Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na dnešní preventivní prohlídce jsem byla nařčena, že překrmuju Marečka. Má 13,310kg a 81cm (porodní váha 4,200kg a 53cm). Nemám pocit, že ho překrmuju:
v 5:00 150ml mlíka
8:00 většinou chleba lehce namazaný máslem nebo lučinou
11:00 zeleninové jídlo + maso, cca 250g (nesolím, nedoslazuju)
14:00 bílý jogurt nebo ovoce s jogurtem, výjmečně kupovaná přesnídávka
18:00 kaše nebo zbytek oběda
19:00 180-210ml mlíka
![]()
Někdy dostane v kočáře kousek rohlíku (ne celý) občas nějaký piškot…
Je pravda, že vždycky všechno sní, nikdy nám nezbyde
Když vidí jídlo, tak se ho elmi hlasitě dožaduje, došlo to tak daleko, že jím jen když mě nevidí nebo spí ![]()
Co děláme špatně a je opravdu tak tlustý?
Mareček má rok? Já bych to tak tragicky neviděla… Už se víc hýbe? Ony většinou děti začnou přibírat méně, jakmile se začnou více pohybovat ![]()
Naše slečna teda jí podstatně víc
![]()
Tak po tvém jídelníčku by ten můj rošťák asi umřel hlady
On má v puse každou chvilku něco. Nemyslím si, že by měl být obézní. Tipuju, že to byla roční prohlídka. My měli na roce 82cm a 11,8kg, takže sice míň, ale je dost štíhlý.
Můj starší syn měl v roce okolo 12 kg, ale v podstatě z MM - on moc příkrmy nechtěl, od všeho jen ochutnal. Dr. na to nic nenamítala. Nebyl tlustý, byl i dlouhý, ale faldíčky fakt měl. Právě kolem tohoto věku se přibýrání zastavilo. Teď má 4 roky, má kolem 18 kg, větší, vypoulenější bříško, ale nic hrozného.
Mám ještě holčičku, skoro dvouletou, při převažování minulý týden měla 10 kg a můžu říct, co ta sní
Geny a rychlé spalování, tuk se nestačí ukládat, v jídle to fakt nebude. Když má dítě hlad, tak má hlad.
Já bych spíš dr. poprosila o krevní obraz, abych věděla, že mu např. něco nechybí nebo nemá třeba zvýšené nějaké hodnoty a podle toho bych to řešila. Dítěti nejde naordinovat „dieta“, nemůže např. nízkotučné mléčné výrobky, vynechat bílé rohlíky apod. Taková strava pro něj není vhodná - potřebuje tuky, ostatní živiny, nesmí mít nadbytek vlákniny.
Ano, roční prohlídka. Achjo, no dám mu občas nějaký piškot, ale ne horu a ne denně, dávám mu kaše nepřislazovaný..tak nevím ![]()
A kolik mu je? Musím říci, že naše mládě toho spořádá o hodně víc a naposledy jsme měli v 15ti měsících 9,35kg. Teďka jdeme ve čtvrtek na 1,5 roční kontrolu a počítám, že bude mít kolem deseti kilo. Já myslím, že ti to pak vyběhá…, zatím bych se tím nestresovala. Já zas běhala furt k doktorce, že malej váží málo a přitom žere jak tasemnice…, tak si holka vyber, co je lepší
![]()
Neres to: on se narodil vetsi.
Mala se narodila s vahou 4620 a 54cm a v roce mela 11550 a 83cm.
je to proste kus chlapa.
Příspěvek upraven 09.11.10 v 13:04
Tom je taky jedlík. Z porodní váhy na 50. percentilu se dostal v šestinedělí na 75. a tam se zuby nechty drží.
Má tedy proti tvému klukovi „jen“ 11,5 kila, ale zase začínal na 3400g porodní váhy a je prcek na dýlku - 78 cm. Takže poměr váha ku výšce je snad na 85. percentilu. ![]()
Myslím, že ho nepřekrmuješ. Je to tím, že mu chutná a sní vždycky šechno. Zažívám to samé - sní všechno, co mu dám, nikdy nic neodmítl. Jím tajně, obědvám ve 3 odpoledne, když spí. Nesladím nic, kaše ze zdravé výživy bez příchutě neslazené, bílý jogurt, neslazené ovoce… Ale zkrátka mu chutná i to. Pokud jí zdravě, nic neřeš. Držela bych stále k obědu hodně zeleniny, nepřislazované jogurty a ovoce ke svačině. S dítětem, které jí všechno se zase dodržují zásady správné výživy snáz.
Popravde nemuzu az tak posoudit, nemam jeste zkusenosti s tak velkym deckem.
Ale jidelnicek mi prijde v poradku.
A co si pamatuju, tak mi nekolikrat nekdo rikal, ze kdyz ma decko v roce trojnasobek porodni vahy, tak je to OK. Coz Tvuj klucik celkem splnuje.
Porad lepsi, ze mu chutna, nez kdyby nebastil
Vsak on to jiste brzy vybeha ![]()
Jo vidím rok, tak to se podle mě trošku zarazíte…, malej začně běhat a vydá víc energie. Ale je pravda, jak píše Jana206, že ten krevní obraz by byl možná dobrej. Nám chybělo jeden čas železo,dostali jsme kapky a pak malej taky zase více jedl a přibíral. Zkus nadhodit doktorce, aby vám udělala krevní obraz.
Tak 13kil mela dcerka v PUL ROCE
![]()
A dnes je z ni vytahla caaaara ![]()
Mě nepřipadá, že bys překrmovala.
Náš mlaďoch sní podobně, je fakt, že už chodí, tak hodně vyběhá… a taky v kočáře dávám rohlík,protože jinak bych ho tam neudržela ![]()
Ewule - no jo nevešel se jí asi do tabulky ![]()
Naše měla porodní míry 4,17 a 55cm a v roce měla 11,6 kg - je také trochu mišelinka ale jídelníček máme stejný jako vy..takže já má svědomí čisté ..
Pokud má být robustní a velký, tak proč to nebrat v potaz?? Není to o životosprávě ,ale o tom, jak člověk bude jako dospělý vypadat a tak se i narodil.
Nedělej si s tím hlavu..
A hlavně si myslím, že přibírat bude čím dál tím méně.. ![]()
podle tabulek by měl mít trojnásobek porodní váhy tj. 12,6 kg - takže má 700 g víc - to není žádná hrůza,ne? a je vysoký - mít 81 cm v roce mi přijde hrozně moc ve srovnání s našima malouškama…
a utišovač rohlík kdo by to bez něj vydržel!!!? ![]()
Příspěvek upraven 09.11.10 v 13:07