Nutíte děti do sociálního kontaktu?

Anonymní
19.1.23 15:24

Nutíte děti do sociálního kontaktu?

Kdo máte doma děti, co jsou silně introvertní až asociální, nutite je do sociálního kontaktu? Jakou formou a jak často?
Jde mi hlavně o děti na prvním stupni.
Jak to řešíte s dětmi, když máte doma návštěvu s dětmi a vaše děti se před nimi schovají? Prostě je jejich společnost obtěžuje.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
613
19.1.23 15:26

Nenutila jsem když se jí nechtělo zapojovat, po chvilce se sama připojila. Teď je dcerka spíš extrovertní :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9697
19.1.23 15:28

Nenutím, na druhou stranu od cca 2.-3. třetí třídy odmítám vyřizovat věci, které by dítě mělo být schopné vyřídit samo (nepůjdeš si koupit zmrzlinu, žádná nebude apod.). Komunikovat s návštěvami je nenutím vůbec. Nevidím k tomu důvod. Pokud to tedy není jejich návštěva, ale s tou komunikují jaksi sami od sebe :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22004
19.1.23 15:31
@Anonymní píše:
Kdo máte doma děti, co jsou silně introvertní až asociální, nutite je do sociálního kontaktu? Jakou formou a jak často?
Jde mi hlavně o děti na prvním stupni.
Jak to řešíte s dětmi, když máte doma návštěvu s dětmi a vaše děti se před nimi schovají? Prostě je jejich společnost obtěžuje.

Nezvala bych si domů návštěvu s dětmi, pokud bych věděla, že ty moje před nimi utečou a nebudou s nimi chtít komunikovat. Taková situace by mi vůči návštěvě připadala extrémně trapná a hulvátská, čili bych se jí snažila za každou cenu předejít a s dotyčnými dospělými se scházela bez přítomnosti dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.23 15:34
@Xeronias píše:
Nenutila jsem když se jí nechtělo zapojovat, po chvilce se sama připojila. Teď je dcerka spíš extrovertní :palec:

Jde opravdu o děti, co se nechtějí zapojovat. Nechtějí chodit ven, nemají kamarády. Jediný sociální kontakt mimo rodinu je škola.

@Jahru jedná se i o jejich návštěvu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.23 15:36
@BohunkaP píše:
Nezvala bych si domů návštěvu s dětmi, pokud bych věděla, že ty moje před nimi utečou a nebudou s nimi chtít komunikovat. Taková situace by mi vůči návštěvě připadala extrémně trapná a hulvátská, čili bych se jí snažila za každou cenu předejít a s dotyčnými dospělými se scházela bez přítomnosti dětí.

Situace byla „Mami, pozvi tetu Simonu s Matějem.“ No a pak si Matěje odmítl všímat a schoval se.

• Citovat
  • Upravit
37131
19.1.23 15:36

Nenutila bych a zvát si domu návštěvy s detmi, když o to moje dítě nestojí, je taky blbé. Je to trapné pro tebe a pro to dítě stresující. Bys taky nechtěla, aby ti třeba dítě domu přivedlo kamarádku s maminkou, se kterou nemáš společnou řec a nutilo tě se s ni bavit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
19.1.23 15:45

No pokud je nutíš a nemají z toho pozitivní zážitek, tak jejich odpor k sociální interakci jen posiluješ, že.

Potřebuješ motivovat pozitivně a hledat pozitivní výstupy z těch setkání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22004
19.1.23 15:45
@Anonymní píše:
Situace byla „Mami, pozvi tetu Simonu s Matějem.“ No a pak si Matěje odmítl všímat a schoval se.

„Matěje i tetu jsi chtěl pozvat ty - a pak ses před ním schoval, místo aby sis s ním hrál. Tohle nejde, takhle se k návštěvám nechováme - nikdo tě nenutil, abys je zval, ale když už to uděláš, tak se potom prostě nemůžeš před nimi schovat. Jestli chceš, klidně je zkusím pozvat ještě jednou - ale jestliže se takto zachováš i podruhé, tak už k nám příště žádného kamaráda nepozveme a až se já budu chtít vidět s tetou, půjdu za ní na návštěvu sama některý večer.“

Školní dítě toto musí být schopno pobrat… jestliže návštěvu chce pozvat on sám, pak neexistuje takové chování, jak popisuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
19.1.23 15:55
@Anonymní píše:
Situace byla „Mami, pozvi tetu Simonu s Matějem.“ No a pak si Matěje odmítl všímat a schoval se.

Tak to bych teda dítěti jasné vysvětlila, že takovéto chování z jeho strany je hulvátské, vysoce nevychované, a že se navsteve bude společenský věnovat, jinak je to poslední návštěva, kterou má a může si hnít o samotě v pokojíčku.

Jinak mám podobné děti v rodině, věčně omlouváme rodičem a jejich celkova sociální neobratnost je vysoce tristní i ve věku 15+. A neni to o tom, že někdo je nebo není introvert. Znám mnoho introvertnich lidí včetně svého manzela, kteří minimálně základní společenský kontakt mají rádi a bez újmy ho zvládají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
19.1.23 16:01
@BohunkaP píše:
Matěje i tetu jsi chtěl pozvat ty - a pak ses před ním schoval, místo aby sis s ním hrál. Tohle nejde, takhle se k návštěvám nechováme - nikdo tě nenutil, abys je zval, ale když už to uděláš, tak se potom prostě nemůžeš před nimi schovat. Jestli chceš, klidně je zkusím pozvat ještě jednou - ale jestliže se takto zachováš i podruhé, tak už k nám příště žádného kamaráda nepozveme a až se já budu chtít vidět s tetou, půjdu za ní na návštěvu sama některý večer.“Školní dítě toto musí být schopno pobrat… jestliže návštěvu chce pozvat on sám, pak neexistuje takové chování, jak popisuješ.

Tohle bych řekla taky. Pokud je chtěl pozvat, není slušné se před nimi schovávat. A ještě bych promluvila o tom, jak by se cítil on, kdyby se to stalo jemu. Ale pokud bych věděla, že se dítě stydí a mohlo by takhle reagovat, zkusila bych vymyslet nějakou zábavu, aby to šlo hladčeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.23 16:05

@Svistice pokud je nechám samotné v pokojíčku, budou naprosto spokojený.

Právě, když tu Matěj byl, nutila jsem, aby se mu věnoval, ale skončilo to hádkou, která vycházela od našeho dítěte.

@ZuzaM nestydí se. Jemu by se to stát nemohlo, on by nikam nešel. To jsou jeho slova.
U nás to byl první pokud po delší době a zase na dlouho poslední.

• Citovat
  • Upravit
33005
19.1.23 16:29
@Anonymní píše:
@Svistice pokud je nechám samotné v pokojíčku, budou naprosto spokojený.

Právě, když tu Matěj byl, nutila jsem, aby se mu věnoval, ale skončilo to hádkou, která vycházela od našeho dítěte.

@ZuzaM nestydí se. Jemu by se to stát nemohlo, on by nikam nešel. To jsou jeho slova.
U nás to byl první pokud po delší době a zase na dlouho poslední.

Ale já to nemyslela tak, že se dítě během návštěvy zavře v pokojíčku a bude spokojene. Ale že žádné další návštěvy s dětmi já nesprostredkovvam, a může svůj volný čas trávit hnutím v pokojicku. Ale během té již pozvané návštěvy by se dítě musí společenský alespoň minimálně podet a klidně bych mu tu přednášku o nevhodnosti jeho chování (pozvu je na tvé přání a ty na ně hazis bobek a obtěžují te) klidně dala i před tou návštěvou. A bo by mi fuk, že se dítě bude chtít vztekat nebo hádat. Prostě jeho chování má důsledky.

Stejně tak nenechavam děti během návštěv (ať doma či jinde) zalétat k mobilu, počítači, tv a podobně. Na to mají dostatek času jindy.
Jako mít doma návštěvu, která půlku času sjíždí mobil, je na pěst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.23 16:34

@Svistice tak jsem to myslela taky.
Budou naprosto spokojený, když je nechám, aby byli v pokojíčku a nebudu je nutit se s nikým kamarádit.
To, že pozveme tetu bylo poprvé tak po roce. Tak jsem se toho chytla.
Nemyslím si, že do prázdnin to někdo navrhne.

• Citovat
  • Upravit
758
19.1.23 16:35

Bydleli jsme na vesnici, moje matka me nutila pořád chodit ven za deckama, chodit zvonit na sousedy jestli s jejich deckama mužu do jejich bazena. Radeji sem si vzdy hrala sama a o 30 let později na to vzpomínám ve zlém, měla mi dát pokoj, že sem nechtěla za nema chodit, ale hrát si sama, Lego, knížky, panenky, cokoli… Ji me bylo lito, ale mě bylo dobre. Taky jsme se doma hadaly, když me vyhanela za deckama, a rozhodne na to nevzpominam rada, ze sem ji vdecna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová