Nutit čtyřleťáka do školky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
K-Black
4.9.13 09:39

@Maty1989 nevím čím to je :nevim: mě z pozice cizího člověka je těch dětí líto, ale neznám tak nemůžu posoudit. Třeba jsou to hysterky co zkouší maminu, nebo rozmazlenci :nevim:
Můj syn 3.5 nastoupil v pondělí poprvé, mazánek, ňuňánek, rozmazlenec, mezi děti moc nechodil, občas jen na hřiště, byl asi 3× v MC ale se mnou. Celé prázdniny bylo slovo školka považováno za něco fakt fuj :lol: do školky nechci, v žádném případě, chci být s maminkou :lol: no a v pondělí nástup, ani jedna slzička, včera scéna že nechce po obědě domů 8o jako vím že to ještě může přijít, nejsem naivní ;)
Jsem moc ráda, že to takhle zvládá, i když aspoň slzičku pustit mohl, si teď přijdu jak megera a že mě nemá rád :lol: :mrgreen:

Včera paní učitelka říkala, že konkrétně u té holčičky to dělá maminka, že se pořád loučí, samé objímání, pusinky, 3× se vrací :roll:

• Citovat
  • Upravit
3441
4.9.13 09:44
@Drogheda píše:
Nelíbí se mu tam proto, že tam nejsem já. POřád opakuje, že chce být se mnou. Učitelky znám, jsou super, děti taky v pohodě. Žádný příkoří se mu určitě neděje.

Tak bych ho tam nechala chodit…časem si zvykne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
4.9.13 09:44
@Maty1989 píše:
@K-Black Otázkou je, čím to je. Samozřejmě každý jsme nějaký, někdo je citlivější, nemůže za to, ale takový scény? To je děs, moderní doba fakt má plno věcí kolem, takže buď ani děti nechodí mezi jiné, nebo nevím. Že dělají takové scény a nechcou od matky. Samozřejmě nevím, jak se bude tvářit mé dítě, ale je schopná být i s jinými lidmi, než se mnou, takže to tak zlé u nás snad nebude :)

Víš, ono je to těžké. Tím to fakt není, že by nechodily mezi jiné. Já mám děti dvě - starší dcera po nástupu do školky (ve 2,5 letech) do ní vplula jako královna. Od prvního dne nadšená, natěšená, domů odcházela s pláčem - jako jasně, byla unavená, bylo to náročné, o to nic. Ale žádné plačtivé scény, školka byla od počátku radost.

Mladší syn - vedený naprosto stejně - byl jiný. Do školky nastoupil už ve dvou letech (do soukromé, kde byl se sestřičkou v jedné třídě) a zase naprostá pohoda, klídek. Měl tam sestru, byl nadšený, užíval si to… O 3/4 roku později nastoupili oba do státní - starší coby předškolačka do vyšší třídy, on do nejmladší. A začal „tanec“ - první tři neděle plačtivé scény po příchodu do šatny, paní učitelce po předání do náruče srdceryvně plakal na rameni, nebylo to nic příjemného. Pak přicházely různé přechodné fáze typu pláč po spinkání, pláč po nemoci, apod… a po cca třech měsících jsem začala po příchodu dostávat vynadáno „mamíí, ploč jsi tu zase tak blzo!!!“

Každé dítě má svá období, kterými si potřebuje projít. Důležité je pomoci mu je zvládnout - nikoli pomoci mu z nich utéct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
4.9.13 09:49

@BohunkaP
Chápu tvůj názor. Jen podle mě projít školkou či neprojít školkou není otázkou úspěchu či neúspěchu v pozdějším životě (samozřejmě nevím, zda to bylo někdy vědecky ověřeno :-) Dítě přichází do styku s jinými dětmi i mimo školku - děti kamarádek, sestřenice, bratranci, sourozenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
4.9.13 09:50
@Drogheda píše:
Angua @Angua Motivujeme ho neustále, vyprávíme, jaké to bylo, když jsme chodili my (samozřejmě tatínek nepovídá o svých traumatech):-). Bačkory si taky vybral, obrázek ve školce zrovna tak. Ségra na to reaguje taky radostně. Hurá školka. O ní fakt strach nemám, ačkoli po vzoru Vojtíka taky ráno bulela. Vojta je nervák, hračky ho nebaví, nesnáší hluk a hodně lidí. Chci, aby se trochu osamostatnil, právě kvůli budoucí škole a povinnostem.

Mám doma přesně ten stejný exemplář :lol: (hluk, lidi, nesnáší…) A on je zvyklý být bez tebe? Třeba jestli chodí k babičkám a tak… A se ségrou je ve stejné třídě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
4.9.13 09:50

@BohunkaP To určitě. Ano, jít postupně a nekřičet na dítě, ale neptat se ho, zda chce či ne, jen říct, že je to potřeba a pokračovat. To je jako odnaučení dítě na kojení, dudlík, atd. Být důslední a držet se toho, co chceme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
4.9.13 09:52

@AdaAda Nesouhlasím, školka je předfáze školy, je třeba naučit dítě jiné autoritě a ne vždy se setká dítko třeba s 20 dětmi najednou. A je něco jiného cizí dítě a rodina :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
4.9.13 09:53

Já bych to nechala ještě tak zhruba 14 dní až tři týdny a pak bych se rozhodla. Pokud bych viděla, že na školku zralý není, tak bych ho stáhla.
Nepřeceňuji vliv kolektivu a ani si nemyslím, že v současných přeplněných školkách, kde je tolik dětí, učitelky na ně nemají čas se jim nějak individuálně věnovat, tak je to pro všechny děti nějaký nutný přínos a blaho.

Nemyslím si, že dítě musí od těch 3-4 let nutně do kolektivu každý den v týdnu, jinak se pak nezačlění do kolektivu, bude mít probémy ve škole atd… Jsou i děti, které vě školce nebyly vůbec a problémy nemají, naopak některé mít můžou, ale to si musí každá matka rozhodnout sama podle povahy svého dítěte. A každé dítě je jiné, některé školku vyloženě protrpí, do kolektivu se nezačlení, to je pak k ničemu.
Já na svých dětech vidím ohromné pokroky, syn ani dcera ve 3 letech na školku nebyli připravení a zralí, kolektiv je nelákal, syn šel ve čtyřech, dcera skoro ve čtyřech a zatím bez jediného pláče. Kdybych je dala dřív, tak by nastaly problémy, naštěstí jsem zatím doma a můžu si to dovolit. Syn chodil jen zhruba 3× týdně a v pohodě, tady nejsou nějaké týdenní cykly, že by pak měl problémy.

A pokud čtyřleté dítě brečí ve školce, tak v pěti letech už nemusí, natož ve škole, ty děti se mohou po pár měsících posunout o dost dál a je to pak úplně jiné dítě, které už mí víc rozumu a lépe chápe, že te´d už musí každý den a je to nutnost.

Já jsem třeba s dětma chodila do mateřského centra a dávám je občas i do lesní školky, kde je pár dětí a kontakt s dětma měly už před školkou, ona není jen státní školka, socializace se dá trénovat i jinde.

• Citovat
  • Upravit
22042
4.9.13 09:53
@AdaAda píše:
Chápu tvůj názor. Jen podle mě projít školkou či neprojít školkou není otázkou úspěchu či neúspěchu v pozdějším životě (samozřejmě nevím, zda to bylo někdy vědecky ověřeno :-)

Samozřejmě že není. O tom tu ale není řeč.

Řeč je o tom, zda ustoupit nebo neustoupit čtyřletému dítěti, které se po třech dnech školky snaží pláčem (resp. „tichým utrpením“, jak psala zakladatelka) dosáhnout toho, že zůstane doma.

Jinak řečeno, bavíme se o určitém výchovném principu - ne o tom, zda je školka pro děti nutná nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
4.9.13 09:54
@Drogheda píše:
Ahoj,dávali byste do školky dítě, které tam nechce být (v případě, že jste doma)? A teď nemám na mysli nějaký ranní řev v šatně. Vojtíkovi jsou 4, v pondělí šel poprvé. Nezapojil se, jen čekal až přijdu. Já jsem doma, takže mám představu, že bude chodit třeba dvakrát, třikrát týdně jen na dopoledne, aby byl trochu v kolektivu. Teď večer mi tu brečel, že nechce do školky, že chce být se mnou, že se mu ve školce stýská. Vím, že je ještě brzy na to dělat závěry, protože tam byl jen jednou a jeho reakce je stejná, jako tisíců dalších dětí. Nutno však podotknout, že manžel byl to samé. Školku poctivě nenáviděl až do konce, s nikým si nehrál, prostě jí přetrpěl. Jeho maminka už chodila do práce, takže ale neměl jinou volbu. Já jsem doma, tak nevím, jestli si ho třeba ještě doma nenechat. Mám ho doma ráda, ale chtěla jsem, aby byl trochu s jinými dětmi, osvojil si třeba některé dovednosti.
Ještě podotknu, že do školky nešel sám, ale s mladší sestrou. Té se tam líbilo a těší se tam. Ona je ale vyloženě společenský typ. Vojtík nikdy na děti moc nebyl, hraje si svým způsobem a sám.
Je ještě brzy dělat nějaké závěry, ale vím, že je velikej cíťa a nerada bych, aby měl ze školky nějaké trauma.

Když budu moct, děti do školky nepůjdou. Nemám dobre zkušenosti se skolkama. Takže za me nenutit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
942
4.9.13 09:57
@Acinore píše:
a ten poslední rok před školou už je ve školce povinný…

Není povinný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
4.9.13 10:03

Dítě potřebuje prvně rodinu a přes rodinu jako první článek, se postupně socializuje. Známí, jejich děti, sousedé..To, že díky školce je dítě připravené lépe do školy a do života je Imho učiněný nesmysl, pozustaly jeste z dob komunismu, kdy celá rodina musela povinně do prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
4.9.13 10:05
@123l píše:
Dítě potřebuje prvně rodinu a přes rodinu jako první článek, se postupně socializuje. Známí, jejich děti, sousedé..To, že díky školce je dítě připravené lépe do školy a do života je Imho učiněný nesmysl, pozustaly jeste z dob komunismu, kdy celá rodina musela povinně do prace.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
4.9.13 10:15

A ještě jsem chtěla dodat, že zpětně bych syna klidně dala do školky až od 4,5-5 let. Bohužel jsem dala i na to hučení okolí, že kolektiv je nutný a jsuu mu už čtyři a blabla…
Do školy půjde až skoro v 7-mi letech, takže ve školce by i tak strávil dva roky.

Chytl hned na začátku nejhorší učitelku ve školce, která ho od školky částečně odradila a v podstatě nám ten začátek poněkud pokazila, chodil tam první rok jen sporadicky. Teď se mu tam už líbí, ale má už mnohem lepší učitelky. Takže ono je to i o tom, kdo v té školce je, bohužel na výběr moc není.

• Citovat
  • Upravit
50725
4.9.13 10:19

@123l mně taky dalo hodně práce, než jsem sama sebe přesvědčila, že školka je dobré místo :mrgreen: I tak jsem skeptická. Ale malý je zatím fakt nadšený. Samozřejmě je tam tři dny, nespí tam, nedá se to tak brát, ale dokud je spokojený on, jsem i já :lol: A případné problémy se dají (většinou) řešit… Není to právě jak v dobách komunismu, kdy matka musela držet hubu a krok. Spolupráce rodič a školka je dnes na úplně jiné úrovni. My prý budem za 14 dní doma něco vyrábět, už teď se toho děsím. Doufám, že ne med, protože mají letos jako téma včely :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí