Obor prodavač, dalkové studium

Napsat příspěvek
Velikost písma:
78489
21.4.25 18:54
@Barevné klubíčko píše: Více

tak ale pro holky moc učebních oborů fakt neexistuje, a kadeřnice nemůže být každá, navíc kadeřnice potřebuje mentora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
21.4.25 18:56

Já jsem vyučená prodavačka a teda už tohle povolání nedělám. Ale do hodně obchodů (když nepočítám supermarkety) ani vyučák nestačil a chtěli i maturitu.

Jinak si pamatuju, že jsme měli jako obory zbožíznalství, psaní na stroji ( v té době ještě na stroji 😄).
Já šla na prodavačku protože jsem měla na vysvědčení čtyřku z matiky a trojku z češtiny. A na učňáku jsem pak měla na vysvědčení jen 2 dvojky, učivo bylo dost lehké a spíš se opakovalo učení ze základky a ještě fakt jen základy. Do třídy s námi chodili i starší žáci, podle mě se tříletý obor dálkově dělat nedal. Jen ta nástavba. Ale to už se mohlo za těch 20 let změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4213
21.4.25 18:57

A jaký obor navrhuješ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
21.4.25 19:12

Prodavač je normální učební obor, fakt nechápu ty posměšky tady. :roll: Jsou obchody, které rády dají přednost v oboru vyučenému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24087
21.4.25 19:28
@lucad77 píše: Více

Přesně tak, jakk píše @Pajjjina, jedním z předmětů v tomto učebním oboru bývalo i zbožíznalství, za socíku se třeba učily holky do konkrétního typu obchodu, např. drogerie nebo zlatnictví, učili je i nějakým základům psychologie - jak odhadnout typ zákazníka a jak k němu přistupovat, atd., atd… 8)
Ono mimo jiné, když k tobě někdo třeba v elektru skočí jen co vlezeš do dveří, řadu zákazníků to odradí, že se třeba okamžitě otočí na kramfleku a odejdou, když je necháš zase moc dlouho „volně“, budou nas. aní, že se jim nikdo nevěnuje a půjdou jinam a takových věcí, které by měl správný prodavač zvládat a ovládat jsou desítky a stovky… 8)
Dělat prodavače, kromě pokladní v supermarketu, zejména dnes, skutečně není o tom, stát a čučet, dokud někdo nepřijde k pultu a neřekne „Podej mi to a to a vem si ode mě prachy“… 8)
Před pár lety, při jedné přestávce v podnikání jsem chtěl nastoupit na čas do jednoho hobbymarketu, už jsem měl místo domluvené s ředitelem /překazil mi to úraz, 14 měsíců PN/, chtěl mě dát do oddělení barev a šel bych na několik týdnů na zaškolení o sortimentu k výrobci… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
21.4.25 21:51

Tak pokud chce dělat prodavačka nebo podobnou nekvalifokovanou práci, tak je to asi nejsnazší ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.4.25 10:37

Aby bylo jasno, já se neposmívám, to absolutně ne! Sama jsem se několik let jako prodavačka živila… Jen já bych prostě do tohoto oboru nešla. Do prestižních obchodů stejně dávají přednost lidem s maturitou (vlastní zkušenost přes cca 10 lety a pochybuji, že to teď bude jiné). I to tady někdo sám poznamenal. A do obchodů typu Penny, Hruška atd. vezmou kohokoli, s jakýmkoli zaučením :nevim: A ano @bse.pedro, pokud si vás chce nějaký řetězec zaučit, pošle vás na vlastní několika týdenní kurz.

Ale nevíme, do jakého typu obchodu by chtěla jít dělat zakladatelka. Jestli do nějakého lepšího a ví jistě, že ji výuční list pomůže, tak jasně, jen do toho a jak jsem psala, držím palce :kytka: Ale jestli si není jistá a skončila by pak někde v Penny, tak je to za mě zbytečné a radši bych se vyučila kadeřnicí :nevim:

A ještě jednou, nemyslím to vůbec zle ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1225
22.4.25 11:03

Teď jsem si vyjela školy, které umožňují dálkově udělat učňák a je tam oborů velmi pomálu. Z toho je pro ženskou ne příliš technicky zdatnou vlastně jen ten prodavač a kuchař číšník (a to není zrovna práce pro ženskou s dětma). Takže naprosto chápu výběr oboru, tam na výběr hlavně ani nic moc není, tam jde o to, aby měla ten papír, protože dnes ji bez toho nevezmou skoro nikde, dost často ani do výroby k pásu na práci, co by zvládla i cvičená opice. Určitě to význam má, protože se jí otevře širší trh práce, rozhodně je lepší mít tohle, než nic. Zakladatelko přeji hodně štěstí a ať se daří :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
22.4.25 11:52

Otázka je, zda má smysl si dodělávat kadeřnici, pokud chce dělat prodavačku ( a chtějí po ní alespon ukončené vzdělání s výučním listem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1154
22.4.25 12:58

To může říct jen člověk, který nemá ponětí o tom jaké předměty se tam vyučují.
Tak namátkou, účetnictví, management provozu, zbožíznalství, ekonomika, marketing, obchodní korespondence, chemie, dříve tam bylo aranžování, ale to je tuším už jen na učebním oboru aranžér.
Je to určitě vhodný obor, pro ty, kteří se z jahékoli důvodu nedostanou na hotelovku, obchdoní akademii apod. A pak si dodělají maturitu na nástavbě.

To, že praktické využití těchto znalostí v supermarketu je nulové je zřejmé, ale často tito učni končí spíš jako účetní, sekretářky, asistentky atd., samozřejmě za předpokladu, že si dodělají aspoň maturitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
22.4.25 15:41
@Catalina123 píše: Více

ono vůbec je málo učebních oborů pro dívky, natož aby šly dělat dálkově

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
22.4.25 17:04
@stinga píše: Více

Právě, vyber dost mizerný, pokud neni technicky založená, to by vybrat slo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.25 07:32

Nešla bych se učit na prodavačku, raději bych ty tři roky místo učiliště pracovala, klidně jako prodavačka. :D A ušetřené peníze použila do něčeho smysluplnějšího. Taky bych nevěděla co za učňák studovat, ale třeba bych to za pár let s finančním polštářem věděla.
Sama se živím prací v obchodě a fakt přijmeme úplně každýho kdo má ruce.
Plat není až tak špatnej, ale je to třeba jen o 10 korun víc než ve fabrice. Společenská prestiž 0, děláš víkendy, svátky, musí se na 6 ráno. Jsem spíš takovým hromosvodem pro nespokojené zákazníky, naštvané vedoucí a často si do mě plno lidí rýpne, že co dělám za práci. Práce je taky fyzicky těžká a v tempu, směny od 6 ranní.
Myslím, že je škoda tohle studovat, spíš bych se dívala po maturitních oborech a nebo oborech, kde budeš něco umět.
Ten učňák je spíš zašívárna pro děti se čtverkama, kteří potřebují někde dospět.
Myslím, že zaměstnavatel v,,lepším" obchodě dá přednost paní, co měla tři roky praxi v jiném obchodě, než paní, co ve třeba třiceti letech dokončila učiliště.
Ono je to taky o vzhledu a vystupování, ale to je jiná kapitola. Jinak v těch lepších obchodech máš často nižší plat než v markeru. :lol:
Vkládám anonymně- sděluji vlastní prac. zkušenost.

• Citovat
  • Upravit
81500
6.5.25 08:58
@Anonymní píše: Více

Z vlastní zkušenosti - máš jen základní vzdělání? Protože to asi bude ten základní problém, jak vůbec nějakou tu praxi začít sbírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze