Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý den maminky,
prosím o radu. Jsem po operaci žlučníku, dnes mě pustili z nemocnice, ale bohužel se mi nedaří obnovit kojení. Ale od začátku. V pátek před 10 dny mě chytnul záchvat žlučníku, zavřeli mě spolu s 6-týdenní plně kojenou dcerkou do nemocnice. Slibovali mi, že do 4 dnů půjdeme domů. Jenže byl víkend a operace naplánovaná na pondělí. Jenže mě chtěli poslat ještě a jedno vyšetření, takže se operace přesunula na úterý. To jsem dceru stále plně kojila. V úterý jsem jela na vyšetření, kde mi dali léky, kvůli kterým jsem kojit nemohla 48 hodin. Tak jsem poctivě odstříkávala cca 90 ml. Nastaly ale komplikace a já mohla začít zkoušet kojit až včera tzn po 5 dnech. Bohužel v sobotu se mi už nedařilo odstřikávat. Odstřikala jsem už večer jenom cca 30 ml. Nyní jsme už doma a já bych chtěla nadále kojit a tak nevím, jestli ještě je možné obnovit kojení nebo nechat už dceru na UM. Dnes se doma snažíme kojit a dokrmovat. Mého mléka vypije cca 40 ml zbytek UM cca 60 ml. V nemocnici jsem odstřikávala cca co 2-3 hod. Nevím proč mi najednou ubylo mléka a nemohla už odstříkat. Je možné ještě nějak obnovit kojení? Co mám proto udělat? Koupila jsem si homeopatika, piju kojící čaj. Po operaci musím držet žlučníkovou dietu, tak nevím, co ještě proto udělat. Nechci malou trápit, tak nevím jestli má smysl dále kojit a dávat ji jenom cca těch 40 ml. Děkuji za rady.
Přikládat, přikládat, přikládat. I v noci, nejlépe tělo na tělo. Rozkojit se můžeš i po týdnech. Pokud jsi kojila, je prý možné se rozkojit vlastně kdykoliv. I po letech.
@Isia byla jsem na operaci, kdyz bylo malemu pet tydnu, taky mi ho prevedli na sunar
neodstrikavala jsem (nehojici se jizva, desna bolest, sotva jsem, dychala a samozrejme totalni neochota personalu mi s pdstrikavanim pomoct - to neni naplni jejich prace, ze). Po op jsem drzela dietu taky (byla jsem se strevem, takze jsem se cpala tak akorat bramborovou kasi a vyvarem
. Domu jsme si pujcili vahu a maleho prevazovali, kolik vypil. Zpocatku jsem ze sebe taky nevymackla vic nez 40. Na dokrm jsem se vykaslala. Pila jsem caje, meltu, stridaly se tu mamka, tchyne a babicka - uklidily, uvarily, maleho povozily a ja spala. Dite jsem snad tyden mela u prsu prakticky porad, rozjelo se to celkem v pohode. Krabici UM jsem nedavno darovala mamce, dava si to misto mlika do kafe ![]()
radim spat, pit, jist, lezet a dite u prsu. Moc drzim palce! ![]()
@Isia Moc mě mrzí, že se to u vás nakonec tak vyvinulo
Myslím ale, že nic není ztraceno. I když je to těžké, opravdu se zkus hodit do klidu. Teď v domácím prostředí bys měla být relativně v pohodě, takže by měla naskočit i ta laktace. Možná jsem ti to už posílala, ale tady http://www.kojeni.net/…C4%9Bte.html najdeš podobný příběh o kojení malého miminka po operaci žlučníku - pro povzbuzení
Vzhledem k tomu, že jsi v rekonvalescenci, předpokládám, že manžel se stará aspoň o staršího. Tak s mimčem zalezte do postele, ideálně kontakt kůže na kůži a přikládej a přikládej. Snaž se dokrmovat jen při kojení - suplementorem nebo jeho doma vyrobenou máhražkou. Hlavně žádnou láhev! Osobně bych to dělala takto a nevyčerpávala se nějakým odsáváním - raději mít na prsu stále dítě.
Ještě můžeš zkusit na podporu laktace vyvařit ječmen - recept možá najdeš někde na netu, nepamatuji si ten podíl (100g na 1,5 litru vody a vařit 1,5 hodiny? fakt si nejsem jistá).
Určitě se můžeš zase rozkojit. Stále ji přikládej, pak můžeš dokrmit, když bude ještě chtít. Přikládej ji během kojení k obou prsům - prvně jedno, až už budeš mít pocit, že nic neteče, tak druhé, pak se ještě jednou vrať k tomu prvnímu. Při dalším kojení obráceně. Sama zkoušej ještě po kojení odstříkávat (po tom, co malou dokrmíš UM, nebo odstříkaným MM). Před kojením si můžeš zkusit prsa nahřát, to taky podporuje laktaci.
Příspěvek upraven 12.05.14 v 19:26
@Sibyla0 píše:
Přikládat, přikládat, přikládat. I v noci, nejlépe tělo na tělo. Rozkojit se můžeš i po týdnech. Pokud jsi kojila, je prý možné se rozkojit vlastně kdykoliv. I po letech.
hej, nechces si to dat do podpisu? Usetris cas. To snad neni den, ldy bys to nekomu neradila ![]()
@Isia jinak teda zpocatku mi vypite mnozstvi/tvorba mleka sla pres den do kopru. Rano treba 80, vecer uz jen 20. Srovnalo se to po par dnech ![]()
Neboj, to půjde. Zalez si s malou na dva až tři dny do postele (doslova), vykašli se na dokrm a jenom koj. Bude mít málo, tak bude chtít pít třeba po hodině. Klidně jí dej - 10minut z jednoho prsa a 10minut z druhého. V noci aspoň po dvou hodinách. A vydž to aspoň ty dva nebo lépe tři dny. Hodně pij - aspoň 4 litry a uvidíš. Po těch dvou až třech dnech to bude v pohodě. Není důvod, abys nemohla dál plně kojit, chce to jen vydržet tento režim pár dní. Jinak se to udělat bohužel nedá, ale funguje to.
@Isia: budu drzet palce, mne po 3 mesicich zacalo ubyvat mliko, tak jsem kojila kazdou hodinu, pak jeste stimulovala vypujcenou odsavackou z nemocnice, pila kojici caje, jedla vitaminy a po 14 dnech se to nezvedlo ani o kousek a priznam se, ze jsem to vzdala…uz to zacalo byt trochu otrocky…kojit, odsavat a prakticky uz zase kojit a odsavat…
Ahoj, minulý rok jsem řešila úplně stejnou situaci. Neplánovaná operace žlučníku, s tím rozdílem, že jsem měla mimčo 5-ti měsíční, které bylo doma s manželem. V nemocnici tvrdý nalitý prsa, jak kámen, odstříkávala jsem, manžel pro mlíčko jezdil, ale stejně to nestačilo a přijela jsem domů a mlíčko skoro žádný a malej se k prsu ani moc nehrnul. Ale chce to trpělivost, prostě přikládat a přikládat. Já jsem ještě brala homeopatika a nevím, jestli pomohly ty, ale nakonec jsem se rozkojila a malýho jsem odstavila cca před 3 týdny, je mu skoro 1,5 roku. Takže radím, nenervovat se, v klidu zalézt s mimčem do peřin a prsa ani neschovávat ![]()
@Isia ono to ted bude spojeno pravdepodobne i se spurtem na sesti tydne, rozkojit se urcite pujde pokud jsi kojila. Vse podstatne bylo napsano. Do postele kuzi na kuzi a kojit dle potreby, nejaky dokrm az v pripade nejvyssi nouze.
Hodne stesti
![]()
@quinny píše:
@Isia ono to ted bude spojeno pravdepodobne i se spurtem na sesti tydne, rozkojit se urcite pujde pokud jsi kojila. Vse podstatne bylo napsano. Do postele kuzi na kuzi a kojit dle potreby, nejaky dokrm az v pripade nejvyssi nouze.
Hodne stesti![]()
A ten dokrm přes stříkačku, ne flaškou. Hlavně si věř! ![]()
Děkuji za rady, ale bohužel to nebude tak jednoduchý. Mám ještě staršího (2 roky) syna. Ten vyžaduje teď pozornost, manžel už je s ním týden doma, takže více dovolené nemůže si vzít a zítra jde do práce. Babička přijde pomoct, ale taky nemůže tu celou dobu. Budu se snažit kojit co to půjde, ale do peřin zalézt nemůžu. Snad se nám to podaří.