Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, stalo se vám někdy ze na občance mate datum platnosti OP a mate ji neplatnou? Mám na OP plastnost do 19.08.2023 a v databázi ministerstva je OP neplatná od března. Nevím jak je to možné. ![]()
@Lukas84 píše:
Dobrý den, stalo se vám někdy ze na občance mate datum platnosti OP a mate ji neplatnou? Mám na OP plastnost do 19.08.2023 a v databázi ministerstva je OP neplatná od března. Nevím jak je to možné.
a proč sis to kontroloval? Je možné, že se někdo překlikl a dal tam omylem tvoje číslo občanky. Asi bych zašla na úřad se zeptat.
To může být způsobeno čímkoliv, jen ne chybou, neboť ta je nepřípustná!
Jo, op může být zneplatněn kvůli nějaké změně, kterou správně máte v nějaké lhůtě, třeba tam někdo má uvedeno stav ženatý a rozvede se, nebo ovdoví.
@Sasha002 píše:
Jo, op může být zneplatněn kvůli nějaké změně, kterou správně máte v nějaké lhůtě, třeba tam někdo má uvedeno stav ženatý a rozvede se, nebo ovdoví.
Což není povinný údaj, takže tohle asi těžko.
@Lukas84 píše:
Dobrý den, stalo se vám někdy ze na občance mate datum platnosti OP a mate ji neplatnou? Mám na OP plastnost do 19.08.2023 a v databázi ministerstva je OP neplatná od března. Nevím jak je to možné.
Tohle res na úřadě. Okamžitě
@Cenarius píše:
Povinný údaj to není, ale pokud si tam někdo ten rodinný stav uvede a jaksi už neodpovídá realitě, není OP platný a je potřeba vystavit nový.
V případě, že by dotyčný procházel změnou rodinného stavu a neměl ho v OP uvedený, pak není důvod OP měnit, protože údaje v něm jsou nadále platné (tedy pokud zároveň nedošlo ke změně příjmení či trvalého bydliště).
@Cenarius píše:
No, není povinný, ale někdo to tam má a v tom případě musí nahlásit změnu, jinak ten op zneplatni automaticky asi po půl roce nebo tak. Nebo se může změnit trvalé bydliště, pokud ho má někdo tam, kde už dlouho nebydlí a majitel ho odhlásil.
@Cenarius píše:
není to povinný údaj, ale pokud to na tom OP máš, tak máš povinnost, aby byl aktuální…
@Sasha002 žádnou změnu jsem neprováděl, zítra se jdu zeptat na úřad tak uvidím. Jen mi zajímalo jestli se to taky někomu stalo a jak je to možné. 😀
@Lukas84 píše:
@Sasha002 žádnou změnu jsem neprováděl, zítra se jdu zeptat na úřad tak uvidím. Jen mi zajímalo jestli se to taky někomu stalo a jak je to možné. 😀
Dcera mela neplatny ukradeny, dala ho tam policie. Mohlo prave dojit k chybe pri prepisu. Nebo ta nekdo fakt odhlasil z trvaleho bydliště (pokud tam primo nebydlis
@Cenarius píše:
Nepovinny je, ale pokud je neplatny, je neplatny i doklad