Občanský průkaz - odcizení

2
11.7.16 07:52

Obcansky prukaz (odcizeni)

Dobry den mam jeden problem a chtel bych se stim podelit kdo mel podobnou zkusenost nebo-li situaci, ztratil jsem obcanku nebo mi ji nekdo slohl v autobuse kdyz jsem jel rano do prace. Tedka nevim jak mam dale postupovat. Vim ze mam jit na magistrat. Ale moje trvala adresa je mimo mesto kde tedka momentalne bydlim, a to 320km od domova. A na ctyri cesty opravdu nemam, je to moc drahe. Jak mam postupovat? Dekuji za jakou koliv radu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9918
11.7.16 07:54

Požádat o nový občanský průkaz si můžete kdekoli v ČR na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností, podání není podmíněno místem trvalého pobytu.

http://www.jihlava.cz/…016/d-510189

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
11.7.16 07:59

Hlavně bych šla ztrátu nahlásit na policii, kdyby si nějaký výtečník třeba na Vás chtěl vzít půjčku (příklad), tak ať máte papír od policie s časem a datem, že jste ho ztratila…
OP bude od té doby nahlášený jak odcizený.

Půjčky přes telefon Vám dají na základně pouze rodného čísla a to by byl průser.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
11.7.16 08:08

@Mílalala Zkusila bych ze všeho nejdřív hned teď zavolat na dopravní podnik a zjistit, jestli se OP nenašel v autobuse při úklidu.
Pokud ne, nahlásila bych ztrátu OP na policii a zažádala o nový doklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.7.16 08:24

OKAMŽITĚ nahlásit odcizení na policii, okamžitě, jinak se z případně nabraných půjček na ztracenou občanku nevyhrabeš. Takže hned nahlásit, nečekat do odpoledne na konec práce, prostě hned.
Pak se dá o novou občanku zažádat kdekoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65120
11.7.16 08:54

Na policii, ale pak se stejně hned musí s protokolem na magistrát, občanku zablokují oni, ne policie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
11.7.16 09:14
@terinka4444 píše:
OKAMŽITĚ nahlásit odcizení na policii, okamžitě, jinak se z případně nabraných půjček na ztracenou občanku nevyhrabeš. Takže hned nahlásit, nečekat do odpoledne na konec práce, prostě hned.
Pak se dá o novou občanku zažádat kdekoliv.

A jak to prosímtě funguje s těma půjčkama - to jim stačí údaje s občanky a nemusí nic podepisovat? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
11.7.16 09:15
@Mílalala píše:
Dobry den mam jeden problem a chtel bych se stim podelit kdo mel podobnou zkusenost nebo-li situaci, ztratil jsem obcanku nebo mi ji nekdo slohl v autobuse kdyz jsem jel rano do prace. Tedka nevim jak mam dale postupovat. Vim ze mam jit na magistrat. Ale moje trvala adresa je mimo mesto kde tedka momentalne bydlim, a to 320km od domova. A na ctyri cesty opravdu nemam, je to moc drahe. Jak mam postupovat? Dekuji za jakou koliv radu…

Ztrátu OP můžete (resp. musíte) ohlásit neprodleně na kterémkoliv obecním úřadě s rozšířenou působností. A ohlásil bych to i na policii a nechal bych si vystavit protokol či potvrzení. Jde totiž o to, že vaše občanka může být zneužita (někdo si na vás může vzít úvěr). A jestli máte trvalý pobyt hlášen tak daleko, tak tím spíš jste v průseru: Jak se k vám dostane pošta, kterou na adresu vašeho trvalého pobytu budou posílat soudy, až si na vaši občanku někdo vezme půjčku a nebude ji splácet? Rozsudek pro zmeškání, a už to jede: Exekutor, atd.

Radši si ohlaste trvalý pobyt tam, kde opravdu bydlíte anebo si zřiďte datovou schránku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
11.7.16 09:19
@aleba píše:
A jak to prosímtě funguje s těma půjčkama - to jim stačí údaje s občanky a nemusí nic podepisovat? 8o

Někdy - musí třeba. A jak bankovní úřednice pozná, že ten, kdo podepisuje, není ten, komu patří občanka?

V každém případě bych udělal vše, co je mou povinností, abych nemusel hradit škodu poskytovateli úvěru.

A bydlet 320 km od místa, kde jsem hlášen k trvalému pobytu a nemít přitom zřízenou datovou schránkou je průser sám o sobě. A se ztrátou OP je to doubleprůser.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65120
11.7.16 09:25

@eumedon proč by to byl průser? Pokud na té adrese bydlí někdo (většinou rodiče), kdo tu poštu přebírá. Já třeba mám na obě dcery nějaký ten průkaz zmocněnce a běžnou poštu (i doporučenou) mi normálně vydají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.7.16 09:33
@aleba píše:
A jak to prosímtě funguje s těma půjčkama - to jim stačí údaje s občanky a nemusí nic podepisovat? 8o

prosím tě, myslela jsme že ne, ale nedávná diskuze odsud mne vyvedla z omylu, pokud někdo na tu občanku vezme půjčku po telefonu a ta občanka nebude bloklá, respektive neprokážeš, žes jí tou dobou už měla bloklou, máš malér, půjčka jde za tebou, banka to bude vyžadovat po tobě, můžeš se složitě soudně domáhat s nejistým výsledkem. Spolehlivě tě ochrání doklad o ztrátě z policie a zablokování na magistrátu, od všeho uschovat doklady, ideálně na furt :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
11.7.16 09:44
@vokishka píše:
@eumedon proč by to byl průser? Pokud na té adrese bydlí někdo (většinou rodiče), kdo tu poštu přebírá. Já třeba mám na obě dcery nějaký ten průkaz zmocněnce a běžnou poštu (i doporučenou) mi normálně vydají.

Pokud je spolehlivý, tak prosím. Ale zaprvé, je to zdržení a některé lhůty lze takto prošvihnout. Dceřina zásilka bude teprve na cestě k dceři v době, kdy by dcera už řešila její obsah a reakci na ni (třeba sjednáním konzultace s právníkem), pokud by přijímala poštu v místě kde opravdu bydlí nebo měla zřízenou datovou schránku. Ty lhůty nejsou nijak dlouhé a nepočítají s tím, že někdo bez vážného důvodu (třeba pobyt v nemocnici) nepřijímá poštu tam, kde je hlášen k TP.

Myslím, že za den doručení se považuje den doručení zmocněnci, protože to není problém soudu ani protistrany, že dcera nepřebírá poštu sama, ale má zmocněnce (pokud ovšem k tomu nemá tak závažný důvod, jako např. pobyt v nemocnici - pak lze požádat o prodloužení lhůty).

Mimoto můžete zásilku zasklít a dvojí doručování znamená také dvojí riziko ze strany nespolehlivé doručovatelky.

Příspěvek upraven 11.07.16 v 09:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
11.7.16 09:46
@terinka4444 píše:
prosím tě, myslela jsme že ne, ale nedávná diskuze odsud mne vyvedla z omylu, pokud někdo na tu občanku vezme půjčku po telefonu a ta občanka nebude bloklá, respektive neprokážeš, žes jí tou dobou už měla bloklou, máš malér, půjčka jde za tebou, banka to bude vyžadovat po tobě, můžeš se složitě soudně domáhat s nejistým výsledkem. Spolehlivě tě ochrání doklad o ztrátě z policie a zablokování na magistrátu, od všeho uschovat doklady, ideálně na furt :mrgreen:

V těch diskusích nebyl žádný odkaz na rozsudek. Banka neprokáže, že smlouva byla uzavřena s majitelem občanky, ale může (s nejistým výsledkem pro obě strany) po něm vymáhat škodu, kterou jí způsobil svou nedbalostí. Svou nedbalostí umožnil podvodníkovi zneužití OP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
11.7.16 10:28

OP se už neřeší na policii! Ihned na obec s rozšířenou působností a následně zkontrolovat, že je vedená v evidenci jako ukradený doklad tady http://aplikace.mvcr.cz/…tne-doklady/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
11.7.16 10:30

@ivvet Odcizení čehokoliv, včetně OP, dosud řeší policie: http://www.policie.cz/…dokladu.aspx

Jde o to, aby se OP co nejdříve dostal do evidence zneplatněných osobních dokladů.

Příspěvek upraven 11.07.16 v 10:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová