Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, určitě každá máte nějaký režim dne podle kterého vše děláte nemyslím tím teď psaný rozpis ![]()
Ráda bych, ale tento „náš“ režim převedla na papír a to obrázkový pro svého 5letého syna. Který se prostě přesně na něj mrkne a hned bude vědět co dělat jakoby pro orientaci a také aby se zklidnil.
Dotaz je máte některé takto vytvořený režim v papírové podobě pro děti a jak vám to sním doma fungu?
Pokud možno ta nějaké tipy, ukázku atd. ![]()
Obrázky k dennímu režimu k výuce mladších školních dětí jsem bohapustě vygůglila, tam toho najdeš dost. Jak to funguje u dětí doma, to nevím, to jsem nezkoušela - nicméně si myslím, že to může fungovat dobře.
Nepoužíváme to, ale piktogramy se mi moc líbí:)
https://www.google.cz/search?…
Ne, denní plán nemáme a ani nevím, jestli bysme ho potřebovali. Synovi jsou 3 roky a asi ví, co se kdy dělá - je to docela pořád stejné.
Převlíct, snídaně, zuby, učesat, oblíct, obout, školka, procházka, domů, svlíct, umejt ruce, sváča, hraní, sváča/véča, koupání, postýlka… po WC si automaticky meje ruce, jí, když má hlad a ne podle obrázků
Myslím, že 5tileté dítě je už dost vyspělý i na to, aby si program částečně určovalo samo - kdy si budu hrát a kdy koukat na pohádku, kdy jíst, kdy se vyčůrám, že se večer koupem a jdem spát, že po příchodu domů si hned jdu umej ruce apod…
Ale pokud máš pocit, že by to tvýmu klukovi nějak pomohlo, tak proč ne.
Vím jen to, že takovýhle obrázkový systémy používají rodiče u autistických dětí, kterým to MOC pomáhá. Zkus třeba pohledat nějaký weby pro rodiny autistů.
Ahoj!
Souhlasím s @Rampepurna, myslím, že 5letej klučina už by tohle všechno mohl zvládat bez obrázků. My máme doma teda pěkný kvítko, ale stačí mu to zatím jen říkat, pokud teda nepřekvapí a nedělá vše, tak jak má - což se tedy moc často nestává, ale už mě s tím několikrát mile překvapil.
Proč potřebuješ ty obrázky? Je moc roztěkanej nebo zlobí nebo proč? Se ptám jen ze zvědavosti, samozřejmě je to jen a jen Tvoje věc, Ty jsi matka a znáš svoje dítko nejlíp.
@marguaret piktogramy většinou používají autisté, takže vyhledej jakékoliv združení, které se jim věnuje, ty piktogramy tam budou. ![]()
Já dětem vyráběla takový organizér, kvůli hromadě kroužků, které mají. Obrázky mám kvůli prvňačce, syn už by zvládnul text. Třeba dcera má zpívání - tak obrázek zpívající holčičky, pak má piáno, dílničky a tanec, prostě jsem příslušné obrázky vygooglila. Mají to rozdělené na kroužky co stíhají ve škole potažmo družině a co je až po. Když mají ve škole divadlo, plavání, bruslení nebo jedou na vybíjenou či florbal taky jim to tam písnu. Takové věci jako mytí, úklid a podobně je samozřejmost to tam pochopitelně nemám. Ale syn jezdí na zápasy mají to různě v různé dny měl v tom zmatek, dcera zase mívá zpívání se sborem v různé dny a hodiny, tak je to i orientace pro nás rodiče.
Tak mě jen zajímalo jestli tady někdo má pro děti vytvořený režim a jak jim to funguje. Jasně, že můj kluk zvládá všechno a ví co má dělat. Jen si myslí, že věci jako teď je čas uklidit si pokoj a podobné věci by bylo lepší než vysvětlováním zavézt do obrázkového režimu a mít ho jako formou hry, že by ho to mohlo více bavit
když to uvidí na těch obrázcích nebude se tolik urážet když ho pošlu něco udělat, prostě a jednoduše uvidí, že to tak má být a je na to správný čas ![]()
Mám prosbu na všechny, kdo se v tomto vyznají. Potřebovala bych vytvořit režim dne pro kluka, kterému je 4,5 roku. Potřebovala bych podrobný celodenní, kde by bylo oblékání, jídlo, úklid, pohádky a další a k tomu celotýdenní, aby viděl, kdy jde a nejde do školky, kdy ho kdo vyzvedává ze školky a kdy ve školce bude spát.
Dál bych potřebovala režim pro školu - rozvrh hodin a i činnosti, které se ve třídě odehrávají pro 7letého kluka, na kterého působí každá změna velice negativně, tak aby věděl, co se bude dít.
Oba rozvrhy bych potřebovala udělat tak, aby se daly podle potřeby měnit.
Klidně si je vytvořím, ale tápu v tom, že nevím, jak to udělat, aby se daly rozvrhy měnit a kam uskladnit nepoužité obrázky, aby se nepoztrácely a potřebovala bych různé obrázky, abych to nemusela kreslit nebo fotit. Školák ho bude mít ve škole. Čtyřletý ho bude mít doma.
Aby jsi ho mohla měnit, tak podlepit magnety (a mít na něj magnetickou nástěnku) nebo tam dát takové ty chytací dvoustranné suché zipy.
Na obrázky vybrat nějakou pěknou krabici, asi bych volila kovovou nebo plastovou (aby to chvilku vydrželo).
Tak na doma je to jednoduchý, magnetickou tabuli a obrázky podlepit magnetama. Ale do školy teda nevím, leda to stejně, ale ve zmenšené verzi, nějaký magnetický podklad A4 snad existuje.
@Anonymní píše:
Mám prosbu na všechny, kdo se v tomto vyznají. Potřebovala bych vytvořit režim dne pro kluka, kterému je 4,5 roku. Potřebovala bych podrobný celodenní, kde by bylo oblékání, jídlo, úklid, pohádky a další a k tomu celotýdenní, aby viděl, kdy jde a nejde do školky, kdy ho kdo vyzvedává ze školky a kdy ve školce bude spát.
Dál bych potřebovala režim pro školu - rozvrh hodin a i činnosti, které se ve třídě odehrávají pro 7letého kluka, na kterého působí každá změna velice negativně, tak aby věděl, co se bude dít.
Oba rozvrhy bych potřebovala udělat tak, aby se daly podle potřeby měnit.
Klidně si je vytvořím, ale tápu v tom, že nevím, jak to udělat, aby se daly rozvrhy měnit a kam uskladnit nepoužité obrázky, aby se nepoztrácely a potřebovala bych různé obrázky, abych to nemusela kreslit nebo fotit. Školák ho bude mít ve škole. Čtyřletý ho bude mít doma.
U dětí s poruchami autistického spektra jsem se nejčastěji setkala s deskami na suchý zip.. Byly podobné jako mají třeba děti v první třídě na písmenka.. Jen se suchým zipem a na uskladnění zrovna nepoužívaných obrázků byly do desek přidělené takové ty zapínací desky na doklady a důležité papíry.. Obrázky stačí vyhledat na internetu, vytisknout a nechat zalaminovat, aby vydržely a dal se na ně připevnit suchý zip
Přijde mi to praktické a můžete to s sebou vzít prakticky kamkoliv ![]()
@DoubleA ty desky na písmenka jsou super nápad. Použiju staré desky na číslice, protože jsou dostatečně velké. Děkuju, to by mě nenapadlo, pořád jsem vymýšlela magnety, suché zipy a tak podobně.
@Anonymní píše:
@DoubleA ty desky na písmenka jsou super nápad. Použiju staré desky na číslice, protože jsou dostatečně velké. Děkuju, to by mě nenapadlo, pořád jsem vymýšlela magnety, suché zipy a tak podobně.
Nemáte vůbec zač
Snad to klukům pomůže ![]()
V SPC jsem viděla, že to měla speciální pedagožka na kusu koberce, suchý zip na tom dobře drží a nemusí se pořizovat ten oboustranný.