Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, chtěla bych se zeptat nenapadá vás nějaký téma o čem by se dala napsat esej, mě totiž skoro vůbec nic nenapadá
Svet v dobe covidové, o zdraví, o cvicení - možností je milion, záleží co tě baví, o čem něco znáš, k čemu máš blízko
Do jakého předmětu, na jaké téma a do jaké školy (zš, sš, vš)?
@Jarka K na střední škole, zadala nám to v češtině, a téma mě právě nenapadá
Takze úplná svoboda? Co máš za zájmy? Vybrala bych něco v návaznosti na to.
Pokud máš volné pole působnosti, tak opravdu o čemkoli. Třeba moje maturitní slohovka byla měla název podoby přátelství a psala jsem o tom, že přátelství nemusí být jenom mezi lidmi, ale i člověkem a knihou, člověkem a psem.
Je rozdíl mezi esejem a úvahou? Pokud je to podobné, tak nám třeba teď na VŠ zadali téma, jaké konkrétní zážitky z mládí a jaká místa ovlivnily náš vztah k přírodě a životnímu prostředí.
Doporučuji zamýšlet se nad tématem, které Tě osobně zajímá a o kterém něco víš, popřípadě psát o zážitcích a prožitcích z vlastního života.
Drž se toho co nejlépe znáš a umíš, nebo tě to baví. Čím víc toho víš, tím víc toho napíšeš.
Ráda jezdíš v létě na výlety - napiš o tom. Ráda čteš? Napiš o oblíbené knížce, nebo o tom jak je na tom momentálně populace se čtením. Ráda cvičíš/běháš - napiš o tom.
Témat je milion: kytky, zvířata, hobby, filmy, hudba, covid, zdraví, děti, senioři, sport, škola,…
S takhle vágním zadáním ti fakt moc nepomůžeme.
@Jarka K píše:
Do jakého předmětu, na jaké téma a do jaké školy (zš, sš, vš)?
Tohle snad nestuduje na VŠ ![]()
Esej není jen úvaha. Správně by měla potvrzovat ci vyvracet nejake konkrétní tvrzeni a to na základě faktů.
@PenelopaW píše:
Je rozdíl mezi esejem a úvahou? Pokud je to podobné, tak nám třeba teď na VŠ zadali téma, jaké konkrétní zážitky z mládí a jaká místa ovlivnily náš vztah k přírodě a životnímu prostředí.Doporučuji zamýšlet se nad tématem, které Tě osobně zajímá a o kterém něco víš, popřípadě psát o zážitcích a prožitcích z vlastního života.
Esej je odborná úvaha a jsou asi tři druhy. Vygoogli si to. Každopádně u eseje nejde jen o tvůj názor a pohled, teze by měly být podložené.