Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
A nebylo by jednoduší nechat dítko na UM a být v klidu? Já to tak udělala, když to po měsíci nešlo. Náš malej byl něco podobného a nemůžu si to vynachválit. Nikdy nebyl nemocnej (je mu 18m), vypito měl za chvílku, příprava taky rychlá, jen ty prachy, ale co bych pro něj neudělala. Nevim no. Já bych se nedokázala takhle trápit. Ale třeba jsem byla prostě pohodlná ![]()
@Bella1988 dle toho co pises pro to delas maximum, ale kdyz to proste nejde tak to nejde. dej male UM a odechni si. kojeni neni vse ![]()
ja jsem zas z kojeni mela psychozi a vydrzela jsem do 4.mesice kdyz jsem uz byla temer v bohnicich. najednou nam bylo vsem lip
Přesně tak, taky jsem bojovala, byla vystresovaná, malej u prsa jen řval, pak zas chvilku sál a zas řval..nespala jsem, v noci byl furt vzhůru..odsávačka vůbec..odsála jsem za půl hodiny 10 ml..po 14 ti dnech jsem to vzdala a dal UM a uplně se mi obrátil život s miminkem..ze stresu byla najednou pohoda, malej byl tak spokojenej, jak kdybych ho předtím jen trápila hlady..no prostě luxus..nehledě na to, že se říká že kojení předchází nemoce..tak můj malej, plně kojenej dostal infekci ucha a byli jsme 3týdny na antibiotikách a od té doby co je na UM mu nebylo nic a je mu půl roku..v těhle případech si myslím že je lepší UM než vystresovaná matka a dítě..
@Bella1988 zalezi co chces ty. To si rozmysli a dle toho jednej ![]()
Takto napsano mi to prijde jako ze sis prisla pro pozehnani k UM. Pokud si chces odpocinout a prevest dite na UM je to tvoje rozhodnuti, nebo melo by byt, tak ho neprehazuj na nikoho jineho a jeste na internetu.
Pokud k tobe chodi tolik laktacnich poradkyn (coz teda nechapu tisic lidi tisic mazoru, vybrala bych si jednu otere verim, je mi sympaticka a se kterou se pokusim to dotahnout do konce) tak ti urcite vysvetlily, ze pokud chces plne kojit tak 7× denne u takhle maleho mimi nestaci. Idealni by byl vlezt si s malou do postele a nic jineho neresit, pokud je to tve prvni dite coz bych tipla ze jo, tak mas k tomu idealni podminky, vsechno ostatni pocka ![]()
Tak já to měla podobně, z porodnice jsme odcházeli s dokrmem, no o dětských sestrách nemluvím, děs, hlavně jedna, malá se nechtěla vůbec přisát, vzpírala se u prsa, šla do luku, no prostě děs. Taky jsem se snažila přikládat, potom dokrmit ohřátým odsátým, případně ještě dodat UM a zase odsát. Měla jsem pocit že nedělám nic jiného, psychycky naprosto na dně, do toho bolení. No pak sem se na to vyprdla, ne že bych neměla mlíko, ale prostě se nepřisála a nikdo si stím nevěděl rady. Takže pak jsem začala dávat jen UM a trošku se srovnalo i to bolení a prdíky. Je to jen můj názor, ale mám pocit že kdybych dávala jen jedno, tak jsen si ušetřila spousty bezesných nocí, myslím že těm prckům nedělá dobře když mají z části MM a z části UM
Zajímavý že to nikdo neřeší, hlavně že mimino dostane svoji dávku
Ahoj, nevim jak presne to delas ty zkusim popsat jak jsem se rozkojovala ja. Trvalo mi to 5 tydnu, byla jsem po cisari a z porodnice odchazela s malym ciste na nutrilonu.. Mleko jsem nemela vubec zadne. Pila jsem kojici caje a fenyklovy. Maleho jsem prikladala co 2-3 hodiny, vzdy mu dala napit nejprve z jednoho, pak druheho prsa, nasledne mu dala nutrilon ptze jsem stejne nic nevypotila a pak z kazdeho prsa odstrikavala i na prazdno 7 minut :/ Koupila jsem si v lekarne homeopatika na podporu laktace. Myslim ze i ty mi velmi pomohly a homeopatika mi pomohly i na zastavu laktace pozdeji. Musim uznat ze to bylo psycho a ze mi hodne pomahal v prvnich 14 dnech manzel. Furt dokola kojit, odsavat, dokrmovat sterilizovat…jak magor :/ po 5 tydnech byl maly ale plne na materskem mleku a kojila jsem do jeho 13 mesicu. Kdybych to sama neutla jelikoz je maly prsomil a chtel v noci co 2 hodiny coz jsem uz fakt nedavala, kojim snad dodnes
doporucuju vytrvat minimalne ten mesic a ty homeopatika. Kazdopadne pokud by se nedarilo nepropadat panice na umelem mleku taky neni nic spatneho… Snad jsem v necem pomohla.
Přispěju se svou zkušeností. U mne byl s nástupem laktace taky problém, odcházela jsem s porodnice s tím že částečně dokrmuji UM. Všichni mi tvrdili, že díky tomu o mléko za chvíli přijdu úplně, já ale nesnesla že syn hladový, protože mám mléka málo a dokrmovala. Během dvou měsíců se vše upravilo a místo odstavení jsem kojila plně.
Příspěvek upraven 12.05.14 v 08:49
@quinny souhlasim. Zezacatku jsem taky hodne bojovala, nedelala nic jineho nez kojila ale syn byl prvni dite tak jsem mohla, na dva mesice jsem se na vse vyprdla. Pak to slo jak po masle a kojila jsem dokud se syn sam neodstavil..neodtsrikala jsem nikdy nic, to neni stezejni..
@myšák1187 Proč myslíš, že je problém kombinovat UM a MM? Mně tedy několik lékařů nezávisle na sobě řeklo, že pro dítě je dobrá každá kapka MM - kvůli imunitě…b ![]()
@Bella1988 na tohle téma je tu diskusí víc, než dost. Klidně jsi si je mohla najít a ne zakládat další…
Ale k věci.
Proč se tak nervuješ? Proč to dítě budíš, když ono pít nechce? Život nestojí, ani nepadá na kojení. Koj a dokrmuj. V noci ji nebud´,ale ty se odstříkej a pak jí to dej vypít. Bud´ v klidu, všechno je v lavě.
Já se taky rozkojovala týdny, i měsíce, nic nelámala přes koleno a nedělala z toho melodrama. Bud´to šlo, nebo nešlo ![]()
Nojo, ony začátky jsou těžké… málokdo kojí bez problémů a na první dobrou. Záleží na tom, jak moc chceš kojit. Pokud to není pro Tebe pupek světa, tak si klidně malou převeď na UM a bude klid…
Pokud se rozkojit chceš, tak zahoď UM a koj, koj, koj. Jinak to bohužel nejde.
Já prvního kluka v podstatě též nekojila. Z porodnice jsme šli s dokrmem, odbourat se to nepodařilo, spíš naopak… ve 2 měsících už byl na UM plně. Neustále řval hlady, nechtěl se vůbec přisávat, když už se podařilo, tak sál pár vteřin a konec, spuštěcí reflex u mě vůbec nefungoval, do dvou měsíců nebyla ani kapka. Já nervní, ve stresu, děcko řvaly hlady… vyprdla jsem se na to a dala jsem UM. Po těchto zážitcích jsem byla přesvědčená, že kojit další dítě nebudu vůbec.
No, druhý kojený byl. Postupem času jsem zjišťovala, kde byly ty chyby a že bych si zkrátka to kojení musela vybojovat, protože bez problémů to většinou není. U druhátka z jeho strany v podstatě nebyl problém, sál jako o život, mléko se spouštělo, ale první tři měsíce jsem též nedělala nic jiného, než kojila. Kojila jsem klidně i po deseti minutách (a doma starší 2-leté dítě), občas jsem měla stavy typu „že já se na to radši nevyprdnu“, ale dneska jsem ráda, že jsem to nevzdala. Kluk byl kojený téměř do 10 měsíců a bylo to hezké. První kluk nebyl kojený hlavně díky neznalosti (ono to tak většinou u prvorodiček bývá). Kdybych hodně chtěla a kdybych se hodně snažila, tak by to kojení asi taky šlo. Ale tenkrát mi to za to nestálo, dítě bylo nakrmené a spokojené a já taky. A to bylo to hlavní.
Tolik u nás.
@open mind píše:
@myšák1187 Proč myslíš, že je problém kombinovat UM a MM? Mně tedy několik lékařů nezávisle na sobě řeklo, že pro dítě je dobrá každá kapka MM - kvůli imunitě…b
no tý naší to opravdu nedělalo dobře, když dostala při krmení jen MM tak pohoda, když dostala pouze UM taky ok, jakmile jsem musela zkombinovat u jednoho krmení MM a UM, do půl hodiny šílený řev a bolení
@quinny @zrzana2 jinak já třeba zakladatelku docela chápu, já celkem taky byla ráda za každý názor i když jsem na tom byla jinak, mlíka celkem dostatek, ale prostě malá prsa naprosto bojkotovala a vzpírala se u nich (blbej porod, kterej nakonec skončil SC a já napíchaná spousty léků) a měla jsem už rozhodnuto že to vzdám, tak mi pomohli názory že opravdu na kojení fakt svět nestojí ![]()
Na rozkojení pomáhá hodně melta, čaje pro kojící maminky, kojit velmi často, kojit hlavně v noci, odpočinek. Jinak my šli z porodnice taky částečně na Bebě pro nedostatečnou laktaci, nicméně po týdnu a něco jsme se rozkojili. Každopádně někdy to opravdu nejde, tak se netrapte. Oboje krmení má svoje výhody. Děti na UM jsou klidnější, kojení se zase nemusí připravovat. Toť můj názor.
Ahoj holky, ráda bych požádala někoho, zda má stejné zkušenosti. Doma mám 18ti denní dcerku. Jsem po velmi těžkém porodu, který skončil transfuzí. Sestry na šestinedělí za nic nestály a tak se stalo, že jsme odcházeli z časti s MM a taky s HIPPEM. Doma nedělám nic jiného než, že se se snažím rozkojit - bylinky, odsávám mléko, chodí jsem různé laktační poradkyně, hodně jím, kojím 7× denně, víc nemůžu, už takhle nespím a jsem už vyřízená. Mám strach, že se mléko už neudělá. Malá dokáže ode mě vzít tak 20, někdy 30 ml a zbytek dokrm. Navíc v noci spí a je velmi těžké, až nemožné ji vzbudit, po každé když ji přiložím k prsu usne a nejde probudit, musím ji pokládat na váhu, aby se probrala a pak znova a znova. Kojila jsem 45 minut bez efektu, teď 30 minut, abychom dali aspoň těch 7 kojení denně. Často ji taky bolí bříško, takže se přes den nevyspím, jsem z toho fakt zoufalá a unavená:-(