Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry den mam jeden problem a chtel bych se stim podelit kdo mel podobnou zkusenost nebo-li situaci, ztratil jsem obcanku nebo mi ji nekdo slohl v autobuse kdyz jsem jel rano do prace. Tedka nevim jak mam dale postupovat. Vim ze mam jit na magistrat. Ale moje trvala adresa je mimo mesto kde tedka momentalne bydlim, a to 320km od domova. A na ctyri cesty opravdu nemam, je to moc drahe. Jak mam postupovat? Dekuji za jakou koliv radu…
Požádat o nový občanský průkaz si můžete kdekoli v ČR na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností, podání není podmíněno místem trvalého pobytu.
Hlavně bych šla ztrátu nahlásit na policii, kdyby si nějaký výtečník třeba na Vás chtěl vzít půjčku (příklad), tak ať máte papír od policie s časem a datem, že jste ho ztratila…
OP bude od té doby nahlášený jak odcizený.
Půjčky přes telefon Vám dají na základně pouze rodného čísla a to by byl průser.
@Mílalala Zkusila bych ze všeho nejdřív hned teď zavolat na dopravní podnik a zjistit, jestli se OP nenašel v autobuse při úklidu.
Pokud ne, nahlásila bych ztrátu OP na policii a zažádala o nový doklad.
OKAMŽITĚ nahlásit odcizení na policii, okamžitě, jinak se z případně nabraných půjček na ztracenou občanku nevyhrabeš. Takže hned nahlásit, nečekat do odpoledne na konec práce, prostě hned.
Pak se dá o novou občanku zažádat kdekoliv.
Na policii, ale pak se stejně hned musí s protokolem na magistrát, občanku zablokují oni, ne policie.
@terinka4444 píše:
OKAMŽITĚ nahlásit odcizení na policii, okamžitě, jinak se z případně nabraných půjček na ztracenou občanku nevyhrabeš. Takže hned nahlásit, nečekat do odpoledne na konec práce, prostě hned.
Pak se dá o novou občanku zažádat kdekoliv.
A jak to prosímtě funguje s těma půjčkama - to jim stačí údaje s občanky a nemusí nic podepisovat? ![]()
@Mílalala píše:
Dobry den mam jeden problem a chtel bych se stim podelit kdo mel podobnou zkusenost nebo-li situaci, ztratil jsem obcanku nebo mi ji nekdo slohl v autobuse kdyz jsem jel rano do prace. Tedka nevim jak mam dale postupovat. Vim ze mam jit na magistrat. Ale moje trvala adresa je mimo mesto kde tedka momentalne bydlim, a to 320km od domova. A na ctyri cesty opravdu nemam, je to moc drahe. Jak mam postupovat? Dekuji za jakou koliv radu…
Ztrátu OP můžete (resp. musíte) ohlásit neprodleně na kterémkoliv obecním úřadě s rozšířenou působností. A ohlásil bych to i na policii a nechal bych si vystavit protokol či potvrzení. Jde totiž o to, že vaše občanka může být zneužita (někdo si na vás může vzít úvěr). A jestli máte trvalý pobyt hlášen tak daleko, tak tím spíš jste v průseru: Jak se k vám dostane pošta, kterou na adresu vašeho trvalého pobytu budou posílat soudy, až si na vaši občanku někdo vezme půjčku a nebude ji splácet? Rozsudek pro zmeškání, a už to jede: Exekutor, atd.
Radši si ohlaste trvalý pobyt tam, kde opravdu bydlíte anebo si zřiďte datovou schránku.
@aleba píše:
A jak to prosímtě funguje s těma půjčkama - to jim stačí údaje s občanky a nemusí nic podepisovat?
Někdy - musí třeba. A jak bankovní úřednice pozná, že ten, kdo podepisuje, není ten, komu patří občanka?
V každém případě bych udělal vše, co je mou povinností, abych nemusel hradit škodu poskytovateli úvěru.
A bydlet 320 km od místa, kde jsem hlášen k trvalému pobytu a nemít přitom zřízenou datovou schránkou je průser sám o sobě. A se ztrátou OP je to doubleprůser.
@eumedon proč by to byl průser? Pokud na té adrese bydlí někdo (většinou rodiče), kdo tu poštu přebírá. Já třeba mám na obě dcery nějaký ten průkaz zmocněnce a běžnou poštu (i doporučenou) mi normálně vydají.
@aleba píše:
A jak to prosímtě funguje s těma půjčkama - to jim stačí údaje s občanky a nemusí nic podepisovat?
prosím tě, myslela jsme že ne, ale nedávná diskuze odsud mne vyvedla z omylu, pokud někdo na tu občanku vezme půjčku po telefonu a ta občanka nebude bloklá, respektive neprokážeš, žes jí tou dobou už měla bloklou, máš malér, půjčka jde za tebou, banka to bude vyžadovat po tobě, můžeš se složitě soudně domáhat s nejistým výsledkem. Spolehlivě tě ochrání doklad o ztrátě z policie a zablokování na magistrátu, od všeho uschovat doklady, ideálně na furt ![]()
@vokishka píše:
@eumedon proč by to byl průser? Pokud na té adrese bydlí někdo (většinou rodiče), kdo tu poštu přebírá. Já třeba mám na obě dcery nějaký ten průkaz zmocněnce a běžnou poštu (i doporučenou) mi normálně vydají.
Pokud je spolehlivý, tak prosím. Ale zaprvé, je to zdržení a některé lhůty lze takto prošvihnout. Dceřina zásilka bude teprve na cestě k dceři v době, kdy by dcera už řešila její obsah a reakci na ni (třeba sjednáním konzultace s právníkem), pokud by přijímala poštu v místě kde opravdu bydlí nebo měla zřízenou datovou schránku. Ty lhůty nejsou nijak dlouhé a nepočítají s tím, že někdo bez vážného důvodu (třeba pobyt v nemocnici) nepřijímá poštu tam, kde je hlášen k TP.
Myslím, že za den doručení se považuje den doručení zmocněnci, protože to není problém soudu ani protistrany, že dcera nepřebírá poštu sama, ale má zmocněnce (pokud ovšem k tomu nemá tak závažný důvod, jako např. pobyt v nemocnici - pak lze požádat o prodloužení lhůty).
Mimoto můžete zásilku zasklít a dvojí doručování znamená také dvojí riziko ze strany nespolehlivé doručovatelky.
Příspěvek upraven 11.07.16 v 09:58
@terinka4444 píše:
prosím tě, myslela jsme že ne, ale nedávná diskuze odsud mne vyvedla z omylu, pokud někdo na tu občanku vezme půjčku po telefonu a ta občanka nebude bloklá, respektive neprokážeš, žes jí tou dobou už měla bloklou, máš malér, půjčka jde za tebou, banka to bude vyžadovat po tobě, můžeš se složitě soudně domáhat s nejistým výsledkem. Spolehlivě tě ochrání doklad o ztrátě z policie a zablokování na magistrátu, od všeho uschovat doklady, ideálně na furt
V těch diskusích nebyl žádný odkaz na rozsudek. Banka neprokáže, že smlouva byla uzavřena s majitelem občanky, ale může (s nejistým výsledkem pro obě strany) po něm vymáhat škodu, kterou jí způsobil svou nedbalostí. Svou nedbalostí umožnil podvodníkovi zneužití OP.
OP se už neřeší na policii! Ihned na obec s rozšířenou působností a následně zkontrolovat, že je vedená v evidenci jako ukradený doklad tady http://aplikace.mvcr.cz/…tne-doklady/
@ivvet Odcizení čehokoliv, včetně OP, dosud řeší policie: http://www.policie.cz/…dokladu.aspx
Jde o to, aby se OP co nejdříve dostal do evidence zneplatněných osobních dokladů.
Příspěvek upraven 11.07.16 v 10:35