Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Zdravim vsechny nosoce. Zajimalo by mne, zda mate vy i miminka specialni veci k noseni hlavne na leto. Koupili jsme kibi a pani rikala at zvazime funkcni obleceni. Tak me zajimaji vase nazory a typy. Budu rada za kazdou zkusenost ci radu. ![]()
Na mě je funkční oblečení drahé, na to, že dítěti obvykle moc dlouho nevydrží. Jediná speciální investice byla merino kukla, kterou jsem dávala i jindy (a je fakt výborná, i když je tepleji, nepotí se v ní hlavička, a naopak v mrazu pěkně hřeje a drží na hlavě a chrání krk). V zimě jsem jinak hlavně zateplovala nožky několikerými ponožkami, mezi nimi i doma pletenými opět z čisté vlny. My jsme měli teplejší funkční prádlo a dávali dítě pod bundu (zpočátku normální - šusťákovku nebo zimní, pak jsem si nechala ušít nosící softshellku - investice do ní se imho vyplatí, pokud plánuješ více dětí).
Na léto jsem nepořizovala nic zvláštního, ve vedru mělo dítě jen bodyčko, které jsme mu okamžitě po vyndání z nosítka převlékali, my jsme měli bavlněné nebo funkční triko a taky jsme se převlékali do suchého.
To funkční oblečení bych opravdu zvážila, minimálně pro sebe. Když jste tělo na tělo, tak se dost zpotíte - nošenec i nosnice. Já ulovila merino oblečení za super cenu v sekáči. Nikdo to moc nechce/nezná, na první pohled ty merino věci nevypadají. Nebo ještě www.nosenideti.cz tam je bazárek. A kukla je opravdu skvělá, nosíme už druhým rokem - doporučuji od Bundle of Joy. A dobré pro miminko jsou návleky na nožky. Když už občas chodí, tak jak se dá do nosítka, tak se kalhoty vyhrnou a nožky jsou holé. Jen pozor, aby moc neškrtily. Nejlepší jsou doma upletené, třeba z Merina
A pozor na spálený krček v létě, měli jsme kukličku i na léto - z bambusu (koupeno na Fléru).
Já oblékám sebe i mladého normálně (šátkujeme). Kalhoty mu oblékám o něco větší, případně o něco větší overálek.. píšu hlavně proto, abych měla diskuzi na profilu a nemusela pak hledat, ráda přečtu další postřehy a návrhy apod. Nevím sice, jak dlouho mladého odtahám, táhne na 10kg a pomalu přes něj nevidím na cestu, ale snad ještě nějakou dobu jo.