský typ. Vojtík nikdy na děti moc nebyl, hraje si svým způsobem a sám.
Je ještě brzy dělat nějaké závěry, ale vím, že je velikej cíťa a nerada bych, aby měl ze školky nějaké trauma.

Čtyřleté dítě bych tam dávala pravidelně a důsledně každý den na dopoledne - minimálně dva měsíce. Teprve potom bych se poradila s učitelkami, jestli se situace nějak vyvinula… a na základě toho se rozhodla.

V žádném případě bych po prvním týdnu ani neuvažovala o tom, že bych ho nechala doma. Toto jsou věci, které trvají delší dobu - i pro starší děti je adaptace náročná, natož u mladšího, který navíc nikdy v podobném kolektivu dříve nebyl. Uvažovat tímto směrem po čtyřech dnech je víc než ukvapené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elessar
4.9.13 08:34

Nechala bych si ho doma…ale zase aby se to za rok neopakovalo a ten poslední rok před školou už je ve školce povinný…tak by možná bylo lepší, aby si zvykl už teď a udělal si kamarády. Nevím, zkus mu to nějak rozumně vysvětlit, aby se tam těšil, že tam hrají hry, má tam kamarády, spoustu hraček…a že je to jen občas na pár hodin, a pak že zas bude s tebou a povypráví ti co všechno dělal ;) nevím, já školku milovala, prý jsem brečela když byl víkend a školka zavřená :lol:

• Citovat
  • Upravit
3088
4.9.13 08:37

@BohunkaP Moje řeč :) Nejsem typ, co když dítě brečí, hned utěšuje a dělá všechno pro to, aby bylo dítě spokojené a neplakalo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3031
4.9.13 08:40

Nechala bych ho tam alespoň do konce září, spíš déle. Září je pro všechny zvykací, nováčci pláčou a na režim najedou později. Dávala bych ho tedy denně, aby si zvykl, že školka je součástí dne a ne že tam chodím jen občas, co si potom má myslet? Že tam jde za odměnu nebo za trest? :nevim: Neprotahuj loučení v šatně, to je spíš na škodu. My máme rituál přečtu jídelníček, pusa, plácnutí do dlaně a maže :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3441
4.9.13 08:40

@Drogheda Zkus se ho zeptat, proč se mu tam nelíbí…určitě bych to ještě zkoušela. Kvůli socializaci. Pak bude muset jít do školy a zvyknout si na děti. A to už se ho nikdo ptát nebude, jestli tam chce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.9.13 08:46

@Drogheda dala bych mu tak měsíc, jestli se to změní nebo ne, pak ho případně odhlásila. Jako děti se namají nutit, ale zase na druhou stranu, nenechala bych si od 4letého diktovat, jestli bude chodit, nebo nebude.. Co kdybys byla v situaci, že by tam chodit musel (nástup do práce?), pak by to musel zvládnout. Rozhodování těžké, ale já třeba kluka z první školky neodhlásila, i když to na začátku taky zkoušel. Zvykl si, pak se i těšil. Uvidíš, dej tomu čas :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22001
4.9.13 08:47
@Acinore píše:
Nechala bych si ho doma…ale zase aby se to za rok neopakovalo a ten poslední rok před školou už je ve školce povinný…

Uvažovat po třech dnech o nechání doma je ukvapenost, která může nadělat víc škody než užitku.

Čtyřleté dítě už není žádné bezbranné batolátko - a když ho maminka po třech dnech nechá doma, hrozí, přesně jak píšeš, reálné riziko, že příští rok to bude totéž. Protože se zablokuje už dopředu - bude mít na školku vzpomínku z letoška… jako na něco, kam nechce, kde se mu nelíbilo a odkud si po týdnu vyplakal útěk. To není správný přístup.

Něco jiného je to u takových těch situací, kdy píše maminka, že její dítě ve školce pláče - a pak se ukáže, že mu ještě třeba i chybí pár měsíců do tří let… Tam je to o něčem jiném, takové mrně to prostě zkusí a když to nejde, může klidně nastoupit za rok nebo za půldruhého roku a žádné trauma z toho mít nebude. Ale čtyřleťák už je mentálně úplně jinde.

Příspěvek upraven 04.09.13 v 08:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
4.9.13 08:47

Nechala bych si ho doma a zkusila později.
To, že brečí před mámou a nechce do školky jít a pak ve školce „je v pohodě a hraje si“, ještě neznamená, že je tam spokojený. Prostě se přizpůsobí dané situaci, co mu taky zbývá, že.
My dospělí přece taky „non stop“ nebrečíme, když nejsme spokojeni nebo jsme nešťastní. Pobrečíme si a pak, hold když není východisko, snažíme se nějak sžít s danou situací (příklad s nadsázkou - nuceně pracovní tábor - tam taky lidi nebrečeli pořád, dokonce by se zdálo, že se jsou plus mínus ok - ráno vstali, šli pracovat, jídlo, povídali si, šli spát… ale určitě byli nešťastní..).
Takže za mě pokud bych mohla, nechala bych si ho doma, zkusit později, třeba ještě není připravený, každý je jiný. Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22001
4.9.13 08:50
@AdaAda píše:
Prostě se přizpůsobí dané situaci.

A co je důležitějšího než naučit naše děti do života právě toto? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
4.9.13 08:56

@BohunkaP Přesně tak. Rodiče jsou důležití, ale jestliže dítě pomalu odmítá být bez maminy, v horším případě ona bez něj, je to pro dítě špatné. Je třeba se dostávat do kolektivu a zvykat si i na jiné, než jen na rodinu :) Takže postupně bych dítko do školky dávala. Než by šlo do školky, postupně bych třeba po hodince denně ukazovala, jak to tam chodí, co se dělá, atd. Ať si dítko zvykne, jak se píše výše, do školy pak taky musí a nikdo si ho doma už nenechá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
4.9.13 08:56

Mam doma neco podobneho, princeznu 3 a ctvrte roku, mamanek, citlivka. A protoze vim, ze nekdy nastoupit bude muset (asi za rok, nyni jsem doma s mladsi), tak jsem ji letos prihlasila do soukrome miniskolicky na 3 dopoledna tydne. Samozrejme ze tam nechce, ale pokud nebude delat echt sceny, tak ji necham si zvyknout si a stahovat ji nemam v planu. Protoze za rok by adaptaci na 30hlavy kolektiv na cely tyden durch nesla od maminky stokrat hur, nez kdyz uz bude malinko zvykla odsud, hlavne byt s detmi a beze me ;) Nehlede na to, ze by si pamatovala, ze lze vycouvat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
4.9.13 08:58

Tak právě jsem se vrátila ze školky a co tam se dělo 8o to že tam od pondělka pláče jedna holčička tak dobrý, včera plakal ještě jeden chlapeček, a dneska těch dětí bylo pět 8o maminka odvedla jednoho do třídy, on scény a utekl zase k ní, myslím že to tam dělá do teď :roll: paní učitelka dvě na klíně, no nezávidím ji. A když jsem šla z obchodu, tak jsem slyšela pořád řev, teď ty mrňata koukají, vyděšení, no nelíbí se mi to. To jsou fakt hrozný hysteráky :( nudle ve vlasech, teď kolem sebe mlátí, utíkají.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML