Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer..jdu si sem pro radu..Starší syn začal dost často používat větu: Ty jsi ošklivá!..dám příklad..Maminko, dáš mi bonbonek? Já:ano, ale až sníš oběd, pak Ti dám bonbonek..Syn:Tak jsi ošklivá!..jde mi o to, jak na tohle reagovat??ví, že se mi to nelíbí, slíbí, že už to říkat nebude, za hodinu jsem zas ošklivá ![]()
Moje dcera zas říká: Nemám tě ráda. Tak jí na to řeknu, že já ji ráda mám. Asi nějaké období. ![]()
@KriJona Nemám ještě tam „velké“ děti, ale u nás zatím pomáhá ignorovat… ona vidí, že nás to nezajímá ani nerozhodí a příště to neřekne/neudělá.
NEbo bych zkusila, pokud už chápe, jakože asi jo, jít na něj taky tak…
@KriJona říct „zlobíš se, máš na to právo, ale nadávat mi nesmíš. Já ti to taky nedělám“. Tečka. Vysvětlit, jak jinak může odreagovat vztek. Pokud by nadával dál, vykázala bych ho do jiné místnosti s tím, že tohle poslouchat nebudu.
Ty decka s nima je porad neco to ho prejde
tak bych mu rekla ze je taky osklivej ![]()
@KriJona U nás zase „frčí“ hláška: „Jsi zlá/ý, nemám tě rád.“ Snažím se vysvětlovat, že je rozdíl mezi tím, nemít někoho rád a zlobit se na něj. Že když se zlobí, má říct: „Zlobím se na tebe.“, ale že „Nemám tě rád“ se neříká, (Ani já to neříká, naopak, říkám, mu, že když mě zlobí, pořád ho mám ráda, ale zlobím se na něj a jsem smutná.)
@zizalkaaa píše:
Ty decka s nima je porad neco to ho prejdetak bych mu rekla ze je taky osklivej
jednou jsem mu to řekla a on na to..já nejsem ošklivej, ale Ty jsi ošklivá..no..to jsem si pomohla..
@e-lili píše:
Tak nebud oskliva a nebude to rikat
hele
třeba mě fakt tak vidí
myslela jsem si, že v očích svých dětí jsme krasavice ![]()
U nás je teď období: „jsem hodnej kluk“ - jenže to bohužel říká nejčastěji potom, co naplácá mladšímu bráchovi po hlavě, případně mě nebo manželovi
takže jsem zvědavá na vaše rady, jak ty jejich „vyděračský“ hlášky řešit, já jsem z toho na nervy - domlouvání a vysvětlování nemá efekt, jednu mu ubalit se mi v tomto případě příčí a čekat až ho to přejde samo, se mi taky moc nechce
tak snad má někdo zázračnou radu ![]()
@KriJona píše:
jednou jsem mu to řekla a on na to..já nejsem ošklivej, ale Ty jsi ošklivá..no..to jsem si pomohla..
tak treba par facek? nevim jak je velkej mozna je to kruty taky nemyslim zmlatit varekou, ale tak decentne
ale ja nejsem matka tyranka ![]()
@KriJona píše:
je pohotový ![]()
@latunka01 píše:![]()
![]()
je pohotový
to on je..on má vždycky na všechno odpověď..možná bych měla být ráda ![]()
trilete obdobi.Nas zase nema rada, kdyz se ji to hodi do kramu. Jsemnad veci, rikam ji, ze si teda najdu jinou holcicku, co me rada mit bude.
@KriJona píše:
heletřeba mě fakt tak vidí
myslela jsem si, že v očích svých dětí jsme krasavice
jen do určitého věku
čím jsou starší je to horší, nakonec přijde období kdy se k tobě nebude na ulici hlásit.