Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Beckyttine5 v prvé řadě mají ne právo, ale povinnost respektovat názor dítěte, když s nimi nechce trávit čas, byla povinnost prarodučů pěstovat si své vlastní koníčky a nemít vnoučata jen pro vyplnění času, jasně můžou se s nimi vídat a trávit prázdniny, ale jen když děti budou chtít, na toto stará generace zspomíná a spíš nerespektuje, že i dítě je člověk s mozkem a vlastním názorem…jo a ještě jedna věc zak bokem, spousta prarodičů (ale i rodičů) se neumí za chybu dítěti omluvit.
Oni se chtěji soudit nebo o co jim jde?
Ne, nenutím dítě k ničemu. Syn vždy jako malý u babičky rád přespal, pak se to najednou zlomilo asi v pěti letech a nenutila jsem ho. Jen když jsem potřebovala, když nebyl doma muž, tak jsem se ho snažila přesvědčit, ale sám doma být nechtěl, takže k babičce šel a vždy si to užil ![]()
@Beckyttine5 píše:
Děti mají 2 a 4 roky.
a i to dvouleté křičí, že u babičky být nechce?
to je dost neobvyklé
Vnoučata mám čtyři a jezdí k nám od mala, takže reálně jsem se tím zatím nikdy nemusela zabývat. Ostatně, pokud by k nám některé dítě nechtělo, tak by jednoduše nejezdilo a hotovo, problém vyřešen. A na nějaké nutné hlídání se dá vždycky sehnat chůva.
@stinga píše:
to je dost neobvyklé
Muze to chytat od sourozence. To měli kluci jeden čas hodně. Co nechtěl starší, neudělal ani mladší.
@Beckyttine5 Nenutím. Jedno z dětí by u babičky spalo nejradši snad neustále. Druhé u babičky spát nechce, chce na návštěvu, ale spát jedině s maminkou
. Takovej mamánek… Naposledy, když jsem dceru (chtěla to) nechala spát u babičky, tak v noci potichu odešla z ložnice, sbalila si věci, obula se a babičce s naprostou samozřejmostí oznámila, že chce spát s maminkou a jde domů, udělala pápá a běžela ke dveřím. Musela jsem si pro ni nakonec dojít. Od té doby nějak nemám chuť to ani zkoušet.
@Beckyttine5 píše:
Děti mají 2 a 4 roky.
To bych nenutila. Ale urcite bych vztahy mezi prarodici a detmi podporovala spolecnymi akcemi, i deti s prarodici bez rodicu, prave pro pripad kdyby nekdy nastalo ze hlidani bude potreba. Aby deti s nima mely vztah a ne ze to bude jako kdyby hlidal cizi.
Obě mé děti mají preferovanou babičku, tam jsou rády. K nepreferovane babičce se ani jedno dítě nezene. Vzhledem k tomu, že mám hlídání, jen když jdu do práce, nemají na výběr. ![]()
@stinga píše:
to je dost neobvyklé
Ne, nekřičí ani jedno. Dvoulete by klidně šlo, je hodně společenské, ale zatím není žádoucí, je s ním ještě dost práce. Jedná se o čtyřleté, to by třeba i šlo, ale třeba jen na půl dne, pohralo si a pak zase domů, přes noc ješte mimo domov být nechce..
@Beckyttine5 píše:
Ne, nekřičí ani jedno. Dvoulete by klidně šlo, je hodně společenské, ale zatím není žádoucí, je s ním ještě dost práce. Jedná se o čtyřleté, to by třeba i šlo, ale třeba jen na půl dne, pohralo si a pak zase domů, přes noc ješte mimo domov být nechce..
Vždyť to bohatě stačí, na půl dne.
My to mame jednoduche( no nekdy to skripe, to je fakt). jednou babi a dediu bydlime, takze se vzajemne uzivame dosyta a druha babi s dedou maji a vzdycjy meli moje deti v paži.. stejne jako uz my mame je, takze vyreseno. a deti bych nedala nikam, kde by nechtely i kdyby se jakekoliv pribuzenstvo na hlavu stavelo.
Když by dítě nechtělo, rozhodně bych neupřestňovala touhu babičky hlídat, ale to, že dítě tam tak dlouho byt nechce. Jela bych tam na návštěvu s ním a zase si ho odvezla domu. Přes víkend bych nechala, až když by si řeklo a nebo by mu to bylo „jedno“, ne, když vyloženě řekne, že tam být nechce.
@Beckyttine5 píše:
Ahoj, jak postupujete, když si třeba babička chce vzít vnouče na víkend a ono nechce? Nepotřebujete hlídání, času máte dost, rádi si s dítětem uděláte program.. Donutíte tam dítě jít, nebo si jej necháte doma? Nebo třeba domluvíte s babičkou kratší pobyt?
Nikdy bych děcko nenutila. Maximálně mu to zkusit vylíčit v růžových barvách, ale pokud nechce, jistě má nějaký důvod, jen nám ho neumí správně říct.
Wow! No, tak to se vůbec nedivím, že k nim děti nechtějí. Nejspíš toto nebude jejich jediný kategorický a omezený názor. Děti vědí, kde je jim dobře
Děti bych jim nedávala.
„Mají právo… a projev úcty k nim bez ohledu na názor a pocity dítěte…“ fakt se nestačím divit…