Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Happy Hippo píše:
Krásný večer, mám stručnou otázečku.
Baví vaše malé děti deskové hry? Vydrží u nich? Mluvím o hrách cca od 2 - 3 let. Pro tuto kategorii existují úplně úžasné hry, ale ten náš u toho zatím nevydrží.![]()
jasně, je to chlap a nejradši by lítal
Snad ho to časem chytneDěkuji za zkušenosti a můžete přihodit tipy.
![]()
Ne. Oba to začalo bavit až po 5. roce. Myslela jsem si už, že na hry nebudou, ale spletla jsem se.
@hospodki píše:
@Happy Hippo a měli jsme pujcene toto a taky to bylo fajn a určitě už pro triletaka https://www.agatinsvet.cz/…karetni-hra/?…A ty žížaly jsou tohle z Pepca : https://www.zatrolene-hry.cz/…cervi-12550/
A s kamarádky dvouletackou jsem hrála nějakýho krtecka - bylo to ve stylu někoho obejmi, zamavej.. spis takové seznámeni
Jj, ten krteček to je Moje první hra. Daruji za poštovné ![]()
U nás tedy ještě děti bavilo jako mladší Padající opice a Skákající králíček - protože je to takové interaktivní. Ale podle pravidel to hráli až tak před tím 5. Rokem
U nás v tom věku už jely hry pro nejmenší hodně často. Little řada od Djeca, Ovocný sad, Včelka Hanka, Příšerky ze skříně, Zajíček v své jamce,…
@Happy Hippo kluk 3 roky „hrajeme“ krtka pojď si hrát, jako clobrdo a pestryho šaška. Začátek vždy super ale u clobrda ztrácí pozornost cca v půlce prvního kola, chce chodit i opačně, zpočátku opravuju, ale pak chci zábavu i pro něj tak si pak chodí jak chce. U šaška vydrží o krapet déle. Pexeso taky spíš máme zatím jako řazení dvojic než samotné otáčení, ten princip ho ještě nechytil, asi proč otáčet když to může bejt otočný rovnou. Zkoušíme to, nějak se začít musí, ale netlačím na něj. Teď nastoupí do školky tak třeba ho to víc chytne s dětmi.
Dceři je čerstvých 6 a deskovky jí nikdy nebavily a nebaví. Od 4 s mužem „hraje šachy“= ví, jména figurek a jak táhnou. Vydrží hrát chvilku a pak se to zvrhne na volnou hru s figurkami.
Ještě jí od stejného věku baví mikádo a prší, toť vše.
3,5 hrajema dětskou válku s kartami - už tak rok. Hmatej a najdi - víc jak rok, to bylo to první, co jsem kupovala. Pak tu máme pexeso klasický a to k albi tuzce, to frčí teď. Pak kloboučku hop a takovou hru s tučňákem a kladívky. U všeho vydrží tak jednu, dvě hry, pak pauza a pak třeba zase.
@Happy Hippo píše:
Krásný večer, mám stručnou otázečku.
Baví vaše malé děti deskové hry? Vydrží u nich? Mluvím o hrách cca od 2 - 3 let. Pro tuto kategorii existují úplně úžasné hry, ale ten náš u toho zatím nevydrží.![]()
jasně, je to chlap a nejradši by lítal
Snad ho to časem chytneDěkuji za zkušenosti a můžete přihodit tipy.
![]()
Mám dva kluky, 3 a 5 let a ani jednoho to nebaví, po pár tazích nebo hodech kostkou s tím mrsknou nebo při tom furt odchází dělat jiné věci a na to zas já nemám nervy 😀
Obě děti v tomhle věku bavily. Ale v tomhle budou trochu rarita. Kluk hrál ještě před druhým rokem krtkovi zahrádku a holka pexeso.
Edit: Chce to vybrat hry přiměřeně věku dítěte. Pro batolata jsme měli krtkovy hry, stosovaci hry, dřevěné chytání rybiček z Lidlu, dřevěné pexeso, obrázkové domino a padající opičky.
Pro starší pak už sofistikovanější hry jako Monopoly nebo Dobu kamennou junior, Příšerky ze skříně (Kooperativky jsou pro prvky moc prima).
Zapomenout na neverending člověče.
Příspěvek upraven 29.12.22 v 09:22
U nas je na deskovky nejvic syn a prave tak od 3 let. Ja mam deskovky rada moc. Holky obcas teda maji problem s akceptovanim pravidel a nejstarsi nerada prohrava
.
Ale zadne ty pro deti jsme moc nekupovali, proste pexeso, domino, clovece a pak uz jsme kupovali hry takove ty 5-99.
Meli jsme teda z jednodussich Deti z Carcassone, to chtel syn, protoze to meli ve skolce, pro 2letou jsme kupovali Nakrm pejsky, to byla asi jedina ta miminovska.
Treba Spici kralovny hrala ta nejmladsi od necelych 4r.
Deskovky syna nikdy nebavily, celkové hry moc neprožíval. Kolem sedmého roku ale začal hrát klasické karty ( Joker), baví ho dáma v družině se naučil hrát v osmi šachy, baví ho Scrabble
U většiny her ale prohlásí, že ho to nebaví, jelikož je to hrozně jednotvárné 🙉
Občas hrajeme pexeso, bavil ho i dobble, oblíbená je věž, kde se vydávají dřívka a nesmí to spadnout a pak brain box…
V tom věku do těch pěti ho to vůbec nebralo… ještě tak mikádo nebo kvarteto
@Svistice člověče u nás těžký propadák, ani v devíti mu nepřišel na chuť…
@Anais Brno píše:
@Svistice člověče u nás těžký propadák, ani v devíti mu nepřišel na chuť…
U nás ho občas děti vytáhnou. Hlavně teda na chalupě s babičkou. Ale top hra to opravdu není.
A je naprostá stupiduta, pokud se rodiče snaží pětileté děti přitáhnout ke hrám pomocí clovece- neovlivnitelná délka hry, zaskodnicky prvek, obrovský podíl náhody. To prostě není hra při začínajícího hrace- emočně nevyzrálého předškoláky s limitovanou pozornosti.
Teď začínáme, 2 roky 4 měsíce a dovede pochopit a střídat se u pexesa, máme několik z tvrdeho kartonu a hrajeme třeba se 6 nebo 8 páry. Ježíšek donesl „clovíčku nezlob se“, to tak nějak taky jde, ale ke konci už ji to nebaví, hrajeme s 1 figurkou. A líbí se jí opice, kde se vkládají tyčky do palmy a pak se tam opice nahází a chytají se za ty tyčky. A různé kartičky, kde se jí ptám, co je to a co tamto. A těším se, až ji začne bavit dobble, ale to čekám tak nejdřív ve třech letech ![]()