Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jak postupujete, když si třeba babička chce vzít vnouče na víkend a ono nechce? Nepotřebujete hlídání, času máte dost, rádi si s dítětem uděláte program.. Donutíte tam dítě jít, nebo si jej necháte doma? Nebo třeba domluvíte s babičkou kratší pobyt?
Nedavala jsem babičce dítě dokud samo nechtělo to bylo cca ve 4,5 letech babička byla naštvaná ale nebudu upřednostňovat babičku před tím co dítě opravdu nechce.
Syn je zatím malý a kojený, takže tohle není na pořadu dne, ale už teď vím, že bych ho nenutila. Nabídla bych, že půjdu k babičce s ním a uděláme si společný program. ![]()
Když dítě nechce, tak nejde. Ono jde taky o to, jaký mezi sebou mají vztah. Třeba se dítě necítí na to tam spát, tak někdy navrhnu jen odpoledne. A vztah i když je dobrý, někdy prostě za žádnou cenu tam nechce, nenutím. Když s tím má babička (moje i tchyně)problém, tak je to jejich problém.
Dcera má 14 měsíců a na hlídání chodí od malička. Dokonce párkrát u jedné už spala, takže předpokládám že v budoucnu to tak bude i nadále, protože to bude brát jako normální věc. Každopádně pokud bych nechtěla, tak bych tam dítě nedávala. Případně domluvila hlídání bez spaní.
Záleží na věku děcka, ale pokud nechce tak se spíš vymyslím jiný program a babce řeknu, že přijdeme jindy. Takže asi ne, nenutim.
Nenutím. Děti jsou ve věku, že umí mluvit. Nemusím za ně nic tlumočit. Jasně řeknou, když někde nechtějí nebo mají své plány. Nejstarší dcera k prarodičům od loňska nechce. Ji nevadí, že přijedou k nám. Ale k nim max. na otočku. Stal se tam totiž incident. Že dcera měla dámské dny a byla dle babiny dlouho na WC. V bytě mají jen jedno WC. Babina ji nějak vynadala. A je vyřešené. Od té doby tam holka nechce, že si nenechá od babiny nadávat.
Nenutim, ale priberu třeba babičku s sebou na výlet a tak. Aby byli spolu, ale ne přes noc apod.
My to máme jednoduché děti na víkend takhle nikam nejezdí, když už tak s náma rodiči a kdyby jezdily, nechtěly určitě nutit nebudu! dítě neni otrok, aby bylo nutné ho dávat někam, kam nechce. Ale každý má na to svůj názor.
Nenutila bych. Naše holky se tam tedy vždy těší. Zrovna dnes tam jdou spát.
Nenutím, ale naštěstí máme soudne babičky. Děti se o spaní u nich naopak perou, ale stává se, ze jeden občas nechce, tak jde druhej nebo nikdo. Babičky to neřeší, zeptaji se a dle odpovedi dítěte se domluvíme. Kdyby na tom babička trvala, tak se zeptám dítěte na důvod, proč nechce, a dle toho se domluvíme. Jeden syn jednou k babičce nechtěl, protože se tam nemůže ráno dívat na televizi. Tak to jsem ho hnala…dostal s sebou knížku. Ale jak píšu, my na spaní u babiček máme ve vetsine pripadu pořadník ![]()
Nesnasela jsem, kdyz jsem jako dite musela jezdit. Proto jsem sveho syna nikdy nenutila.
Nikdy bych deti nenutila. Dite kdyz s nekym nechce byt vi proc… kazde dite je jine a kazde k osamostneni dojde…
Moji rodiče si berou dceru každý víkend cca od jejích 6m (nekojim) kdy je tam beze mě, jinak jsme tam jezdili od narození ale to sem tam byla taky. Nejdřív tam byla sama jen na odpoledne, pak na celý den a pak jsme jednou potřebovali aby tam spala že jsme byli pozváni na oslavu a od té doby tam tedy je vždy od soboty dopoledne do neděle odpoledne (pokud babi s dědou nemají jiný program, nebo naopak my nechceme nějaký vylet) s tím že kdyby něco tak jsem tam autem během 20minut (máme to kousek) ona si tam užívá zahradu, bazén, houpačku (my zahradu zatím nemáme) já si doma udělám velký úklid, protridim ji oblečení apod..teď ji je 13m a zatím nedává najevo že by se jí tam nelíbilo..nicméně pokud někdy řekne že se jí tam nechce a nebudu potřebovat hlídat kvůli práci tak ji nutit nebudu…já jsem jako malá jezdit musela (jezdili jsme pomáhat dědovi na statek) a vím jak jsem byla často otrávená…cca tak od těch 12-13 kdy mě štvalo že nemůžu něco podnikat s kamarady…tchýně má více vnoučat takže ta spíš vyloženě hlídá když si potřebuju odskočit k lékaři během týdne (je v důchodu), nebo se tam zastavíme na chvilku na kafe během procházky (bydlí ve stejném městě)