Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, prosím o radu mám syna 8 roků a ať ho oblékám jak ho oblékám tak je furt nemocný tento týden byl zase nemocný ale zítra půjde do školy a já nevím jak ho mám obléct na zítra co jsem koukala tak mám být zítra max 10 stupňů máme školu cca třičtvtě hodinky pěšky pomalou chůzí
děkuji moc za rady promiňte že se na to ptám ale připadá mi že jsem neschopná v tomhle
chci se zeptat ještě jaký názor máte na otužovaní dětí
v pátek jsme byly na kontrole u doktorky a paní doktorka nám řekla že by bylo dobré zkusit to otužování že prý nebude tolik nemocný
děkuji moc za rady
@kristina24 píše:
Ahoj, prosím o radu mám syna 8 roků a ať ho oblékám jak ho oblékám tak je furt nemocný tento týden byl zase nemocný ale zítra půjde do školy a já nevím jak ho mám obléct na zítra co jsem koukala tak mám být zítra max 10 stupňů máme školu cca třičtvtě hodinky pěšky pomalou chůzí
děkuji moc za rady promiňte že se na to ptám ale připadá mi že jsem neschopná v tomhlechci se zeptat ještě jaký názor máte na otužovaní dětí
děkuji moc za rady
v pátek jsme byly na kontrole u doktorky a paní doktorka nám řekla že by bylo dobré zkusit to otužování že prý nebude tolik nemocný
Džínyt, tričko, mikina, teplejší podzimní bunda(nebo slabší zimní-jak kdo tomu říká
) Samozřejmě čepice. Rána jsou stále chladná. Když půjde domů odpoledne, až bude třeba 10 i více stupňů, může mikinu sundat a jít jen v tričku a bundě. Ale jako co se nemocnosti týče, moc velkou spojitost se špatnym oblékánim teda nevidim. To otužování význam určitě má, ale musíte začít opravdu zlehka.
Teď je to divočina. Ráno je chladno. Odpoledne teplo. Někdo se neumí podle počasí obléct a pokud je dítě víc nesamostatné, tak se i odpoledne v teple navleče, zapotí. Dá si pomalu beranici. To je na nemoci, jak stavěné. Kdo je choulostivější, tak ty přechody blbě snáší.
Za sebe říkám, že je důležité, ať dítě naučíš, jak se oblečením přizpůsobit počasí.
Nejlepší je otužovat. Vítamín c, pobyt na slunku, čerstvém vzduchu co nejvíc, ovoce, zelenina, vyvážená strava. A nehrotit to.
Já mám pocit, že ho oblikam tak nejak porad stejně.. neřeším to nějak extra. Má rifle, triko s krátkým, mikinu a softshellovou bundu, tenkou čepici. Máme školu sotva 5 minut chůze, ale chodí ven téměř denně, místo tělocviku nebo i jen tak, když je hezky. Nemocnej extra nebývá, i když kašle nebo smrka tak nějak pořád, ale s tím do školy může, tak to neřeším. Se skolkou je to horší. Tam tráví venku víc času, navíc tam s rýmou a kašlem nesmí, takže tam s oblékáním tápu často taky.
Teď to ve školách hodně řádí a děti nejsou zvyklé. Dle mě to oblečením moc neovlivníš. Navíc jak se mění počasí, tak je to na houby. My jsme byli před chvíli na procházce. Cestou tam jsem litovala, že jsem si vzala tak teplou bundu a cestou zpátky, že nemám zimní čepici. Zalezlo sluníčko a začalo sněžit.
Otužování má určitě smysl, na kolik doma topíte? My když jsme přetápěli, tak byla děcka nemocná každou chvíli, teď máme doma cca 20, v ložnici a dětském pokoji na spaní méně a jsou zdraví. Mladší dítě (10) nosí triko s krátkým, slabou mikču a jarní bundu, slabé kalhoty. Starší (12) triko, kalhoty a mikinu. Když prší, tak místo mikiny jarní bundu.
Syn chodí normálně- džíny, tričko, mikina, ráno má ještě zimni bundu, protože po ránu, když jdeme tak ještě mrzne, odpoledne ze školy už si bundu většinou sundá a de jenom v té mikine. Jako ideal je mít víc vrstev a sundávat/ nandavat podle počasí, ale to může tak pod tvým dohledem, samo dítě to těžko odhadne a buď půjde nabalene v horku, nebo málo oblečené a ofoukne
nicméně ono teď je to počasí zrádné, já se teď vratila z procházky, 5 minut svítilo sluníčko až mi bylo horko a během pár vteřin změna a začala vánice
za chvíli už bylo zas vedro a během hodinové procházky se to počasí prostřídalo tak 6×.
No tohle pocasi me taky dere, nektere dny rano -1 a odpoledne 17, mam prvnaka a skolkare
Jinak teda 45 minut chuze do skoly, to vas obdivuji, to chodi sam?
Jinak my tak nejak kombinujeme tricko, bud dlouhy nebo kratky rukav, mikinu, slabsi nebo teplejsi bundu, kalhoty a v druzine ma pak bud teplaky na teplejsi odpoledne nebo zateplene softshell kalhoty na chladnejsi a tak nejak doufam, ze to dopadne.
Syn jde zítra po 3 týdnech doma. Bude mít slabé legíny, slabé tepláky, triko s dlouhým, slabou mikinu a softshellovou bundu. Do školy chodíme 25 minut.
Domů jde sám hned po poslední hodině. Pokud by mu bylo teplo, může sundat mikinu, ale u něj to nečekám.
Pokud by se oteplilo, dostane teplejší tepláky a nebude mít 2 slabé vrstvy. Ale zatím si trvá na vrstvení, že mu je jinak zima.
Jinak děkuji moc za rady u toho předchozího fakt jste mi pomohli
jen se chci ještě zeptat co si myslíte o tom otužovani
já se bojim aby neonemocněl z toho není na to zvyklý a nemám vůbec vědomosti co to vlastně je a v čem je ten smysl toho
V osmi letech js vůbec neřešila, co nosí na sobě. Oblekali se oba sami. Predpokladam, ze si vezmou kalhoty, triko, mikinu a nějakou jarní bundu. Čepice asi nenosí. K tomu tenisky.
@kristina24 píše:
Jinak děkuji moc za rady u toho předchozího fakt jste mi pomohlijen se chci ještě zeptat co si myslíte o tom otužovani
já se bojim aby neonemocněl z toho není na to zvyklý a nemám vůbec vědomosti co to vlastně je a v čem je ten smysl toho
No proto se právě musí začínat velmi zlehka, aby si tělo postupně zvykalo. Prostě se normálně osprchuje a na úplný závěr se bude pár minut sprchovat pořád chladnější a chladnější vodou, až bude prostě jednou ta voda studená
Ale jako k tomu se musí pozvolna propracovat třeba během týdnů. Prostě třeba ob dva až tři dny vždycky malinko ubírejte teplou.
@Billi Promiň za OT, ale tvůj syn chodí do školy v teplácích a tráví v nich celé vyučování? ![]()
@Petule030 píše:
@Billi Promiň za OT, ale tvůj syn chodí do školy v teplácích a tráví v nich celé vyučování?
Předpokládám, že tepláky v šatně sundá a nechá si ty legíny. Vidím to v zimě u hodně dětí v šatně.