Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím vás, štve mě jedna věc a tak chci vědět váš názor. Mám 21.měsíčního syna, v roce vážil 13,3kg teď jsem ho vážila a má 15kg. Pořád poslouchám jak by měl jíst míň a že se přežírá… Ano, má silnější stehýnka(to má po tátovi) a trochu bříško, no a? Jídelníček následující: Snídaně: 200ml mléka
Sváča : Ovoce
Oběd : Maso+rýže nebo brambory
Sváča : Jogurt nebo ovoce(někdy nic)
Večeře : Plátek chleba (sýr, šunka,..)
Po koupání : 200ml mléka
Můžete mi prosím potvrdit nebo vyvrátit, že jí normálně a že někdo máte doma podobné „kusy“? ![]()
Díky ![]()
Malá jí stejně (nepíše teda množství) a máme opačný problém, je to hrozný vyžle.
No, pokud nenapíšeš i výšku, tak je to dost k ničemu, ale obecně mi 15kg nepřijde jako extra moc, pokud není prcek… ale jinak mi nepřijde, že by jedl nějak moc, náš se opravdu přežírá (je schopen sníst dospěláckou porci) a mezi jídly ještě loudí něco sladkého a přitom má ve dvou a něco necelých 12 kg, ale on je i menší…
Obézní podle mě není, taky jsem měla pěkně baculaté miminko…teď je mu 22 měsíců a má 14 kg (jeho 4,5letá ségra má 18kg) a zdá se mi že se vytahuje. Jídelníček se mi zdá naprosto v pořádku
Kila nic nereknou bez vysky
starsi prcek mel v tomhle veku cca 14,5 kila je jak vysavac, ale oplacanej nebyl, byl i vysokej, ve trech letech mel 15,5 kila a 101 cm ![]()
Jeste dodam, ze v roce mel 11,5 kila a 81cm ![]()
Náš má taky pěknou vanu
vždycky se mu vyvalí břuch a pak se vytáhne
Určitě neomezuj dávky jídla, aby se nezastavil v růstu, mi to přijde normální, spíš míň jídla
Pokud nedlabe pribiňáky jak nezavřenej, tunu cukroví apod. a nemá nějakou hormonální poruchu, tak přece nemůže být obézní, navíc 15 kilo ve skoro 2 letech mi nepřijde až takový mazec
koukni do percentilové tabulky (váha/výška) a uvidíš.
Doktorka nějak komentovala?
Na okolí bych se fakt z vysoka vyprdla. Třeba jeden kus z našeho okolí hodnotí mj. 19letou holku 163/51kg jako tu se sklonama k tloustnutí (by mě osobně zajímalo kde), manželka se už kvůli tomu ani nenají (večeře=list salátu, půlka cherry rajčete a skoro 2 plátky mozarelly) ![]()
Spíš se sama obrň, blbů je přehršel ![]()
A ještě - každé dítě je jiné, má jinou stavbu těla, náš je takový čmeláček, přece ho nebudu srovnávat s drobounkou vosičkou ![]()
Náš Tomík má v 7 měsících 10
tak vám šlapem na paty ![]()
Maty měl ve 2 letech 13kg a v 5ti má 16 ![]()
To nemužeš tak brát. Jestli nemáte obezitu v rodině tak s toho vyroste
Nepises mnozstvi jidla. Je rozdil Pokud sni 2 banany a 3 hrusky, nebo flakotu masa s pul kilem brambor (prehanim)
Nebo pul jablicka… Jinak jak psaly holky, zalezi na vysce. Pokud to je v norme, tak bud v klidu.
PS: Ji i zeleninu? Ta zaplacne a netloustne se po ni ![]()
Ovoce- tzn. jeden kus ovoce. Maso by jedl pořád a tak dostává normální porci, přílohy moc nesní.
@Kačus82 Doktorka je v poho. Ale v 10 měsících si myslela že jdem na roční prohlídku, v roce si myslela že jdem na očkování spalniček-na to jdem až teď v lednu. Takže vypadá asi o dost starší ![]()
Obezita v rodině není.
Já bych to u takovýho malýho ještě ani snad neřešila. Jinak klid, náš malej má 15měsíců a ještě jsme se nedostali k magické hranici 10kg (výška 76cm)
Cpe se celej den, ve všech tabulkách je na dolní hranici a tchýně stejně na každé návštěvě valí kecy o tom, jak je baculatej
Spíš popřemýšlej, kdo to říká ![]()
Já bych to nehrotila, taky to máme doma. VOjta hubeňour a Honzík pořádnej chlap. Vojta měv v roce necelých 10 kilo, Honzík přes 11. Jedí uplně stejně a ted je mezi nima rozdíl 1,5 kila. (porodní váhy Honzík 2190, Vojta 2480), takže kdyby měl Honza startovací váhu 3,5 kila, tak těch 13 v roce taky měl.
Jinak ale tlustej neni, je to prostě chlap, široý ramena, pořádný nohy..břicho teda vyvalujou oba dva
. Podle doktorky jsou oba uplně v normě.
Jídelníček mají podobnej jako vy.
J8 myslím, že je to v pohodě, u takhle malých dětí bych to neřešila. Já mám syna hubenýho - skoro 5 let, 115cm, 18 kilo a dostávám vždycky sprda jestli ho jako krmím
neasi, dyť je ve školce, tam jí a pak doma žere jak prokopnutej ![]()
řešila bych to ve chvíli, kdy bys viděla, že jí hodně sladkýho a proto má ta kila. ![]()
Tak je velký, no, taky dobrý - pokud tatínek je dvoumetrovej a ty máš víc než 165, tak budete mít asi velký děti
Jinak doporučuji poslechnout si: http://www.rozhlas.cz/…kou--1080168
Tam je právě popsáno, proč by rodiče neměli dětem omezovat jídlo a o velkých dětech ![]()
Já to neřeším, já si myslím že je to v pohodě, nevypadá jako ňáký čuně. Jen mě zajímal váš názor a dozvědět se, že v tom nejsem sama
Ono to právě zamrzí když to slyšíte třeba od babiček ![]()