Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,chci se zeptat : Máme 7,5 měsíčního prcka,krásně nám prospívá a je to moc velkej šikulka,ale bojujem s příkrmy. Nějak pořád nechce papat zeleninku ani ovocné přesnídávky. Od narození je na UM. Ted nám rostou zoubky takže je to s papáním bída a když už něco spapá tak jen mlíčko,nebo mlíčko s kaší. zeleniny sní jen maličko a vlastně i všeho co není mlíčko. Mám ho nutit aby papal něco jiného,? Doktorka mi řekla že ano,ale mě je ho líto jak u toho pláče. A chci se zeptat papají vaše miminka pravidelně?,Patriček jí pokaždé jinak někdy za 2 hodiny,někdy za pět hodin,takže nemáme ani žádný režim.
Ahoj,
zkus mu to mliko pridat do toho prikrmu. A pak bych po podanem prikrmu nedokrmovala mlikem, ale nechala bych ho treba hodinku, at vi, ze kdyz nesni zeleninu, tak bude mit hlad.
A jeste, nedavala bych mu zeleninu i ovoce. Zacni zeleninou, jednim druhem, v jeden cas, at si navykne. Potom co ho akceptuje, pridej k tomu dalsi druh.
Ted mi neni jasny, jakto, ze nema pravidelnost v jidle? Chapu, ze se treba jinak vzbudi, ale intervaly by mely byt nejak dodrzovany, si myslim.
j
A jak to nucení technicky provádíš? Já si to moc nedovedu představit, leda systém ala husa na foie gras
Prostě když něco nechtěli, tak buď neotevřeli pusu vůbec nebo otevřeli a pak to vyplivli a šmitec.
Jinak teda vážně – ne, do jídla bych nenutila. Zřejmě na to ještě není připravený, pokud prospívá, není důvod se kvůli tomu nervovat. Zkus mu nabízet věci do ruky, ať si to žužlá sám – kukuřičnou křupku, polo uvařenou mrkev, jablko bez slupky (nebo libovolné jiné ovoce), banán, měkké ovoce či uvařenou zeleninu nakrájenou na sousta, těstoviny, co pohodlně uchopí… Děti to víc baví, je z toho sice binec, ale získají tak jídlu lepší vztah.
Pravidelnost – ve 12. je oběd, přes to vlak nejede, to byl první příkrm. Pak se přidala v 6 večeře. Jinak mezitím kojení dle potřeby, případně nějaká svačinka během dne.
U nás je pravidelné mlíčko ve 3 ráno. Dřív mi jedl každé 3 hodiny a ted je to tak měsíc a půl hrozné. Křupky papá a po zelenině se mu zvedá žaludek.
JInak jeste, nenutila bych, ale proste nabizela a zkousela…
A zapracovala bych na te pravidelnosti toho jidla. Bohuzel mliko ve 3 rano ti je v tomto smeru uplne k nicemu
.
MOzna mu zkus dat ted pauzu, treba tyden a pak to zase zkusit…
Moje dítko taky jí pidi porce, ale jak čeho, chce to zkoušet (prochází dýně, červená řepa, kedlubna). Doktorka mě řekla, ať to neřeším, nabízím, nenutím. Hlavní je nepolevit a zkoušet to. Pokud u jídla pláče, tak se mu to může zprotivit. U nás by třeba neprošlo pravidelně dávat jídlo v jednu dobu - to bych ji kolikrát musela budit. Nabízím, až myslím, že má hlad. Řídím se heslem: Jaké jídlojí, určuju já, množství dítě. Ale taky mě trápí, když jiné děti papají hezky a já vařím jak blbá a pak to vyhazuju. ![]()
Ahoj-já bych zkusila vařenou mixovanou mrkev smíchanou s UM-je to fakt dobrý a většina dětí to dlabe.Jinak bych také nenutila a raději počkala-za týdem to mlže být úplně jinak.Takhle hrozí,že mu to znechutíš a bude pauza daleko větší. A jak tady psaly s těmi kousky jídla do ruky-to také velmi dobře funguje.A když dlabe křupky,zkus to polo uvařenou mrkev,nebo kousek bramboru apod. Ještě že já mám takovou kyselinku a tohle řešit nemusím ![]()
Jo a ještě zkus mu dělat příkrmy víc řídký
Myslím třeba takhle velkou mrví,přotože i když má křupku tak mám strach,chtěla bych už třeba dát rohlík nebo kornout na zmrzlinu,ale bojim se.
no jo-ale zkusit to musíš-prostě hlídat-stejně tě to čeká a neboj-mají vlastní pud sebezáchovy a hned to vyplivnou nebo vykašlou ![]()
popovicatka píše:
Myslím třeba takhle velkou mrví,přotože i když má křupku tak mám strach,chtěla bych už třeba dát rohlík nebo kornout na zmrzlinu,ale bojim se.
tak mu tu mrkev rozkroj podélně a dej jenom kousek
A mixuješ to úplně nahladko (nebo má skleničku)? Některé děti nesnáší hrubší strukturu jídla… Jinak já bych asi taky nenutila, spíš zkoušela… Zadušení se neboj, však jseš u něho ne?
popovicatka píše:
Když já se hrozně bojim aby se mi jídlem nezadusil.
Neboj, nezadusí, lidi by vymřeli, kdyby se děti hromadně dusily při přechodu na pevnou stravu.
Pokud je dítě vklidu, příliš velké sousto prostě vyplivne, zní to jako „dávení“, ale nic to není, mají schválně hodně citlivý ten dávící reflex, neznamená to, že se dusí, jen že jim jídlo uvízlo vzadu na jazyku. Nebezpečí vdechnutí jídla je spíš u dítěte, které u jídla brečí a tudíž se nekontrolovaně nadechuje, nemá klid na sladění dýchání a polykání.
popovicatka píše:
Rohlík teda osobně nedoporučuju, nedá se rozmělnit jen tak jazykem, dělá takové lepivé koule. Spíš bych dala chleba, když už lepkové pečivo. Křupka se rozpustí a skoro nic z ní nezbyde, té se bát nemusíš.
Hele dobry je uvarit mrkev,brambor a nakrajet na kousky a nechat malyho si zobat sam. Tim se nezadusi, ono se mu to v pusince rozpadne…s tim rohlikem bacha, kdyz se mu dostane do pusy vetsi kus, tak ten se nerozpusti, ale treba prilepi na patro, nebo zklouzne do krku…kdyztak zkus kurku od chleba (ne uplne cerstvy, treba z druheho dne)