Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malej bude za týždeň 7 mesiacou, mama mi hovorila žeby som ju mala učit paci paci pacičky, kde má očko uško atd. tak že sa s nou postavím pred zrkadlo a zoberiem jej ručičku a kladiem jej ju na noštek atd. a pri tom jej to komentujem. Ale malá ked sme pri zrkadle tak sa do neho pozerá ale ako náhle jej zoberiem ručičku a chcem jej ju dat na noštek alebo vlásky atd. tak otočí hlavu a zjavne ma má v paži. Aj keď jej ukazujem obrázky v knižke tak mi ručičkami knihu berie a chce ju ocucávat dáva si ju do pusi, takže fakt netuším ako ju niečo učiť. Čo učíte vaše deti v tomto veku ???
Nic. Nevím, proč bych měla dítěti něco nutit, ono si samo najde zábavu sobě přiměřenou a nenaučí se spoléhat v hledání zábavy na matku. Má připravené podněty pro hmat, sluch atd. a s tím ať si dělá co umí.
Tak toto jsem ucila az tak v desatem mesici ![]()
v pul roce jsem byla rada ze se otocila a ze se zkousi plazit.
Tak jako, zkoušet to můžeš, pro dítě to bude zábava, ale na to, aby to opakovalo je myslím brzo.
ivuska.h píše:
Nic. Nevím, proč bych měla dítěti něco nutit, ono si samo najde zábavu sobě přiměřenou a nenaučí se spoléhat v hledání zábavy na matku. Má připravené podněty pro hmat, sluch atd. a s tím ať si dělá co umí.
jj,přesně tak.
Takovýhle věci jako paci paci, berany berany duc, jak jsi veliká a pod. teď zkouším na 8m dceru. Kouká na mě, směje se tomu, občas nějakej náznak opakování, ale víc nic:-)
Je to dost individuální. Já s holkama začala dřív, v půl roce už jedna pacipci uměla a druhá ne. Pokud se nechá, tak zkoušej - ta, co to uměla měla krásně povolené dlaně, druhá držela pěsti
![]()
Neučila jsem cíleně, ale ukazovala to. Je mu 10 měsíců, umí od 9. měsíce papa, pacipaci neumí do teď, to si plácá pro sebe, umí ukazovat oko a ukazovat na věci, které se mu líbí. V 6. měsící jsem to spíš ukazovala, že jsem nevěděla, co mu mám povídat ![]()
Ukazovat mu to klidně můžeš (co furt taky vymýšlet za zábavu…), ale nečekej, že to bude opakovat…
A na mamku se vyprdni=) Myslím samo ohledně podobných chytrých řečí ![]()
Pipet píše:
Ukazovat mu to klidně můžeš (co furt taky vymýšlet za zábavu…), ale nečekej, že to bude opakovat…A na mamku se vyprdni=) Myslím samo ohledně podobných chytrých řečí
Klidně to zkoušej, pokud jí to nevadí. My jsme dělali paci paci v půl roce, ale nosánek a očičko ukázala až v 10 měsících. Každopádně nic tim nezkazíš. A mamka ti chce určitě jen dobře poradit, ale dělej si to tak, jak ty uznáš za vhodné a co říkají ostatní neřeš
Tak v 6ti měsících jsem učila maximálně tak denní režim - spánek x jídlo x hraní
. Když teda pominu Vojtovku u mladšího.
Všechny ty slovní hrátky jsme začínali nejdřív kolem 10 měsíců, když už seděli.
malymu je 5 mesicu paci paci pacicky delame snad od narozeni, prijde mu to desne vtipny a uz u toho krasne natahuje rucicku, potom delame mala mala a to uz taky umi, ale jen kdyz mu tu ruku drzim tak zacne natahovat a rad si i hladi hlavicku dkyz to rikam..ale to je spsi o tom ze ho to bavi a dost se u toho smeje tak proto to delam a ne ze bych ho neco nutila ucit…spis formou zabavy a nic nenutit
KDYŽ MÁ NÁLADU TAK JI VEZMU ZA RUČIČKY A DĚLÁME pACI PACI,NEBO NA NOŽIČKY (ona leží-vezmu ji za nožku a jemně bouchám pěstí do patičky:u toho říkám:
do druhé nožičky
vezmu ji za obě a boucháme jako o sebe-
a ted nožky patičkama o sebe jakoby třeme:
líbí se jí to a směje se..ale určitě nečekám,že to zopakuje..
ted ji akorát zkouším učit,aby si držela flašku sama-aspon na čajík-má s oušky-dnes jsme s tím začli a byla nadšená… čaj všude,ale ona vysmátá to zkoušela furt dokola se trefit do pusinky…
Taky cíleně nic neučím, ale malá už na pár říkanek hezky reaguje a já mám alespoň jinou zábavu. Říkám jí třeba :
To jsou nohy na chození, to je bříško na papání, to jsou ruce na hlazení, to jsou oči na koukání, to jsou ouška k naslouchání a pusinka na mazlení (přitom vždycky pohladím tu část těla) .
Nebo jí povídám klasicky : vařila myšička kašičku ..... , když pak říkám tomu dala, tak jí hladím jednu nožku, pak druhou, jednu ruku, pak druhou a na hlavičku nic nezbylo a to se vždycky chechtá jako blázen.
A pak u nás vede: Milá babičko - tečka, koupila jsem dneska křečka- tečka, křeček škrábe, kouše, štípe, lechtá- tečka ......... a přitom jí píšu prstem na bříško a předvádím, co je v dopise.